Kunststof koplampen polijsten – zo werkt het stap voor stap

0
1775
© GettyImages / Yelantsevv

Kunststof koplampen worden na verloop van tijd dof en kunnen geel worden. In deze blog leest u hoe u stap voor stap zelf de kunststof koplampen van uw auto polijst en welke materialen u nodig heeft.

De kunststof kappen van de koplampen van moderne auto’s krijgen in de loop van de tijd veel te verduren. Het is onvermijdelijk dat ze na verloop van tijd vergelen, krassen krijgen en dof worden. Dit vermindert de helderheid. Matte en vergeelde plastic koplampen kunnen de weg alleen maar slecht verlichten. Het zicht in het donker is aanzienlijk verminderd. Als de kappen bekrast zijn, kan tegemoetkomend verkeer worden verblind door storende lichtreflecties. Als u een beetje handig bent, kunt u de plastic afdekking van de koplampen van uw auto opnieuw helder maken. In de volgende stap-voor-stap instructies laten we zien hoe u kunststof koplampen zelf kunt polijsten en welke materialen u hiervoor nodig hebt.

Kunststof koplampen polijsten – stap voor stap naar het perfecte resultaat

U kunt bij verschillende leveranciers sets op de markt krijgen die alles bevatten wat u nodig heeft om kunststof koplampen te polijsten. U kunt deze materialen ook zelf samenstellen. Om de kunststof koplampen van uw auto te polijsten heeft u het volgende nodig:

  • Duct tape / schilderstape
  • Microvezel handdoeken
  • Pluisvrije, zachte doeken
  • Nat schuurpapier korrel 800, 1500 en 3000
  • Plastic poetsmiddel
  • Kunststof primer in de spuitbus, transparant
  • BBlanke lak in een spuitbus
Kunststof koplampen polijsten
© GettyImages /
energyy

Stap 1: Was de koplampen grondig

Grondige reiniging is een belangrijke stap voor het polijsten van kunststof koplampen. Gebruik hiervoor lauw water en een autoshampoo. Verwijder al het stof en vuil van de koplampkappen. Droog de koplampen vervolgens af met een microvezeldoek of een andere doek die zo zo pluisvrij mogelijk is.

Stap 2: Beoordeel de schade

Voordat u naar het schuurpapier grijpt, moet u de schade aan de koplampen na het wassen nader bekijken. U kunt lichte vergeling, melkachtige troebelheid en oppervlakkige krassen herstellen. Ze kunnen geen diepe krassen meer repareren, bijvoorbeeld van winkelwagentjes of kraters van steenslag. In dit geval helpt alleen het vervangen van de koplamp.

Stap 3: Maskeer de carrosserie rond de koplamp

Om bij het schuren de lak op de spatborden of de motorkap niet te beschadigen, dient u de randen rond de koplamp af te plakken met afplakband.

Stap 4: Slijp de koplampafdekking af

Gebruik alleen nat schuurpapier om de koplampkappen af ​​te schuren. Houd het papier altijd goed vochtig, zodat het geschuurde plastic niet kan blijven kleven en diepe krassen kan veroorzaken. Schuur het oppervlak zo gelijkmatig mogelijk met weinig druk. Begin met nat schuurpapier met een korrel 800.

Tussendoor dient u de koplamp altijd af te spoelen met water. Het resultaat moet een uniform melkachtige, troebele, matte kunststof koplamp zijn. Herhaal dit proces met een iets fijner nat schuurpapier met korrel 150. Schuur tot slot de gehele koplamp nat met zeer fijn schuurpapier met korrel 3000 of 4000. Na de laatste doorgang met het zeer fijne schuurpapier is het oppervlak van de koplamp weer bijna helemaal glad en glanzend.

Stap 5: Polijst de kunststof koplampen tot hoogglans

Na het slijpen komt het polijsten. Kunststof koplampen kunt u met de hand of met een polijstmachine en een geschikte polijstpasta hoogglans polijsten. U kunt ook een polijsthulpstuk voor een boormachine of accuschroevendraaier gebruiken. Het is belangrijk dat u langzaam en met weinig druk polijst. Als de polijstmachine te snel draait en u te veel druk uitoefent, wordt de kap te warm en gaat het oppervlak vlekken.

Stap 6: Breng plastic primer aan

Na het polijsten dient u alle resten van de polijstpasta grondig af te wassen. Spuit vervolgens een transparante plastic primer op. De primer is belangrijk zodat de volgende blanke lak hecht.

Stap 7: Breng blanke lak aan

Ten slotte moet u een laag blanke lak aanbrengen. Probeer de blanke lak zo gelijkmatig mogelijk aan te brengen, zodat de blanke laklaag zo gelijkmatig mogelijk dik is.

Zijn er huismiddeltjes voor het polijsten van plastic koplampen?

Er is maar één huismiddeltje dat redelijk geschikt is voor het polijsten van kunststof koplampen. Dit huismiddeltje is gewone tandpasta. Tandpasta bevat zeer fijne schuurmiddelen, meestal marmer of ander lichtgekleurd steenmeel, die worden gebruikt om tandplak te verwijderen. Veel andere poetsmiddelen voor technische toepassingen bevatten ook marmerstof. Breng voor het polijsten wat tandpasta aan op een vochtige, zachte doek.

Wrijf de doek met cirkelvormige bewegingen over het oppervlak van de koplamp. Met een beetje geluk bereikt u een acceptabel resultaat. Het is echter beter om wat geld te investeren in een speciale plastic polish. Gebruik in geen geval conventionele verf of metaalpoets om de kunststof koplampen te polijsten. Verf en metaalpoets kunnen het oppervlak meer beschadigen dan glad maken.

Kunststof koplamp polijsten
© GettyImages /
simazoran

Hoe voorkomt u dat kunststof koplampen dof en gelig worden?

De kunststof kappen van koplampen zijn gemaakt van zeer resistent polycarbonaat (PC). Daarnaast wordt er een blanke lak aangebracht om het plastic te beschermen tegen UV-stralen. Deze blanke lak gaat echter niet eeuwig mee. Na verloop van tijd zal de blanke lak loslaten en zal de plastic hoes vergelen. Dit is niet te voorkomen, maar u kunt er wel voor zorgen dat dat pas later gebeurd.

Gebruik bij het wassen van kunststof koplampen altijd niet alleen veel water, maar ook een milde shampoo. Vuile koplampen mag u niet met een droge doek afwassen. Houd altijd een veilige afstand tot bouwvoertuigen om schade door stenen die van de banden van het voertuig worden opgegooid te voorkomen. U dient onverharde wegen en grindpaden zoveel mogelijk te vermijden en ook een grote afstand te houden tot voorliggers.