Het wiellager – de mechanische stootbal van de auto

0
1177
Wiellager
© ekipaj / Shutterstock

Het wiellager maakt deel uit van het chassis. Het vervult daar een stabiliserende en veiligheidsrelevante taak. Wiellagers zorgen ervoor dat de assen stabiel worden geleid. Om dit te garanderen, absorberen ze de krachten die erop werken.

Welke krachten werken op het wiellager ?

Tijdens het rijden werken vanuit twee richtingen krachten op de wiellagers. Krachten die van de zijkant komen en horizontaal werken, heten axiale krachten. Krachten die van onder naar boven werken, heten radiale krachten. Vooral hobbelige wegen en zijdrempels met voetpaden belasten de wiellagers. Daarnaast is er de hoge belasting in bochten.

Tegelijkertijd zijn wiellagers blootgesteld aan grote hitte vanwege hun structurele nabijheid tot de rem.

Kogellagers en conische lagers

Deze twee termen staan ​​voor structureel verschillende soorten wiellagers. Dit zijn tegenwoordig de meest gebruikte wiellagers in personenauto’s. De keuze voor één van de twee hangt af van de te verwachten belasting en de toepassing. Beide bestaan ​​echter uit lagerringen, een buitenste en een binnenste, evenals zogenaamde rolelementen en een kooi die ze omsluit.

Rollende lichamen kunnen ballen of kegels zijn. Hun taak is om de werkende kracht van lagerring naar lagerring over te brengen door over de ringen te rollen. Dit zorgt voor een stabiele wegligging. Om de functie te vervullen zijn hoogwaardige en duurzame smeermiddelen nodig, omdat er veel wrijving is.

Voor montage

Kogellagers worden in de as als geheel gemonteerd of geperst. Hiervoor is vaak gereedschap nodig dat zelden wordt gebruikt. Maar dat kunt u huren. Conische lagers bestaan ​​uit twee delen die nog moeten worden gemonteerd. De wiellagerschaal schroeft u vast en vervolgens plaatst u het rollager. Deze laatste moet u vaak handmatig smeren.

ABS en meer

Bij veel merken is de magnetische pulsgenerator voor de regeleenheid geïntegreerd om het gewicht te verminderen en dus brandstof te besparen. De sensor werkt via een inductiespoel, die een sinusvormige spanning die overeenkomt met de snelheid naar de besturingseenheid stuurt. Zo wordt ABS geactiveerd. In veel gevallen worden ook comfortfuncties geactiveerd via dezelfde impulsgever.

Wat betekent een defect wiellager?

Het wiellager is een veiligheidsrelevant chassisonderdeel. In het ergste geval kan een defect wiellager leiden tot een blokkade van de betreffende band. Ook is het denkbaar dat een defect wiellager invloed kan hebben op andere onderdelen, zoals remmen en banden. Als het ABS eraan is gekoppeld, leidt een storing tot een enorme verslechtering van de remprestaties.

Naast regelmatig onderhoud en inspectie moet u de wiellagers controleren als er tijdens het rijden een hard rijgeluid optreedt. Maar ook wanneer u een geluid hoort alsof er metalen rollen over een metalen rail worden getrokken.

De kanteltest kan ook aanwijzingen geven; als het wiel te veel axiale speling heeft, moet u naar het wiellager kijken.

Verzorging van het wiellager

Verstandig rijgedrag, vooral in bochten, draagt ​​bij aan het minimaliseren van slijtage en beschermt zo ook de wiellagers. Wiellagers hoeft u in principe niet smeren en een zeer effectieve afdichting beschermt tegen water, vuil ed. Met conische lagers heeft u de mogelijkheid om oneffenheden aan te spannen of zelfs na te smeren.

Wiellager set
https://www.motointegrator.nl/producten/23468-wiellagerset-fag-713-6907-10

Tips voor hobby-monteurs:

Aangezien dit een veiligheidsrelevant onderdeel is, dient u veel belang te hechten aan kwaliteit. Maar bèta-onderdelen zijn prima. Beide typen kunt u echter niet zomaar vervangen. Bij het vervangen van het wiellager vervangen professionals om veiligheidsredenen ook de schroeven. Natuurlijk weten liefhebbers van tuning dat wiellagers heel goed kunnen worden vervangen als onderdeel van een nieuw asbalk, afhankelijk van de motor.

Bij de montage moet u rekening houden met het door de fabrikant opgegeven aanhaalmoment. Naast het basisgereedschap moeten grote schroefbevestigingen en eventueel hefbomen beschikbaar zijn, omdat de schroeven relatief krachtig zijn en vaak alleen met veel moeite kunnen worden losgemaakt. Als het wiellager “vastloopt”, zijn er herstelmaatregelen. Zo zorgen hamer en doorn, hitte en koude en oliën ervoor dat u geen probleem hebt met het losdraaien van de schroeven. Afhankelijk van het merk moet de monteur ook bekend zijn met ABS, sturen, zijdelings sturen en remmen. Hiervoor staan ​​enkele handige tutorials online. Overigens: bij sommige modellen komt u bij het remmen in aanraking met het wiellager en moet u deze verwijderen. In dergelijke gevallen moet u zich informeren over het aanhaalmoment en het juiste gereedschap bij de hand hebben.

Voor de eenvoud kunnen wiellagers ook als montagedeel worden gekocht, wat het zoeken en installeren veel gemakkelijker maakt.