Veilig tot stilstand komen: kunt u remklauwen zelf repareren?

0
1604
Remklauwen
© NONGASIMO / Shutterstock

De remklauwen dragen de remblokken en zorgen ervoor dat de rem wordt aangetrokken. In geval van een defect is reparatie mogelijk, maar het is niet altijd aan te raden dit zelf te doen.

Remklauwen
© notsuperstar / Shutterstock

Remmen zijn ongetwijfeld een van de belangrijkste onderdelen van een voertuig. De remklauwen zijn van cruciaal belang voor een goede werking: zij zorgen ervoor dat na een trap op het rempedaal de remblokken tegen de remschijven worden gedrukt om een remeffect te bewerkstelligen. In normale personenauto’s gebeurt dit meestal hydraulisch, waarbij de remvloeistof de remzuigers doet uitzetten en tegen de schijf drukt nadat de rem is aangetrokken. Dit blijkt reeds: een defect aan de remklauw leidt ertoe dat u geen garantie meer heeft op een perfecte remwerking. In een dergelijke situatie rijst de vraag of een reparatie überhaupt zinvol is en of u dergelijke maatregelen op eigen houtje moeten uitvoeren.

Welke schade kan zich voordoen

Eerst en vooral een verduidelijking op welke manier een eigenlijk robuuste remklauw überhaupt kan beschadigen. In principe zijn er twee mogelijkheden:
De remklauw gaat lekken. Hoewel lekken op dit punt in het remsysteem relatief zeldzaam zijn, is het toch mogelijk dat hoofdremcilinders bij trommelremmen eerder gaan lekken.
Het komt veel vaker voor dat een zuiger niet meer kan uitschuiven. In de loop der jaren hebben vuil en remstof zich op de remzuiger vastgezet, zijn stofmouwen en afdichtingen beschadigd. Als de remzuiger vastzit, trekt de rem niet meer aan.
Een defecte remklauw leidt echter niet alleen tot een verminderd remeffect; als slechts één remzuiger uitsteekt, wordt de remschijf slechts aan één kant belast. Op lange termijn kan dit leiden tot schade als gevolg van vervorming, d.w.z. er bestaat een risico op gevolgschade.

Reparatie in principe uitgelegd

De reparatie voert u uit door de remklauw te verwijderen en de remzuigers eruit te halen. Dit werk is in principe niet moeilijk, maar de uittredende remvloeistof moet zorgvuldig worden opgevangen. Daarna moet u de remzuigers en de remklauw zelf zorgvuldig reinigen. U mag geen materiaal verwijderen, omdat anders de hoge pasnauwkeurigheid in het gedrang komt – voor het reinigen van de zuigers mag u alleen zeer fijn schuurpapier gebruiken. Daarna installeert u een nieuwe set afdichtingen inclusief stofhulzen, zodat de zuigers weer soepel kunnen werken. Als er echter duidelijke tekenen van roest zijn, kan het nodig zijn de zuigers te vervangen. Deze reparaties kunt u uitgevoeren met een speciale schroevendraaier. Om veiligheidsredenen is het echter raadzaam de dichtheid na hermontage zorgvuldig te controleren. Het is ook belangrijk dat u de rem soepel kan bedienen.

Alternatief voor revisie: remklauw vervangen

Indien u niet de kennis hebt om dit werk te doen en geen ervaring hebt, raden wij u af om het zelf te doen. Hetzelfde geldt voor de achterremklauwen van moderne voertuigen met een elektrische handrem. Hier worden de zuigers door een servomotor naar buiten bewogen wanneer de handrem wordt aangetrokken. Tijdens de reparatie kan schade ontstaan, en toegang tot het diagnosesysteem is ook vereist om de remklauw in de onderhoudsmodus te kunnen zetten.

Zelf doen of laten doen

In principe bestaat dan natuurlijk de mogelijkheid om de remklauwen door een gespecialiseerde garage te laten repareren. U moet echter ook nagaan of het mogelijk is de remklauw in zijn geheel te vervangen en de installatie zelf uit te voeren. Wat de totale rekening betreft, kan dit goedkoper zijn dan het onderdeel te laten repareren door een gespecialiseerde garage, die hoge arbeidskosten heeft. In principe moet het echter net zo duidelijk zijn: u kunt niet zonder een reparatie of vervanging. Wij hebben nieuwe remklauwen of bijbehorende reparatiesets die bij uw voertuig passen. Na een vakkundige installatie zal uw voertuig snel weer veilig tot stilstand komen.