Vervangen van de remblokken en remschijven in de Opel Astra H 1.4

0
1462

De remschijven en -blokken van de achterrem van de Opel Astra H behoren tot de belangrijkste veiligheidsrelevante onderdelen. Met behulp van onze stapsgewijze instructies leert u hoe u de onderdelen met een beetje handigheid gemakkelijk zelf kunt vervangen.

Het remsysteem van uw Opel Astra H1.4: belangrijk voor de rijveiligheid

Remschijven
© Shutterstock / BELL KA PANG

De Opel Astra H met 1,4 liter benzinemotor is uitgerust met schijfremmen op zowel de voor- als de achteras. Goed functionerende remmen zijn essentieel voor veilig rijden. Daarom moeten versleten remblokken en remschijven tijdig worden vervangen. De montage van de nieuwe onderdelen hoeft echter niet noodzakelijk in een gespecialiseerde garage te gebeuren. In plaats daarvan kunt u, met een beetje tijd, handigheid, het juiste gereedschap en geschikte onderdelen uit onze winkel, de achterremmen eenvoudig zelf vervangen.

Kunt u zelf de remschijven en -blokken in de Opel Astra  vervangen?

De montage van de slijtageonderdelen van de achterremmen van de Opel Astra H is ook haalbaar voor niet-professionelen. Neem de tijd en zorg er ook voor dat u de installatie stap voor stap uitvoert volgens onze instructies. Dan kan er echt niets misgaan. Zorg ervoor dat u over al het nodige gereedschap beschikt en dat u de juiste reserveonderdelen van hoge kwaliteit hebt.

Welke remschijven en remblokken heeft u nodig voor de achterrem van de Astra H1.4?

Remschijven
© Shutterstock / cowardlion

U kunt alleen genieten van maximale rijveiligheid met remblokken en remschijven die speciaal voor dit voertuigmodel zijn ontwikkeld. Het is van het grootste belang dat u geschikte reserve-onderdelen kiest. De beste manier om de juiste onderdelen te vinden is gebruik te maken van de gegevens van uw voertuig. Dit zal ervoor zorgen dat u de juiste onderdelen ontvangt.

Dit is het gereedschap dat u nodig heeft om de achterremmen van uw Opel Astra H te vervangen

Om de achterremblokken en remschijven van een Opel Astra H met een 1.4 liter motor te vervangen, heeft u ten minste het volgende gereedschap nodig:

Opel Astra nodig

Elektrische of pneumatische slagmoersleutel

Doppen 13 en 17 mm

Torx T30 sleutel

Ringsleutel 17 mm

Ratel

Momentsleutel met afstelling voor 25 Nm en 110 Nm

Remzuiger trekker en een remklauwstrop

Staalborstel en remmenreiniger

Zorg ervoor dat alle gereedschap altijd bij de hand is.

Hoe stap voor stap de remschijven en remblokken van de Opel Astra H 1.4 te vervangen

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe het vervangen van remblokken en remschijven op de achteras van de Opel Astra H in zijn werk gaat. Zorg ervoor dat u zich aan de gegeven procedure houdt en geen enkele werkstap overslaat.

Voorbereidende werkzaamheden

Voordat u aan het remsysteem van uw Opel Astra H kunt werken, moet u de auto eerst optillen (op een hefplatform of een krik) en de achterbanden verwijderen. Alleen dan is het mogelijk de remblokken en remschijven te vervangen. Controleer ook het niveau van de remvloeistof. Als het boven het midden tussen min en max is, hevel dan wat vloeistof af. Wees hier voorzichtig, want er bestaat gevaar voor verfschade en brandwonden!

Demontage van de remklauw

Maak eerst de stekker los van de slijtagesensor voor de remblokken, indien aanwezig. Maak vervolgens de remklauw los met de slag- en de combinatiesleutel. Zorg ervoor dat u het op zijn plaats houdt. Verwijder de losgenomen remklauw en zet hem zijdelings vast met de remklauwstrop. Er mag geen spanning op de remleidingen staan!

Verwijderen van de remblokken

Verwijder nu de remblokken en de geleidingsplaten en demonteer de remklauwdrager. Reinig vervolgens de remklauw, de remklauwdrager en de contactvlakken voor de remblokken grondig met remreiniger.

Demonteer de remschijf

Draai nu de borgschroef van de remschijf los en verwijder deze. Reinig nu het contactoppervlak van de wielnaaf met een staalborstel en verwijder vuil en roest grondig.

Montage van de nieuwe remschijven

Plaats nu de nieuwe remschijf in uw Opel Astra H 1.4 en draai de borgschroef vast. Reinig de wrijvingsvlakken van de remschijven met remmenreiniger. Monteer vervolgens de remklauwdrager, bij voorkeur met nieuwe bouten. Controleer of de geleidingsbout soepel beweegt.

Stel de remzuiger terug

Om de montage stap voor stap te kunnen voortzetten, moet u nu de remzuiger terugduwen. Gebruik hiervoor de remzuiger trekker. Zorg ervoor dat de balg niet beschadigd is en niet draait. Plaats nu de nieuwe remblokken in de remklauw. Vet de remblokhouders vooraf licht in en monteer de bevestigingsklemmen op de juiste wijze.

Montage van de remklauw

Remklauw monterenSluit nu de eventuele slijtagesensor weer aan en plaats vervolgens de remklauw op de remklauwdrager. Draai vervolgens de bevestigingsbouten van de remklauw vast met een aanhaalmoment van 25 Nm. Zorg er bij de montage voor dat de remklauw goed op de houder zit.

Afwerking

Het werk aan het remsysteem zelf is nu voltooid. Monteer tenslotte de wielen en laat het voertuig zakken. Trap, met uitgeschakelde motor, het rempedaal in stappen van 2/3 in en laat het dan langzaam los. Herhaal het proces tot u weerstand voelt. Controleer dan de remvloeistof en vul deze bij tot MAX indien nodig. Stel zo nodig de parkeerrem in en test vervolgens de remmen terwijl u langzaam rijdt.

Vervang remmen en meer met onderdelen van hoge kwaliteit bij Motointegrator

U heeft nu met succes de remblokken en remschijven van de achteras van uw Opel Astra H 1.4 vervangen. Ook andere reparaties aan uw voertuig kunt u met een beetje tijd en handigheid en de juiste onderdelen zelf uitvoeren. U vindt een grote selectie in onze winkel. Hier vindt u bijvoorbeeld schokdempers en veren die geschikt zijn voor de Opel Astra H 1.4, maar ook onderdelen voor de uitlaat, complete koppelingssets of filters voor motorolie, brandstof en interieur.