Het kentekenbewijs ontrafelt

0
412
Kenteken
© GettyImages / Stadtratte

Bij uw auto heeft u een kentekenbewijs. Dit kentekenbewijs bevat allerlei informatie. In deze blog zullen we het kentekenbewijs voor u inzichtelijk maken.

Onderdelen van het kentekenbewijs

Het kentekenbewijs is door de jaren heen veranderd. Sinds 1 januari 2014 bestaat het kentekenbewijs uit de volgende delen:

  • Kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard)
  • Tenaamstellingscode Het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat u thuis moet bewaren. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. De eerste deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt en bestaat uit 4 cijfers. Het tweede deel zit bij de kentekencard die door het RDW wordt toegestuurd en bestaat uit 5 cijfers. De twee delen van de code kunt u zelf samen voegen.
  • Alleen bij de 1e registratie van een nieuw voertuig ontvangt u de gehele tenaamstellingscode van de RDW in een aparte envelop. Deze wordt een dag na het versturen van het kentekenbewijs verstuurd.
  • Als u uw voertuig wilt verkopen, inruilen, schorsen, slopen of exporteren dan heeft u deze code nodig.
  • Kentekenbewijs deel II:
    Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.

Wat niet veranderd is, is dat u uw kentekencard (of het papieren kentekenbewijs, als u deze heeft) bij u moet hebben als u de weg op gaat.

De gegevens op de kentekencard

Er staan maar liefst 25 verschillende gegevens op de kentekencard. Deze gegevens zijn ook opgeslagen in de chip op de kentekencard. De meeste van de gegevens zijn voor de hand liggend, zoals kenteken, datum eerste toelating, de gegevens van de eigenaar en van de auto.

De maximale massa AHW geremd en ongeremd

Daarnaast zijn er een paar gegevens waar op gelet moet worden wanneer de auto wordt gebruikt om een aanhanger of caravan te trekken; de maximale massa AHW geremd (voor een aanhangwagen met remmen) en ongeremd (voor een aanhangwagen zonder remmen). Let hierop wanneer u een caravan of aanhangwagen trekt; de belading met aanhangwagen of caravan mag niet zwaarder zijn dan het gewicht dat aangegeven staat op de kentekencard.

Overigens zijn de meeste elektrische auto’s niet gebouwd om een aanhangwagen te trekken. Daarom ontbreken deze gegevens meestal in de kentekencard.

Gewichtsaanduiding

De gewichtsaanduiding op het papieren kentekenbewijs was ‘ledig gewicht’. Ledig gewicht betekent natuurlijk de massa van de auto zonder vloeistoffen, reservewiel, gereedschap en de bestuurder.

Op de kentekencard is de gewichtsaanduiding ‘massa rijklaar’. Hieronder wordt de massa van de auto bedoeld inclusief vloeistoffen, reservewiel, gereedschap en bestuurder.

Het gewicht van de auto heeft invloed op de motorrijtuigenbelasting. Als op uw kentekencard de massa rijklaar is ingevuld, kunt u daarvan 100 kg aftrekken om de gewichtsklasse te bepalen. U kunt dit controleren met de RDW-kentekencheck. Met dit gewicht kunt u op de site van de Belastingdienst de motorrijtuigenbelasting bekijken

Echtheidskenmerken

Daarnaast heeft de kentekencard een knap staaltje van beveiliging in zich. Met de kentekencard in uw hand kunt u zich er van vergewissen dat de card op allerleid manieren is beveiligd. Zoals het kinegram, relief, mowing print, optisch variabele inkt, utlraviolet fluorescerende bedrukking, microtekst en iriserende druk. Beelden veranderen van kleur en vorm, relief is voelbaar en zichtbaar en met ultraviolet licht en een loep zijn ook de andere beveiligingselementen te onderscheiden. Een op zichzelf staand kunstwerk.

Kentekencard kwijt – wat nu?

Uw kentekencard, of uw tenaamstellingscode kwijtraken is zeer onaangenaam. Ook kan het gestolen worden of beschadigd raken. U heeft dan een nieuwe kentekencard of tenaamstellingscode nodig.

Tenaamstellingscode kentekenbewijs aanvragen

U kunt uw tenaamstellingscode direct downloaden met behulp van uw DigiD. U betaald per iDEAL (€ 1,05), u ontvangt binnen een paar minuten 2 mails met daarin de code en deze mail blijft 40 dagen voor u staan. Na ontvangst van de nieuwe code is de oude niet meer geldig. Uw kenteken blijft wel gelijk.

Kentekenbewijs aanvragen

Om uw kentekenbewijs aan te vragen heeft u de volgende gegevens nodig: de meldcode; de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN).

Dan vraagt u een nieuw kentekenbewijs aan door eenvoudigweg op de knop ‘kentekencard met tenaamstellingscode aanvragen’, te drukken. U betaalt met iDEAL (€32,60). Het kentekenbewijs, en een dag daarna de code worden naar het adres gestuurd waar de eigenaar/houder van het voertuig woont. Dit duurt uiterlijk 4 dagen. Als u het nieuwe kentekenbewijs in ontvangst heeft genomen, kunt u het oude kentekenbewijs vernietigen.

Bron: rdw.nl