Sportieve uitstraling dankzij laagprofielbanden: voor- en nadelen op een rijtje

0
340
Laagprofielbanden
© GettyImages / Pgiam

Wilt u uw voertuig een sportievere uitstraling geven zonder te hoeven investeren in een nieuw model? Een goede manier om uw auto met een beperkt budget een veel opvallendere uitstraling te geven, zijn zogenaamde laagprofielbanden, of ook runflat banden. In deze blog leest u waar de banden voor staan, welke voor- en nadelen ze hebben en waar u op moet letten bij de aanschaf ervan.

Wat zijn laagprofielbanden?

Laagprofielbanden zijn een soort banden met een andere verhouding tussen zijhoogte en sectiebreedte. Ze zijn duidelijk herkenbaar aan hun vlakke flanken. Om het concreet te zeggen: de band zelf lijkt “dun”, de velg ligt heel dicht bij het wegdek.

Een laagprofielband herkent u ook aan de naam van een band. Dit wordt gegeven in deze vorm:

225/55 R 16 95 W

Het eerste cijfer (225) staat voor de bandbreedte in millimeters. Het getal (55) na de schuine streep is geen absolute waarde, maar geeft een verhouding aan – de verhouding tussen de hoogte en breedte van de band. In dit voorbeeld staat het getal 55 voor een band waarvan de hoogte 55 procent van de breedte uitmaakt. Wanneer dit aantal onder de 80 ligt (d.w.z. de hoogte van de banden is maximaal 80 procent van de breedte), spreekt men van laagprofielbanden.

Voordelen van laagprofielbanden: een sportievere look

Er zijn goede redenen waarom dit type band zo populair is. Ze bieden tal van voordelen:

  • Tuners houden van de sportieve look. Met laagprofielbanden kunt u ook grotere velgen monteren.
  • Net als conventionele banden zijn ze geschikt voor natte en droge wegen.
  • De banden bieden een uitstekende krachtoverbrenging. U stuurbewegingen voert u direct uit.
  • Ze zijn bijzonder geschikt voor bochtige ritten, omdat hun verhoogde stijfheid voordelen biedt voor de wegligging.
  • Banden met laag profiel verminderen de zijwaartse kanteling van het voertuig.
  • De banden hebben een lange levensduur.
  • Ze overtuigen met een hoog remvermogen.

Nadelen van laagprofielbanden

Als u laagprofielbanden monteert, zijn er niet alleen voordelen. Een paar punten zijn ook negatief:

  • De kosten van laagprofielbanden of runflatbanden zijn meestal hoger dan die van conventionele banden.
  • Afhankelijk van de rijstijl kunnen laagprofielbanden leiden tot een hoger brandstofverbruik. Ook het achtergrondgeluid kan veranderen.
  • De kans op schade bij een aanrijding met een stoeprand of ander obstakel is groter dan bij normale banden. Dit is met name het geval als de bandenspanning niet correct is ingesteld.
  • De banden moeten optimaal zijn aangepast aan de vering en het chassis van de auto. Anders bestaat het risico van voortijdige bandenslijtage.
  • Wanneer u voor het eerst laagprofielbanden monteert, moet u ook het verlichtingssysteem controleren en aanpassen, omdat de hoogte mogelijk niet meer geschikt is.
  • De vering voelt harder aan. Hierdoor is het minder comfortabel om de auto te gebruiken.
  • In de winter hebben laagprofielbanden nadelen, bijvoorbeeld als het gaat om sturen op ijs of sneeuw.

Hier moet u op letten bij het kopen

U kent het wel van winterbanden, die hebben vaak een maximumsnelheid van 190 km/u: de snelheidsindex (SI) geeft aan hoe hard u met bepaalde banden kunt rijden. Let ook op deze informatie voor laagprofielbanden. De snelheidsindex moet gelijk zijn aan of hoger zijn dan die vermeld in het kentekenbewijs. Onder deze limiet vallen is alleen toegestaan ​​voor winterbanden.

Controleer voor aankoop ook of er nog genoeg ruimte is tussen het spatbord en de band voor 15, 16 of 17 inch banden. Anders kunnen er problemen met de besturing ontstaan. De velgbreedte en de afrolomtrek moeten ook overeenkomen met uw voertuig.

Onze tip: Bestel uw nieuwe velgen en bijpassende banden bij Motointegrator – gegarandeerd lage prijzen met topmerkkwaliteit.