Koplampen van auto’s – vervanging en onderhoud

0
902
Koplampen
© Shutterstock / LeStudio

Wat u moet weten over de koplamp: vervanging en onderhoud.

Tegenwoordig zijn er niet meer alleen de eenvoudige, met kunststof verglaasde koplampen. Iedereen die zich met auto’s bezighoudt, weet dat naast xenon – dat overigens is aangesloten op een hoogspanningssysteem – dat er ook LED-lampen en nu zelfs laserlicht  koplampen zijn.

Wees voorzichtig met xenon:

Bij conventionele verlichting kunt u het vervangen van de lampen nog steeds zelf met de hand doen – één blik in de handleiding leert u zo nodig hoe u bij de onderhoudsluiken in de motorruimte komt. Leken moeten zich echter niet wagen aan xenonverlichting, en wel om twee redenen: Er is een hoogspanningssysteem nodig om deze heldere wegverlichting te laten werken, en de aangesloten besturingsprintplaat, of beter gezegd de elektronica daarvan, vereist precisie bij demontage en montage. Lange tijd konden LED-lampen alleen volledig worden vervangen. Als één van de LED’s de geest geeft, bieden sommige onafhankelijke garages nu vervanging aan.

Rijschool kennis 1: Wat de koplampen betreft, moeten we even terugkomen op iets dat al lang vergeten is: Koplampen zijn in hoogte en breedte verstelbaar. Afhankelijk van de belading moet u de verlichting zo afstellen dat het verkeer niet wordt verblind en dat de toestand van de weg zelf optimaal wordt verlicht.

Koplampen: vervanging of afstelling

Indien u de voorkeur geeft aan nieuwe koplampen, kan dit betekenen dat u originele onderdelen moet monteren of dat u andere accessoires moet installeren.

Rijschool kennis 2: Het is ook gemakkelijk om te vergeten om de parkeerlichten te controleren. Als ze niet meer werken en het dimlicht uitvalt, zal uw auto er voor het tegemoetkomende verkeer uitzien als een tweewieler. Dit is vooral ’s nachts gevaarlijk.

Ontmanteling

Om de koplampen te vervangen, moeten het radiatorrooster, de voorschort en vaak ook de wielkasten worden verwijderd. Bij het aanbrengen van de nieuwe koplampen is het van belang alle openingen zorgvuldig af te sluiten om zowel het binnendringen als de aanwezigheid van vocht te voorkomen.

Fouten bij het vervangen van koplampen

De grootste fout is het scheuren van de bedradingsbundel. De connector moet voorzichtig en langzaam naar beneden worden getrokken om schade zoals kabelbreuken te voorkomen. Kijk ook bij het installeren van de koplamp of hij wiebelt. Hobbymonteurs die vertrouwd zijn met mechanica maar niet zo goed met elektronica, moeten rekening houden met de complexiteit van de besturingseenheid. Wetenswaardig: Sinds ongeveer 2004 zijn er uitleesapparaten voor de waarde van de wegverlichting. Intussen is de instelling en functie van de koplampen niet meer subjectief!

Zelf lampen verwisselen of naar de werkplaats?

Veel autobezitters laten hun lampen vervangen in een garage in plaats van het zelf te doen. In theorie is bepaald dat auto-onderdelen die bijzonder gevoelig zijn voor slijtage of beschadiging, de gebruiker gemakkelijk zelf zijn auto kan controleren en vervangen. In de praktijk zijn er echter sommige fabrikanten en automodellen waarbij het vervangen van de gloeilampen slechts met grote moeite mogelijk is.

Het is de moeite waard na te gaan hoe u de gloeilampen in uw eigen auto moet vervangen. Bij veel Toyota en VW modellen is het mogelijk de gloeilampen zonder problemen zelf te vervangen. Rijdt u daarentegen een Audi A3, een BMW 3-serie of een Renault Mégane, dan ontkomt u niet aan een bezoekje aan de werkplaats.

Koplampen
© Shutterstock / Fineart1

Waar moet u op letten bij het vervangen van gloeilampen?

Zelfs als u al xenonkoplampen hebt, kunt u ze niet zelf vervangen; daarvoor moet u naar een werkplaats. Bovendien zijn er enkele tips en trucs om op te letten als u het aandurft de lampen zelf te vervangen. Doe eerst de lichten en het contact uit. Terwijl het vroeger gebruikelijk was de accu los te koppelen, moet u dit in moderne voertuigen vermijden. U moet ook een veiligheidsbril dragen om uw ogen te beschermen, aangezien de halogeenlampen blootstaan aan een sterke inwendige druk. En u moet ook contact van de lamp met uw handen vermijden. En ten slotte is het zinvol de koplampen opnieuw af te stellen na het vervangen van de lampen.

U kunt geschikte halogeenlampen voor uw auto in hoge kwaliteit en tegen gunstige prijzen krijgen in de online winkel van Motointegrator.

Bronnen:

http://www.auto-service.de

http://www.autobild.de