Hoe vaak moet u de remvloeistof verversen?

0
3592
Remvloeistof
©pryzmat/Shutterstock

Waarom moet u de remvloeistof controleren?

Remvloeistof heeft een zeer belangrijke functie in uw auto. Dit komt doordat de hygroscopische – d.w.z. waterabsorberende – hydraulische vloeistof wordt gebruikt in de hydraulische overbrengingsinrichting van voertuigremmen en koppelingen en voorkomt dat er druppels in het remsysteem ontstaan. Remvloeistoffen bestaan ​​in de regel uit polyglycolverbindingen en andere componenten zoals corrosiewerende middelen.

Wat gebeurt er als er geen remvloeistof is?

Zonder remvloeistof zouden vrije waterdruppels leiden tot ongewenste corrosie of dampbellen, wat leidt tot een onmiddellijke totale uitval van het remsysteem en vervolgens levensbedreigende gevolgen kan hebben. Vooral in de winter kunnen waterdruppels bevriezen tot ijs en de remleidingen beschadigen.

Hoe weet u dat het ontbreekt?

Om de verkeersveiligheid van uw auto en de functionaliteit van uw remmen te behouden, is het raadzaam om regelmatig het remvloeistofpeil te controleren. Ook kunt u af en toe zelf een controle uitvoeren. Open gewoon het remvloeistofreservoir en lees het peil af. Bij nieuwe automodellen is het peil van buitenaf te zien, bij oudere auto’s moet het vloeistofpeil met een peilstok worden gemeten.

Hoe vaak moet u het vervangen?

Om erachter te komen of u de remvloeistof in uw auto moet verversen, moet u de kooktemperatuur meten. U kunt deze procedure het beste in een garage laten uitvoeren door deskundige experts. Door de hygroscopische eigenschappen van remvloeistoffen neemt het aandeel water in de loop van de tijd gestaag toe. Daarom moet, ongeacht hoe u het voertuig gebruikt, om veiligheidsredenen ongeveer elke twee jaar een volledige vervanging uitvoeren. De verandering is onafhankelijk van de kilometerstand in deze twee jaar. Het vermogen om de remdruk over te brengen neemt in de loop van de jaren nauwelijks af. Het probleem is de opname van vocht en de resulterende kookpuntdaling – met de reeds beschreven gevolgen. De vochtopname is onafhankelijk van het rijgedrag.

Kan te oude remvloeistof gevaarlijk zijn?

Naast het reeds beschreven falen van het remsysteem door een te laag kookpunt en de dampbellen die kunnen ontstaan, kan een te verouderde remvloeistof een ander, nauwelijks minder ernstig gevolg hebben. Door het verhoogde watergehalte biedt de remvloeistof geen corrosiebescherming meer. Dit betekent dat het remsysteem van binnenuit begint te roesten. In het ergste geval verliezen belangrijke componenten van het remsysteem hun functie geheel of gedeeltelijk.

Kunt u de remvloeistof zelf bijvullen?

In de garage kunt u het kookpunt controleren met speciale meetapparatuur. Bijna geen automobilist heeft deze meetinstrumenten in zijn garage. U kunt de remvloeistof echter binnen bepaalde grenzen zelf controleren. De eerste controle betreft het niveau in het expansiereservoir van het remsysteem, dat zich in de motorruimte bevindt. Het vloeistofpeil moet tussen de minimum- en maximummarkeringen liggen. Als het peil te laag is, kunt u remvloeistof bijvullen. In de instructiehandleiding van het voertuig staat welke u gebruiken moet (DOT3, DOT4 of DOT5).

Welke kleur heeft de remvloeistof?

De tweede controle die u zelf kunt doen, is de kleur controleren. Verse en niet verouderde remvloeistoffen zijn amberkleurig of hooguit licht bruinachtig transparant. Als de kleur daarentegen donkerbruin of zelfs zwart is, moet u deze zo snel mogelijk vervangen.