File tijdens uw reis: Wat u moet weten

0
531
File
© Shutterstock / Ppictures

Vooral tijdens de feestdagen is file rijden niet altijd te vermijden

Nederland is een land van files. Gemiddeld staat een Nederlander van 18 jaar en ouder zo’n 7 minuten per week in de file. Degenen die minstens 1 keer in de week te maken hebben met een file lopen gemiddeld 43 minuten vertraging op. Dat is zo’n 37 uur per jaar. Wat moet u weten zodat u zich tijdens uw volgende reis kunt ontspannen?

Verkeersopstopping: Vertrek op tijd

In de eerste plaats moet u natuurlijk uit principe proberen files te vermijden. Omdat zaterdag de populairste dag is voor aankomsten en vertrekken, kan er vooral dan gemakkelijk een verkeerschaos ontstaan. Als u de mogelijkheid hebt, moet u dus op zondag of maandag reizen. Op zondag is er ook het voordeel van het rijverbod voor vrachtwagens, waardoor de wegen net iets leger zijn. Veel vakantiegangers beginnen hun reis ook in de ochtenduren na het ontbijt – maar dat is precies wanneer de wegen het drukst zijn. Het is beter om vroeg in de ochtend te vertrekken en te profiteren van het veel minder drukke verkeer om snel vooruit te komen.

File-onderzoekers: uitwijken heeft nauwelijks zin

Vooral bij noord-zuidverbindingen is het echter nog steeds moeilijk om een file volledig met zekerheid te vermijden. Volgens recente studies hebben file-onderzoekers vastgesteld dat het vermijden van files ook niet loont.  Michael Schreckenberg, professor in de fysica van verkeer en vervoer aan de universiteit van Duisburg-Essen, vat het samen in een eenvoudige formule: “Blijf staan in plaats van om te rijden! Volgens de wetenschapper is het voor tien procent van de automobilisten voldoende om een alternatieve route te zoeken, zodat ook deze route binnen de kortst mogelijke tijd overbelast is. De enige uitzondering is volgens Schreckenberg wanneer een snelweg volledig wordt afgesloten, bijvoorbeeld na een ernstig ongeval.

Waarmee moet u rekening houden als u in een file rijdt?

Maar hoe moet u zich gedragen in een file? Ten eerste is het natuurlijk verstandig om voorbereid te zijn. Vooral wanneer u met kleine kinderen rijdt, moet u ervoor zorgen dat u zowel voor uw lichamelijk welzijn als voor het vermaak zorgt. Er zijn ook een paar dingen die u moet weten over het rijden:

  • Praten op een smartphone zonder handsfree toestel is verboden, zelfs wanneer het voertuig volledig tot stilstand is gekomen
  • De vluchtstrook blijft verboden, zelfs wanneer het voertuig in een file staat
  • Rechts inhalen is toegestaan bij stilstand of bij een snelheid van maximaal 60 km/u
  • Keren of achteruitrijden blijft in alle gevallen ten strengste verboden
  • Motorrijders weven er graag doorheen – wat ook niet is toegestaan

 

File
© Shutterstock / Artens

Wat moet er in het algemeen in acht worden genomen tijdens de feestdagen?

De meeste vakantiegangers reizen naar het zuiden. Het verkeer naar de vakantiegebieden is het drukst op vrijdag en vóór de feestdagen van 13.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur. Op de terugreis zijn de piekuren vooral op vrijdag van 14.00 tot 19.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur en op zondag van 14.00 tot 20.00 uur. Wie flexibel is en de grootste files wil vermijden, kan beter dinsdag en woensdag als reisdagen kiezen.

Bronnen:

http://www.adac.de/
http://www.welt.de/