Zeven trucs voor chauffeurs in de winter

0
562
Trucs winter
© GettyImages / ferrantraite

In de winter zijn de omstandigheden vaak moeilijker dan in de zomer om uw auto in conditie te houden. Ondanks dat de winters niet meer zo koud zijn, zijn er nog veel dingen die het leven van een chauffeur zuur maken. Opstarten, bevroren autodeuren, – ramen en  – pakkingen, daar wil niemand mee worstelen in de vrieskou. Hiervoor en voor nog veel meer ongemakken tijdens de koude winterdagen zijn er de volgende 7 trucs. En daarvoor kunt u gewoon gebruiken wat u toevallig bij de hand heeft.

1. Geen zelfstarter bij de hand?

    De truc? poetsmiddel voor plastic!

Wat is een zelfstarter? Dit is een brandbare spray die in de inlaat wordt gespoten wanneer wordt geprobeerd te starten – het helpt bijvoorbeeld wanneer de vonk of de brandstof zwak is, of wanneer de motorcontroller de injectoren niet start als het toerental van de motoras te laag is. Dit gebeurt bij een zwakke of accu of een versleten alternator. Blijf wel voorzichtig – deze truc werkt alleen in oudere auto’s. In nieuwere is het moeilijk om bij de inlaat te komen. Bovendien is het gebruik van een zelfstarter riskant in nieuwere voertuigen. Maar het blijkt dat de populaire poetsmiddelen voor plastic zo brandbaar zijn dat ze, wanneer ze in de inlaat worden gespoten, net zo effectief zijn als zelfstarters!

2. Bescherm pakkingen tegen bevriezing

    De truc? Vaseline

Een speciaal middel voor de pakkingen van uw auto, hebben veel chauffeurs niet altijd bij de hand, of wordt het gewoon vergeten te kopen bij het tankstation. Zeker niet nu de winters de afgelopen jaren zo mild zijn geweest. En als u de pakkingen niet op tijd heeft beschermd, kunnen ze bevriezen. Natuurlijk kunt u speciale auto-cosmetica aanschaffen, maar er zijn ook huis-tuin- en-keukenmiddeltjes die effectief werken. Zoals vaseline. De truc is dat u ook een poetsmiddel voor plastic kunt gebruiken. De sprays! Geen schuim! Deze poetsmiddelen bevatten vaak siliconenolie. Deze coating stoot het water af en is bestand tegen ijs.

Voor deuren en kleppen geldt: trek niet aan de handgreep, maar probeer eerst een chemisch middel te gebruiken. Bijvoorbeeld glasontdooier of ontsmettingsmiddel. Spuit het voorzichtig tussen de deur en de pakking. En als u ook dat niet bij de hand heeft, kunt u zachtjes de bovenrand van de deur een klapje geven, of er een beetje tegenaan duwen. (Denk aan sieraden: ze kunnen de lak beschadigen)

3. Terechtgekomen in een sneeuwstorm? Zet uw ESP uit

Hoewel er maar weinig omstandigheden zijn waarin het goed is om uw assistentiesystemen uit te schakelen, zijn die er wel. Eén daarvan is het moment dat u in een sneeuwstorm terecht komt of over een beijzelde rand wilt rijden. Dan is de tractiecontrole of ESP totaal nutteloos. Oude auto’s hadden ergens onopvallend een knop om het ESP systeem uit te schakelen. In nieuwe auto’s is het meestal ook mogelijk het ESP systeem uit te schakelen, maar die optie kunt u in de computer vinden. Ook tijdens het rijden met sneeuwkettingen wordt het aanbevolgen de hulpsystemen uit te zetten.

Natuurlijk wel weer het ESP systeem aanzetten als de auto weer op weg is!

4. Denk aan uw ruitenwissers als het vriest. Zet ze omhoog of bescherm ze nadat u uw auto geparkeerd heeft

De wisserbladen van rubber kunnen gemakkelijk beschadigen als ze aan de voorruit vastgevroren zitten en u ze probeert te bewegen. Ruitenwissers worden door de kou stijf en broos. Nog erger is het als u de ruitenwissers niet in de beginpositie heeft staan. Als u dan uw auto start zullen ook de ruitenwissers meteen proberen te bewegen. Zelfs al zitten ze vastgevroren. Dat is niet goed voor de motor van de ruitenwissers. Het aandrijfmechanisme kan dan beschadigen of in het gunstigste geval kan de zekering doorbranden.

Ruitenwissers die u omhoog heeft gezet, moet u met beleid weer terug plaatsen op het voorruit. Een harde klap kan de voorruit doen breken. En u kunt natuurlijk ook sokken over uw ruitenwissers doen. Dat doen mensen die in echt koude streken wonen.

Trucs
© GettyImages / Foto-Video-Studio

5. Uw afstandsbediening warm houden

Een zwakke batterij in uw afstandsbediening of het alarm kan het begeven als het te koud is. Bewaar ze dicht bij uw lichaam en niet in buitenzakken van uw jas. Uw lichaamswarmte houdt ook de afstandsbediening warm. Doet de afstandsbediening het wel, maar hij heeft een kleiner bereik dan normaal, dan kunt u het bereik vergroten door de afstandsbediening bij gebruik tegen uw kin te houden – ons lichaam fungeert dan als een extra antenne!

6. Houdt u niet het krabben van de ramen?

    De truc: uw auto afkoelen aan het einde van de reis!

Het is misschien een vreemd advies, en het is ook niet altijd effectief, maar proberen kan altijd. Deze truc is vooral de moeite waard wanneer het sneeuwt. Het idee is als volgt: voordat u uw reis beeindigd, zet u de verwarming uit en blaast u koude lucht op uw ramen. Wanneer de auto dan afkoelt, zal de sneeuw niet meteen op uw voorruit smelten en zal het smeltwater ook niet veranderen in een ijslaag. In het gunstigste geval kunt u de sneeuw voor de volgende rit gewoon van uw ramen af vegen en hoeft u het er niet van af te krabben.

Trucs

© GettyImages / RalchevDesign

7. Een bevroren slot? De truc? Ontsmettingsmiddel

Ondanks dat de meeste auto’s sloten met afstandsbediening hebben, is een sleutel soms nog steeds nodig. Bijvoorbeeld als het vriest en uw slot ook bevroren is. De truc is dat ook ontsmettingsmiddel prima werkt als ontdooier. En tegenwoordig hebben de meeste mensen ontsmettingsmiddelen binnen handbereik. Het is wel belangrijk om te controleren of uw ontsmettingsmiddel tenminste 70% ethylalcohol of isopropanol bevat. Denk eraan dat u later toch echte slotsmeermiddel gebruikt, want voor de beschermlaag is dit middel niet ideaal en kan de coating van het mechanisme wegspoelen.

Hou ook de weersvoorspellingen in het oog om voorbereid te zijn op ongemakken!