Vervangen van de remblokken achter in de Opel Astra H 1.4

0
767

Versleten remblokken in uw Opel Astra H kunnen de rijveiligheid in het gedrang brengen en daarom moeten ze zo snel mogelijk worden vervangen. Wij leggen de installatie stap voor stap uit voor doe-het-zelvers en hobby-monteurs.

De remblokken van uw Opel Astra H: een veiligheidsrelevante groep

Remblokken
© GettyImages / gilaxia

De Opel Astra H is uitgerust met schijfremmen en remblokken op zowel de voor- als de achteras. Als de remblokken of voeringen van de achterremmen versleten zijn, leidt dit tot slechtere remprestaties. Het voertuig remt mogelijk niet meer snel genoeg af. Toch zijn optimale remprestaties vaak van vitaal belang, vooral in gevaarlijke situaties. Daarom moet u defecte of versleten remonderdelen zo snel mogelijk vervangen. U hoeft hiervoor niet per se naar een gespecialiseerde garage te gaan. Met een beetje handigheid en het juiste gereedschap kan zelfs een leek gemakkelijk de remblokken vervangen. Hoe u nieuwe remblokken op de achteras monteert, wordt hieronder uitgelegd, met de Opel Astra H als voorbeeld.

Gereedschap voor het vervangen van de remblokken van de achteras van de Opel Astra H

Om de remblokken van uw Opel Astra H 1.4 te vervangen heeft u het volgende gereedschap nodig:

Slagmoersleutel (elektrisch of perslucht)

Dop voor slagmoersleutel 13 mm en 17 mm

Ring- of steeksleutel 17 mm

Momentsleutel met afstelling voor 25 Nm en 110 Nm

Remklauw ketting

Remzuiger trekker

Remmenreiniger

Dit is hoe de installatie van de nieuwe remblokken werkt: Een stap voor stap gids

Hieronder leggen wij u in detail en stap voor stap uit hoe u te werk moet gaan bij het monteren van nieuwe remblokken op de achteras van uw Opel Astra H. Zorg ervoor dat u de afzonderlijke stappen volgt en er geen overslaat. Alleen dan is een goede werking van de remmen na de werkzaamheden gegarandeerd en kunt u veilig met uw voertuig blijven rijden.

Voorbereidend werk: Krik het voertuig op en verwijder de banden

Rij het voertuig eerst op een hefplatform of til het op met behulp van een krik. Zorg ervoor dat de auto veilig geparkeerd staat terwijl de werkzaamheden worden uitgevoerd. Verwijder vervolgens de banden van de achteras van uw Opel Astra H 1.4. Nu bent u klaar om uw auto te voorzien van nieuwe remblokken.

Losmaken van de handremkabel en losmaken van de slijtagesensor

Maak de handremkabel los en maak vervolgens de connector van de remblokslijtagesensor los, indien aanwezig. Zorg ervoor dat de kabel van de sensor tijdens de volgende werkzaamheden niet wordt beschadigd, anders kunnen er foutmeldingen in de boordcomputer verschijnen.

Losschroeven van de remklauw

Opel Astra remklauw

Demonteer nu de remklauw door de bijbehorende schroeven los te draaien. U heeft hier een slagmoersleutel voor nodig. Vergeet niet de schroeven stevig vast te houden. Dit vergemakkelijkt het losdraaien van de schroeven en verbuigt geen onderdelen. Verwijder vervolgens de remklauw. Zet hem onmiddellijk vast met de remklauwstrop. Dit zal ervoor zorgen dat er geen spanning op de remleidingen staat.

Verwijderen van oude remblokken

Ga verder met de werkzaamheden aan het remsysteem door de oude remblokken en de geleideplaten uit de remklauw te verwijderen. Reinig vervolgens de hele remklauw, inclusief de contactvlakken voor de remblokken, grondig met spiritus of een speciale remreiniger. Dit verwijdert vastzittend remstof en maakt het gemakkelijker om de nieuwe remblokken te installeren.

Duw de remzuiger terug en monteer de nieuwe remblokken.

Gebruik nu de remzuiger retractor om de remzuiger volledig terug te duwen. Zorg ervoor dat de balg niet draait of beschadigd raakt. Controleer ook het niveau van de remvloeistof. Als het peil hoog is, kan het nodig zijn wat vloeistof af te hevelen, anders zou het kunnen overlopen als u het terugduwt. Voorzichtig: Remvloeistof is corrosief en kan schade aan lakwerk en gezondheid veroorzaken. Neem passende beschermende maatregelen! Plaats nu de nieuwe remblokken samen met de geleidingsplaten in de remklauw. Vet de remblokhouder licht in.

Montage van de remklauw

Sluit nu de slijtagesensor voor de remblokken weer aan. Monteer vervolgens de remklauw op de remklauwhouder. Draai de remklauw vast met een aanhaalmoment van 25 Nm. In het beste geval gebruikt u nieuwe bouten om de remklauw te monteren.

Afwerking

Monteer nu de wielen weer op uw voertuig en laat het van de hefbrug of krik zakken en sluit de handremkabel aan. Trap, met uitgeschakelde motor, het rempedaal trapsgewijs voor 2/3 in. Laat langzaam los en herhaal het proces na een paar seconden tot u weerstand ondervindt. Controleer vervolgens het peil van de remvloeistof en vul deze zo nodig bij tot MAX. Maak ten slotte een voorzichtige proefrit en controleer of het remsysteem goed werkt. U hebt nu de installatie stap voor stap voltooid en de rijveiligheid hersteld met behulp van nieuwe remblokken.

Meer hoogwaardige vervangings- en reserveonderdelen voor uw Opel Astra H

Remblokken
© GettyImages / 4X-image

hobbymonteurs en doe-het-zelvers hebben wij niet alleen hoogwaardige remblokken voor de Opel Astra H 1.4. Natuurlijk kunt u bij ons ook terecht voor bijpassende remschijven en tal van andere reserveonderdelen. Voor de Opel Astra H 1.4, bijvoorbeeld, zijn onderdelen voor het uitlaatsysteem, complete koppelingssets, diverse filters en onderdelen voor de aandrijflijn en de ophanging verkrijgbaar. Veel van deze onderdelen, zoals de remblokken, zijn gemakkelijk zelf te monteren met een beetje handigheid, tijd en geschikt gereedschap. Dit bespaart u de dure reis naar een gespecialiseerde garage.