Olie verversen: tips en trucs voor de lente

0
1874
Motorolie
© Shutterstock / Sergey Ryzhov

Hoe vaak moet u de olie verversen?

Hoe vaak u de olie moet verversen, hangt van veel verschillende factoren af. De meningen hierover zijn vaak verdeeld. U moet de olie van uw auto elke 15.000 tot 70.000 kilometer verversen, maar dit is een behoorlijke actieradius en hoe vaak een olieverversing daadwerkelijk nodig is, hangt onder andere af van de motor en de kilometerstand.

Waarom moet u de motorolie regelmatig verversen?

Naast benzine of diesel zijn het de verschillende motorvloeistoffen die ervoor zorgen dat de auto soepel werkt. Daarom is het des te belangrijker om regelmatig controles uit te voeren – ook aan het begin van de lente. Het volgende is van toepassing: Better to be safe than sorry! Een vlotte en vooral veilige reis is alleen gegarandeerd als alle waarden binnen het normale bereik liggen.

Wat doet u als u de olie ververst?

Olie vervangen
© Shutterstock / Robert Przybysz

U kunt het oliepeil in uw auto het beste controleren wanneer de motor onlangs heeft gedraaid en nu ongeveer een uur heeft gestaan. Hierdoor heeft de olie voldoende tijd om zich op te vangen in de carterpan en wordt het meetresultaat niet vervalst. Zorg er ook voor dat de auto tijdens het meetproces op een vlakke ondergrond staat. Trek de peilstok eruit, veeg hem schoon en schuif hem dan helemaal terug in het motorblok. Trek hem er dan weer uit en lees het oliepeil af.

Als het oliepeil onder de minimummarkering staat, moet u olie bijvullen. Houd in dit geval altijd een liter motorolie in reserve en gebruik een trechter om deze bij te vullen. Start vervolgens de motor, laat deze even draaien en controleer nogmaals het oliepeil. Als u te veel olie heeft bijgevuld, vraag dan een garage of er misschien wat olie moet worden afgetapt.

Motorolie
© Shutterstock / Georgi Roshkov

Als de motorolie melkachtig of schuimig is, is deze mogelijk verontreinigd met koelvloeistof. In dit geval raadt de ANWB aan om voor de zekerheid naar een garage te gaan. Hetzelfde geldt als u olieverlies op uw voertuig constateert of als er olie aan de buitenkant van de motor zit.

Moet u ook het oliefilter vervangen als u de olie ververst?

Bij het verversen van de olie moet u ook het motoroliefilter vervangen. De taak van het oliefilter is om vuil uit de motorolie te verwijderen. Een goed oliefilter draagt ​​er in belangrijke mate toe bij dat de olie lang schoon blijft en dat de volgende olieverversing lang op zich laat wachten.

Koop motorolie en oliefilters online bij Motointegrator

Wanneer uw volgende olieverversing moet plaatsvinden, is Motointegrator de juiste partner voor u als u op zoek bent naar goede aanbiedingen voor motorolie en oliefilters. In ons uitgebreide assortiment vindt u geschikte oliefilters en motorolie voor alle gangbare automodellen. Wij bieden topproducten van bekende fabrikanten tegen betaalbare topprijzen.

Bronnen:

http://www.wz-newsline.de

http://de.wikipedia.org