Onderdelen online bestellen: Een goede beslissing?

0
475
Onderdelen
© Shutterstock / Gts

Steeds meer dealers bieden onderdelen aan op het internet. U kunt veel geld besparen door transparant online te kopen.

Reserveonderdelen van erkende dealers

De gemakkelijkste manier om auto-onderdelen te kopen is naar een erkende dealer te gaan: u kunt elk onderdeel verkrijgen; wat niet in voorraad is, is gewoonlijk binnen 2 tot 3 werkdagen beschikbaar. Alleen in het geval van zeer zelden benodigde onderdelen kan de levertijd oplopen. Dit is echter ongetwijfeld de duurste manier om reserveonderdelen voor uw eigen voertuig te verkrijgen. Vooral in het geval van slijtageonderdelen zijn deze extra kosten volstrekt onnodig, omdat de producenten in ieder geval onderaannemers zijn. Als u bij de autofabrikant koopt, betaalt u in ieder geval meer.

Gemakkelijke prijsvergelijking online

Reserveonderdelen of autoaccessoires online kopen is bijzonder voordelig. Prijzen kunt u gemakkelijk en op transparante wijze vergelijken. Als u bij uw plaatselijke accessoirehandelaar een bedrag krijgt genoemd, zult u nauwelijks kunnen beoordelen of de prijs redelijk is. Alleen al het feit dat u de mogelijkheid heeft online prijzen te vergelijken, leidt ook rechtstreeks tot lagere eisen van de dealers. De leveranciers zijn zich ervan bewust dat zij de onderdelen op het internet toch niet met succes kunnen verkopen als de eisen hoger zijn dan die van de concurrentie. Een andere reden voor de lagere prijzen is eenvoudigweg dat de kosten voor de dealers lager zijn. Zij behoeven immers geen winkel te onderhouden en geen bedienend personeel te betalen. Ook de uitgaven voor reclamemaatregelen kunnen in de regel lager uitvallen.

Onderdelen: Transparante voorraadniveaus

Onderdelen
© Shutterstock / Dezay

Het is niet alleen de prijs die maakt dat online kopen de beste keuze is. Misschien heeft u al eens meegemaakt dat u na het werk door het drukke stadsverkeer naar de onderdelenhandel moest rijden om de nodige reserveonderdelen te kopen. Sommige onderdelen waren niet in voorraad – wat niet alleen betekende dat u voor niets bent gereden, maar ook dat u de geplande reparatie moest uitstellen. Bij onlineaankopen omvat transparantie ook voorraad en levering. U kunt zien hoeveel artikelen er nog in voorraad zijn en de levering volgen. Bovendien hoeft u zich niet aan de openingstijden van winkels te houden en hoeft u geen lange reis te maken. U kunt uw bestelling plaatsen vanuit het comfort van uw eigen huis, op een tijdstip dat u schikt.

Uitgebreid productassortiment

Een andere kwestie is de keuze van reserveonderdelen. Als u lang met uw auto wilt rijden, is het natuurlijk raadzaam te investeren in merkproducten van hoge kwaliteit. Dit is echter niet altijd het geval; vaak zijn bestuurders zich ervan bewust dat de auto binnen afzienbare tijd toch zal worden afgedankt. In een dergelijke situatie kan de beste optie zijn om te kiezen voor een goedkoper onderdeel van een fabrikant zonder naam. Dit geldt vooral wanneer de onderdelen niet relevant zijn voor de veiligheid, zoals bijvoorbeeld het geval is met het uitlaatsysteem. De meeste online dealers bieden typische slijtageonderdelen aan in verschillende kwaliteiten, zodat u als klant kunt kiezen volgens uw eigen behoeften.

Dealers met vaste filialen zijn hier meestal in het nadeel – zij hebben vaak niet de ruimte voor deze voorraad. Online dealers laten u vaak toe de onderdelen te beoordelen zodat u zelf kunt oordelen welke aankoop raadzaam is.

Unieke toewijzing per kenteken

Leveranciers van reserveonderdelen met eigen vestigingen voeren daarentegen vaak het argument van persoonlijk advies aan als het gaat om de voordelen ten opzichte van online kopen. Dergelijk advies is echter nauwelijks nodig: Met behulp van het kenteken uit kentekenbewijs deel 1 kan een duidelijke toewijzing van het reserveonderdeel aan het voertuigtype worden gemaakt – op precies dezelfde manier zal de medewerker van de dealer het juiste onderdeel voor uw voertuig vinden. Bovendien bieden veel online leveranciers nu een gratis hotline waar ook uw specifieke vragen over de onderdelen worden beantwoord. Voordeel van online kopen: u kunt gebruik maken van het herroepingsrecht van 14 dagen en in geval van twijfel de onderdelen terugsturen. Als u in een winkel koopt, kunt u zich niet op dit recht beroepen.

Conclusie: Online aankoop heeft een voordeel

Uiteindelijk is het duidelijk dat online-aankopen van reserveonderdelen een voorsprong hebben op het gebied van prijs, transparantie en productaanbod. Ook het gemak is aangenaam: zonder rekening te moeten houden met de openingsuren kan de bestelling van thuis uit of zelfs onderweg worden geplaatst. Alleen wie onmiddellijk een reserveonderdeel nodig heeft, kan beter naar een plaatselijke dealer gaan – en hopen dat het desbetreffende onderdeel ook werkelijk in voorraad is.