Motorbanden vervangen: zo werkt het

0
212
Motorfietsbanden vervangen
© GettyImages / Dimensions

Motorbanden vervangen: stap voor stap

Banden met voldoende profiel zijn een belangrijke basis voor uw veilige reis. Als u tekenen van veroudering opmerkt of als de minimale profieldiepte niet wordt bereikt, moet u de motorbanden vervangen. Wanneer de vervanging precies moet plaatsvinden en hoe u dit kunt doen, leest u in deze blog.

Oudere motorbanden: wanneer vervangen?

Vraagt ​​u zich af wanneer u uw motorbanden moet vervangen? Dit is enerzijds afhankelijk van hun leeftijd, maar anderzijds ook van uw rijstijl. Dit moet u weten over het juiste moment:

  • Net als bij autobanden geldt ook voor motorbanden een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter.
  • Let naast de minimale profieldiepte ook op ongelijkmatige slijtage. Uw motorfiets kan een mechanisch probleem hebben. In dit geval moeten de motorfietsbanden worden vervangen.
  • Hetzelfde geldt als u scheurtjes in het rubber ontdekt. Er bestaat gevaar voor een klapband. Dat wilt u bij 180 km/u zeker niet meemaken.
  • Uw motorbanden moet u uiterlijk na vijf jaar vervangen. De leeftijd van de banden kunt u aflezen op de zijkant van de band. Er is hier een viercijferig nummer ingestempeld, het DOT-nummer. Het toont de productiemaand (bijvoorbeeld 0423 = april 2023).

Hoe vaak u uw motorbanden moet vervangen, hangt ook af van het type bandTouringbanden zijn gemaakt voor langere afstanden en kunnen zo’n 14.000 kilometer meegaan. Bij sportbanden is de situatie anders : vanwege hun bijzondere eigenschappen is meer slijtage normaal. Vaak moet u ze al na 6.000 kilometer vervangen.

Motorbanden vervangen in de werkplaats: gebruikelijke kosten

Wilt u dat uw motorfiets snel klaar is voor gebruik? Vraag dan een werkplaats om de banden te vervangen. De kosten hiervoor liggen rond de 30 tot 50 euro per band. Als de oude banden niet meer van voldoende kwaliteit zijn, heeft u nieuwe motorbanden nodig. Hiervoor moet u ongeveer 80 tot 100 euro per band berekenen. De totale kosten met nieuwe banden bedragen zo’n 220 tot 300 euro.

Zelf motorbanden vervangen: dit heeft u nodig

Om zelf motorbanden te vervangen heeft u het juiste gereedschap nodig. De demontage en montage gebeurt met behulp van een montage-/demontageapparaat en een bandenlichter. Om de banden te balanceren, moet u een balanceerstandaard met de juiste gewichten bij de hand hebben. Indien nodig kunnen werkmaterialen zoals velgbeschermers en montagespray behulpzaam zijn.

Motorbanden vervangen: stap voor stap instructies

Het demonteren en monteren van motorbanden vergt enige oefening. U zult het waarschijnlijk snel onder de knie krijgen. U kunt uw motorbanden zelf vervangen aan de hand van de volgende instructies:

  1. Laat de band leeglopen door het ventiel los te draaien.
  2. Verwijder de band van de velg. Een plastic schraper kan hier goed van pas komen.
  3. Smeer de rand van de velg in met bandenmontagepasta. Bevestig de montagehulp op de rand van de velg.
  4. Breng de rand van de band over de montagehulp. Draai hem tegen de klok in. Het bandenlichter helpt u hierbij. Herhaal het proces aan de andere kant om de band volledig van de velg te verwijderen.
  5. Bereid de nieuwe band voor met montagepasta.
  6. Ga bij de montage in omgekeerde volgorde te werk als bij de demontage. Let op de gekleurde markeringen op de band. Dit moet ter hoogte van het ventiel zijn. Dit maakt het gemakkelijker voor u om de band later te balanceren.
  7. Nu is fysieke inspanning vereist. Wanneer het rubber wordt opgetrokken, heeft het de neiging terug te veren naar zijn oorspronkelijke positie. Duw uzelf er met uw lichaam tegenaan.
  8. Plaats het ventiel en vul de motorband langzaam met lucht. Meestal zal hij dan zelf de weg naar de rand vinden.
  9. Pas de luchtdruk correct aan. Dit is afhankelijk van de informatie van de bandenfabrikant.
  10. Balanceer nu de nieuwe band met behulp van de balanceerstandaard en de juiste gewichten.

Heeft u nieuwe motorbanden nodig voor uw fiets? Ontdek hoogwaardige merkbanden passend bij uw model online bij Motointegrator.