Remblokken vervangen

0
2137
Remsysteem
© Shutterstock / loraks

Wat is de functie van remblokken?

Remblokken zijn onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. Vervang voor uw eigen veiligheid tijdig de blokken van uw auto. Remblokken worden gebruikt in schijfremmen, waarmee praktisch alle moderne auto’s zijn uitgerust. Strikt genomen werken blokken  in de schijfremmen en zijn ze voorzien van de eigenlijke remstenen. Aangezien het om de voering gaat, is men het er algemeen over eens om de term remvoering te gebruiken voor het gehele onderdeel. Het remsysteem bestaat uit de hoofdremcilinder, de remvloeistofleidingen, de remcilinders op de wielen, de remklauwen waar de remblokken zich bevinden, en de remschijven. Wanneer u het rempedaal intrapt, zet u de zuiger in de hoofdremcilinder onder druk. De druk verspreidt zich gelijkmatig door de remleidingen en zet de zuigers in de remcilinders bij de wielen in beweging. Deze duwen de remblokken tegen de remschijven, die stevig met de assen zijn verbonden. Zoals ontworpen door de fabrikant van uw auto, wrijven de remblokken hard tegen de remschijven en vertraagt uw auto. Wrijving zet mechanische kinetische energie om in warmte.

Hoe vervangt u remblokken?

Remblokken wisselen
© Shutterstock / Pamela Au

Remblokken worden altijd op beide wielen van een as vervangen. Ze bevinden zich in de remklauwen achter de wielen. Na een rit, zijn de remmen erg heet. Begin pas te werken als de remmen zijn afgekoeld. Om ze te vervangen, moet u eerst het desbetreffende wiel verwijderen. Raadpleeg de handleiding van de eigenaar voor de juiste opvijzelpunten. Krik uw voertuig stevig op en plaats remblokken voor de niet-betrokken wielen. Vertrouw niet alleen op de krik. Bescherm uzelf en uw auto door hem ook te ondersteunen met banden, bakstenen. Zodra u het wiel hebt verwijderd, ziet u de remschijf en de remklauw, die de schijf aan de zijkant omsluit. U moet de remklauw losschroeven van de steun op het fuseestuk voordat u hem van de remschijf kunt lichten.

Zorg er absoluut voor dat de frictielaag op het remblok naar de remschijf is gericht. Als de remblokjes per ongeluk verkeerd om worden gemonteerd, zal de rem niet goed werken en zal ook de remschijf zeer snel onbruikbaar worden. Schuif de remklauw terug op de remschijf en schroef hem vast aan de beugel. Nadat beide wielen van de as opnieuw aan het voertuig zijn bevestigd, moet u de remmen tijdens een proefrit testen, eerst bij lage snelheid en vervolgens bij geleidelijk toenemende snelheid.
De nieuwe blokken vereisen een korte inrijperiode waarin de frictievoeringen zich aan de schijven aanpassen. In deze periode kan een licht piepend geluid hoorbaar zijn. Daarna bereiken de remblokken hun volle effect.

Wanneer moet u uw remblokken vervangen?

Remblokken
© Shutterstock / cunaplus

De individuele slijtage is bepalend voor het moment om de remblokjes te vervangen. Net als bij alle slijtageonderdelen geldt ook hier: hoe meer kilometers u rijdt, hoe meer de onderdelen onder druk komen te staan. Bovendien spelen het rijgedrag en het voertuigmodel een belangrijke rol. Een regelmatige controle van de remblokken is daarom van essentieel belang en moet u ten minste tweemaal per jaar uitvoeren.

Waar moet u voor uitkijken?

Hoewel de belasting op de remblokken verschilt van voertuig tot voertuig en dus ook de slijtage, moet u remblokken altijd per as vervangen, ongeacht of ze zich aan de voor- of achterzijde bevinden. Bovendien moet u bij de aankoop van nieuwe remblokken nooit voor goedkope onderdelen gaan. Om een hoog veiligheidsniveau voor de auto en de inzittenden te blijven garanderen, moeten de remblokken van hoge kwaliteit zijn. U kunt ook remblokken van hoge kwaliteit van gerenommeerde fabrikanten vinden in de online winkel van Motointegrator.

Bron:
https://www.pitstop.de/services/bremsen/