Bougies voor de onmisbare levensvonk

0
1005
Bougie
© Shutterstock / Joe Belanger

Bougie onderhoud

Elke bougie is tijdens zijn levensduur onderhevig aan slijtage. Vooral het gebied rond de elektroden moet u regelmatig op verkleuring controleren. Bij een gemiddeld gebruik van het voertuig gebeurt dit regelmatig bij elke onderhoudsbeurt. Als u de slijtagetoestand van de bougies zelf wilt controleren, moet u eerst de bougiedop verwijderen en de elektroden en het aangrenzende gebied op de isolator nauwkeurig bekijken. Elke verkleuring wijst op slijtage en dus op een beperkte functionaliteit. In dat geval moet u de bougie aansluiting onmiddellijk vervangen. Voor een viertaktmotor zijn vier bougies nodig: één voor elke cilinderkop.

Als de bougie er nog steeds schoon en ongekleurd uitziet, wrijft u hem droog en vervolgens plaatst u hem weer terug. Voor een succesvol onderhoud is het van cruciaal belang dat op de vervangen bougie dezelfde artikelgegevens afgedrukt zijn als op de reeds gemonteerde bougie. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de motor van het voertuig weer naar behoren functioneert.

Bougies: zo herkent u een defect

Het lukt niet om de lichtboog te genereren:

Deze mislukte ontstekingspogingen zijn gemakkelijk te horen tijdens het rijden met de motor. Als u een dergelijk storend geluid waarneemt, moet u de bougies onmiddellijk controleren en zo nodig vervangen.

Poederachtige afzettingen op het oppervlak van de bougie, vooral aan de punt en in het voorste gedeelte van de isolatie:

Lichtgele en matzwarte kleuren wijzen op een goede werking. Elke andere verkleuring betekent dat de bougie te koud blijft of te heet wordt. In al deze gevallen is onmiddellijke vervanging noodzakelijk.

Vettige zwarte verkleuring op elektroden, isolator en stalen huis van de bougie:

Dit is een zeldzame, maar voor de motor alarmerende storing wanneer olie in de verbrandingsruimte komt. Een onmiddellijke controle in de garage helpt om grotere schade op tijd te voorkomen.

Bougies
© Shutterstock / Charles Knowles

Vraag onmiddellijke hulp bij natte bougies

Natte bougies wijzen op een probleem met het benzinemengsel of de motor of olie-inlaat. In deze toestand is het moeilijk om een goede onststeking te krijgen bij het opwekken van de vlamboog. De enige mogelijke onmiddellijke remedie is het drogen van de elektroden en de bougies in het algemeen. Een snel bezoek aan de garage is echter onvermijdelijk. Mogelijke defecten zouden dan kunnen zijn:

Vuil, olieachtig luchtfilter
Defect injectiesysteem
Defecte lambdasonde

Alle drie de storingen kunt u niet verhelpen door alleen de natte bougies te vervangen of te drogen. Door deze te corrigeren unt u de werking van de bougies echter volledig herstellen wanneer ze droog zijn.