Milieuvriendelijk rijden – interessant voor u en voor het milieu

0
208
Milieuvriendelijk
©GettyImages/SimonSkafar

Ongeveer twintig procent van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland wordt veroorzaakt door het wegverkeer. Die broeikasgassen en stikstofdioxide stoot een elektrische auto niet uit. En daarom heeft de overheid tal van maatregelen genomen die het gebruik van elektrische auto’s in plaats van gewone auto’s, stimuleert. Maar naast de stimulans voor elektrische auto’s heeft de overheid nog meer maatregelen genomen om de doelstellingen in het klimaatakkoord te halen en de nadruk te leggen op milieuvriendelijk rijden.

Welke voordelen zitten er aan elektrisch rijden?

Vrijstelling

Lagere kosten

Subsidie

Schoner

  • Geen uitstoot van broeikasgassen, stikstofdioxide en fijnstof
  • Draagt bij aan schonere lucht

Opladen

Laadpaal
© GettyImages
3alexd

Voor het opladen van uw elektrische auto heeft u een laadpaal nodig. Op dit moment staan er al. 55.000 openbare laadpalen op straat en in parkeergarages. Het plan is om in 2030 zo’n 1,7 miljoen laadpunten in Nederland te realiseren. En op dat moment verwacht de overheid dat er zo’n 1,9 miljoen elektrische personenauto’s in gebruik zijn.

 

Banden

Ook het correct kiezen van banden kan leiden tot een significant verschil in de hoeveelheid brandstof die wordt verbruikt, Op het nieuwe bandenlabel staat precies aangegeven welke band de meeste brandstofeffiëntie geeft (die met een lagere rolweerstand: klasse A banden). En in een rekenmodel wordt dit nog eens aangegeven; de besparing tussen een A-klasse bandenset en een E-klasse bandenset op 50.000 km is zo’n € 250. Afhankelijk van de auto waarin u rijdt. Goedkoper en milieuvriendelijk.

Energielabel

Voordat u besluit een nieuwe auto te kopen is het geod om het energielabel van de auto te bekijken. Op dit label staat aangegeven wat het verbruik van de auto volgens de fabrikant is, het brandstofverbruik in kilimeters per liter, de klasse van zuinigheid en de Co2 uitstoot in gram per kilometer. Hoe zuiniger, des te minder BPM, wegenbelasting, bijtelling en brandstofkosten er hoeft te worden betaald. Zuiniger en milieuvriendelijk; dat is het devies.

Brandstoffen die milieuvriendelijk zijn

Biodiesel en andere biobrandstoffen zijn een milieuvriendelijker alternatief voor fossiele brandstoffen zoals olie. Ze zorgen voor minder uitstoot van schadelijke broeikasgassen, waaronder CO2. De Rijksoverheid stimuleert het gebruik van alternatieve brandstoffen.

Alternatieve brandstoffen

Er zijn steeds meer betaalbare auto’s verkrijgbaar die minder of geen broeikasgassen uitstoten tijdens het rijden. Deze auto’s rijden op elektriciteit, waterstof of groen gas (cng), de zogenoemde alternatieve brandstoffen.

Biobrandstoffen

Bio brandstof

Bio brandstof

De landen van de Europese  Unie hebben met elkaar afgesproken dat in 2020 minimaal 10% van de brandstof gebruikt in het vervoer bestaat uit biobrandstoffen. Dit kan bestaan uit biobrandstoffen van plantaardig materiaal zoals koolzaad, suikerbiet, mais en graan. Er zit wel een nadeel aan de productie van deze biobrandstoffen: het komt vaak uit tropische landen en dat betekent dat het ten koste kan gaan van landbouwgrond voor voedselgewassen.

Biobrandstoffen kunnen ook gemaakt worden uit uitval. Zoals afval van veevoer, afgedankt frituurvet, houtsnippers of algen. Het voordeel hiervan is dat er geen extra landbouwgrond nodig is.

Al deze maatregelen voor het vervoer hebben een positieve uitwerking op uw portemonnee maar ook op het milieu.

En een auto die bewust is gekozen, zal waarschijnlijk heel wat minder gauw kapot gaan. Maar mocht het toch gebeuren dan staan wij voor u bij motointegrator.nl klaar met alle reserve-onderdelen die u voor uw auto nodig hebt. Zo milieuvriendelijk als maar kan.

Bronnen:

https://www.energielabel.nl/

https://www.rijksoverheid.nl/

www.milieucentraal.nl/

https://www.rvo.nl/

https://professionals.kiesdebesteband.nl/