Vervang de V-snaar op tijd

0
286
V-snaar vervangen
©Alexander Raths/Shutterstock

Door de permanente belasting van de V-snaar treedt na verloop van tijd onvermijdelijk slijtage op. Het bekende onaangename piepen van de V-snaar wordt dan merkbaar en beïnvloedt niet alleen het menselijk gehoor, maar ook de prestaties van de generator.

Vervangen of opnieuw aandraaien?

De V-riem in uw auto wordt gebruikt om verschillende hulpaggregaten aan te drijven, zoals de dynamo en de waterpomp, en is ook onderhevig aan hoge thermische spanning. Als de V-riem versleten is, ontstaat het onaangename piepende geluid en moet u de V-riem controleren. Het is echter niet altijd nodig de V-snaar onmiddellijk te vervangen. De V-snaar kunt u in de meeste gevallen  gemakkelijk opnieuw aanspannen.

Als de V-riem echter niet meer intact is, d.w.z. gebroken, moet u hem beslist vervangen om verdere schade, bijvoorbeeld door oververhitting van de motor, te voorkomen.

Hoeveel kost een nieuwe V-snaar?

Vervanging van de V-snaar als voorzorgsmaatregel wordt ten zeerste aanbevolen. Volgens de fabrikanten bedraagt de levensduur van een riem 80.000 tot 100.000 kilometer. De V-snaar zelf is niet erg duur; in de Motointegrator online winkel, bijvoorbeeld, kunt u een distributieriem van Contitech van hoge kwaliteit kopen voor slechts 18,63 Euro. De werkelijke kosten betreffen de werkzaamheden voor het monteren van de riem, waarvan de prijzen variëren van 50 tot 150 euro voor arbeidsloon, afhankelijk van het uurtarief van de werkplaats.

De V-riem vervangen: doe-het-zelf

Ervaren hobbyisten kunnen ook zelf de V-snaar vervangen, wat veel geld kan besparen. Het monteren van de V-snaar is een van de gemakkelijkste klussen in een auto en kunt u in een paar minuten op een parkeerplaats doen met twee ringsleutels. De bevestigingsbouten van de alternator moet u losdraaien, de alternator moet u in de richting van de motor draaien en de gebroken riem moet u verwijderen. De nieuwe riem moet u op de drie poelies plaatsten en met behulp van de dynamo op de juiste spanning brengen. Bij het vervangen van de V-snaar is het van essentieel belang dat de riem de juiste maat heeft.

Tip: Veel automobilisten leggen een reserve distributieriem in hun auto om voorbereid te zijn op noodgevallen.

Bronnen:

http://werkstatt.autoscout24.de/keilriemen/
http://www.autowerkstatt-autolackierung.de/