Ruitenwissers: welke soorten bevestigingen zijn er en hoe worden ze gemonteerd?

0
3618
Ruitenwissers
© Shutterstock / mikrin

Defecte ruitenwissers: welke soorten zijn er?

De ruitenwissers zijn constant in gebruik bij regen, ijs en sneeuw. Een defecte ruitenwisser maakt de voorruit niet goed schoon, de wisserbladen kunnen strepen maken of, in het ergste geval, maken kapotte ruitenwissers zelfs krassen op de voorruit. Vervang ze daarom als ze niet meer goed werken. Iedereen die ooit een defecte wisser heeft gehad, weet dat het erg gevaarlijk is.

 Verschillende ruitenwissers

De wissers verschillen in grootte en constructie, afhankelijk van de bevestigingsplaats. De kortste ruitenwissers zijn op de koplampen gemonteerd en de langste op de voorruit. Op de achterruit gebruikt men kortere wissers. Vervang deuitenwissers achter minder vaak  omdat ze minder vaak in gebruik zijn dan ruitenwissers voor en de gebruikssporen zijn daardoor minder. Door het grote glasoppervlak worden meestal twee wissers op de voorruit gemonteerd. De langere wisser bevindt zich meestal aan de bestuurderszijde en de kortere wisser bevindt zich aan de passagierszijde. Dit zijn producten die u binnen korte tijd zelf kunt bevestigen.

Welke soorten bevestigingen zijn er?

Beugel ruitenwisser

Beugel ruitenwissers scoren met hun klassieke uitstraling en het ideale samenspel van zacht en hard rubber. Ze bestaan ​​uit een metalen frame met meerdere verbindingen. Ze passen zich aan de voorruit aan en verdelen de contactdruk. Rijgeluiden zijn mogelijk bij hoge snelheid. Bovendien zijn de ruitenwissers gevoelig voor ijsvorming. Installatie is eenvoudig dankzij het quick clip-systeem:

– ophangen

– klik op zijn plaats

– rij verder

U hoeft niet naar een werkplaats te gaan om ruitenwissers te vervangen, zelfs als u geen voorkennis of handmatige vaardigheden hebt. Beugel ruitenwissers kunt u in verschillende lengtes kopen voor zowel de voor- als achterruit. Welke geschikt is kunt u bepalen door de oude ruitenwissers op te meten of u kunt de ruitenwissers per voertuig selecteren.

Ruitenwissers
© Shutterstock / admin_design

Flatblades

Er zijn geen verbindingen in de aerodynamisch gevormde flatblades, maar een veerrail. De ruitenwissers zijn dus aerodynamischer gevormd. De voordelen van de beugelwissers zijn de lage prijs en eenvoudige montage. Maar bij flatblades is het wisresultaat door hun gelijkmatige druk iets beter. De platte staven drukken door hun platte vorm tegen de ruit. Luchtstromen krijgen daardoor veel minder contactoppervlak, luchtstroomgeluid is minder dankzij de aerodynamische vorm en de wisserbladen zijn minder belast. De gelijkmatige drukverdeling zorgt voor een langere levensduur. Met een adapter kunt u flatblades ook in oudere voertuigen gebruiken. Naar de garage gaan is hier ook niet nodig,

– Er zit vaak een haak aan de wisserarm waarin het blad wordt gehangen

– de haak ontbreekt deels

– Trek het blad naar beneden van de haak

– Zorg er bij het installeren van het nieuwe blad voor dat de clip zich in de juiste positie bevindt, dan klikt deze in de haak

– druk vervolgens het deksel erop – klaar

Hybride ruitenwisser

Een andere variant is de hybride wisser. Het is een combinatie van flatblade en beugelwissers, wat hem gestroomlijnd en stabiel maakt. Het hybride blad heeft een beugel en is nog steeds erg plat. Dankzij de universele adapterbevestiging is hij geschikt voor bijna alle voertuigen. Elke wisser is hetzelfde en is dankzij een aparte adapter individueel geschikt voor het voertuig. Dankzij een waterdichte kunststof afdekking is hij ook geschikt voor de winter en zeer duurzaam. Hybride ruitenwissers maken indruk met uitstekende wisresultaten, zelfs bij hoge snelheden. De redenen zijn het platte ontwerp en de geïntegreerde spoiler. Dit laatste zorgt voor een optimale aerodynamica.

Hoe onderhoudt u de ruitenwissers?

Ruitenwissers
© Shutterstock / What Photo

Nieuwe ruitenwissers kunnen één tot twee jaar worden gebruikt. Maar er moet voorzichtig mee worden omgegaan. Armen omhoog bij het parkeren in de winter, want dan bevriezen de bladen niet aan het glas. Verwijder voorzichtig vuil, ijs of sneeuw van de voorruit om te voorkomen dat de wisserbladen snel slijten. Bij winterse weersomstandigheden moet u een antivriesmiddel gebruiken voor het ruitenwissersysteem. Bij de meeste ruitenwissers moet u ook het rubberen blad regelmatig schoonmaken. Gebruik hiervoor een spons en afwasmiddel of speciale autoshampoo. Gebruik geen oplosmiddelen zoals benzine, omdat deze het rubber aantasten. U kunt de wisserbladen eens in de drie maanden inspuiten met siliconenspray, zodat het rubber soepel blijft en niet zo snel poreus wordt.

Wanneer is het tijd om de ruitenwissers te vervangen?

Dat het nodig is om de ruitenwisser te vervangen, merk je bijvoorbeeld wanneer het rubber poreus wordt of strepen op de voorruit ontstaan ​​die het zicht belemmeren. Als de ruitenwissers oud en versleten zijn, kan dit al snel gevaarlijk worden. Niet alleen verslechtert het zicht, maar reflecties van tegenliggers kunnen de bestuurder snel verblinden. Daarom is een uitwisseling essentieel. Knerpende geluiden tijdens het wisproces zijn vaak een indicatie van defecte ruitenwissers. 

Samenvatting

Ruitenwissers
© Shutterstock / Di Studio

Vooral bij slecht weer gaat er niets boven goed werkende ruitenwissers, die een belangrijke bijdrage leveren aan de rijveiligheid. Regelmatige vernieuwing en verzorging is essentieel, omdat overmatige slijtage de wisprestaties en daarmee de zichtbaarheid verslechtert. U kunt de ruitenwissers zelf vervangen. Voor alle modellen geldt: Voordat de oude ruitenwissers kunnen worden vervangen, moeten deze van de arm worden verwijderd. Om dit te doen, wordt het eenvoudig van de ruit getild zodat het loodrecht op de ruit staat. De wisser beweegt dan horizontaal. In de meeste gevallen moet er ook nog een kunststof adapter ingedrukt worden om de ruitenwisser van de arm los te maken. De exacte montage van de nieuwe ruitenwissers is afhankelijk van het type. Ga bij het wisselen uiterst voorzichtig te werk. Als een wisserarm met volle kracht de voorruit raakt, barst het glas snel. U kunt de ruit beschermen met een handdoek.