Het juiste gereedschap is essentieel voor zowel professionals als hobbyisten

0
1208
Gereedschap
© Shutterstock / kokandr

Lees hier welk gereedschap u zeker moet hebben om te kunnen sleutelen. Plus tips over gereedschap en kleding, en informatie over de grootte en omvang van tangen, schroevendraaiers en dergelijke!

Een hemel vol gereedschap – het paradijs van alle amateur sleutelaars! In feite zijn er nooit genoeg hulpmiddelen en vaak ontbreekt precies wat nodig is. Professionele sleutelaars hebben een uitgebreidere uitrusting nodig, kunnen zich duurdere gereedschappen veroorloven en zijn, behalve in onafhankelijke garages, gespecialiseerd in één fabrikant.

Amateur sleutelaars hebben dus gereedschap van hoge kwaliteit nodig tegen een betaalbare prijs. En zij hebben ook instrumenten nodig die bijna universeel kunnen worden gebruikt.

Maakt u zich geen zorgen als u niet alles meteen hebt. Mettertijd verzamelt u veel gereedschap. Lenen is altijd een optie voor bijzonder duur gereedschap.

Welk gereedschap voor nieuwe auto’s?

De motor zit op mysterieuze wijze achter een klep en in principe werkt de auto meer elektronisch dan mechanisch. Dit is waar diagnostische instrumenten van pas komen. Fouten worden niet op zicht gezocht, maar uitgelezen. Merkspecifieke testers zijn zeer duur, maar zijn de moeite waard voor gespecialiseerde professionele garages en voor liefhebbers van slechts één automerk. Er zijn ook testers verkrijgbaar die voor verschillende merken kunnen worden gebruikt, zodat de aankoopbeslissing een praktische overweging is.

Voor de hobbyist zijn zogenaamde EOBD-uitleesapparaten aan te bevelen. Tegen een redelijke prijs, wordt de mobiele telefoon een uitleesapparaat. Absoluut gemakkelijk te gebruiken, mobiel en praktisch. Een klein nadeel is echter dat u het alleen kan gebruiken om het motorbesturingsapparaat uit te lezen.

Elektrisch gereedschap: sterke helpers

Als u de ruimte hebt, is een luchtcompressor een must. Banden verwisselen in een handomdraai – en natuurlijk voor veel meer! Bespaart een hoop tijd en spierkracht. Een slagmoersleutel is ook onmisbaar. Naast deze krachtige pneumatische hulpjes staan de gebruikelijke huishoudelijke accuschroevendraaier en een haakse slijper. Schroeven gaat immers vaak gepaard met metaalbewerking.

Het doel handmatig bereiken

Het is niet alleen elektrisch gereedschap en dergelijke dat de klus kan klaren. De goede oude gereedschapskist doet het ook erg goed in de garage. Alleen al voor metaalbewerking moeten draadborstels en raspen tot de basisuitrusting behoren. Het archetype van alle handgereedschap mag niet ontbreken: een grote dopsleutelset. Zorg ervoor dat u “ratels” van verschillende grootte hebt – de sleutelwoorden zijn hefboomwerking en ontoegankelijke plaatsen. Een koevoet komt regelmatig van pas. Professionals geven de voorkeur aan een montagehendel in individuele gevallen.

Schroevendraaiers in vele uitvoeringen met een stabiel en comfortabel handvat en een fasetester zouden net zo vanzelfsprekend moeten zijn als hamers en beitels. Als u zich wat verder in de materie wilt verdiepen, schaf dan een centreerpen en een rubberen hamer aan (absoluut geweldig om “versleten” winterbanden in orde te maken).

 

Gereedschap
© Shutterstock / kurhan

Daarnaast heeft u natuurlijk fietsgereedschap nodig voor het afstellen van het zadel, en moet u beschikken over stevige ringsleutels van hoge kwaliteit in de vorm van Seka (zeskant)-sleutels in vele maten. Kies voor gereedschap dat het meest geschikt is; voor betere grip hebben en meer aanpasbaarheid!

Gereedschap. Van de loodgieter nemen we:

Iedereen die sleutelt weet het – men gebruikt hier gereedschap van alle vakgebieden! De auto leeft – net als bij een menselijk lichaam moet u de gebruikte instrumenten en behandelingsmogelijkheden individueel vinden. Daarom is het belangrijk om verschillende tangen bij de hand te hebben. Tot de basis behoren nijptangen, combinatietangen en waterpomptangen. Deze laatste moet zeker beschikbaar zijn in kleine en grote maten! Loodgietersgereedschap maakt het werk gemakkelijker, vooral aan de asbalk en het uitlaatsysteem.

Tip: Buig een nijptang aan de voorkant een beetje. Op die manier heeft u geweldig grijpgereedschap!

Gereedschap en kleding

Gereedschap is niet alles. Sleutelaars waarderen een selectie van onconventionele gereedschappen. Elke werkplaats, hoe klein ook, moet isolatietape, ducttape, kabelbinders (zie “Oude auto’s”) en een soldeerbout hebben.

Roestverwijderaar, penetrerende olie en motorolie zijn eveneens onontbeerlijk (een kleine selectie is welkom). Daarnaast materiaal zoals handdoeken, wegwerpdoeken, bindmiddelen voor het geval u olie morst en een trechter. Ook water moet u te allen tijde in voorraad houden.

Tip: Water in een persluchtfles met fijne straal om te spuiten kan nuttig zijn om lekkende slangen op te sporen!

Met olie besmeurde handen en kleding zien er niet goed uit in het interieur, dus gebruik beschermhoezen voor de bestuurdersstoel en het stuurwiel. Dekens dienen ook hun doel, maar er moet aandacht worden besteed aan de brandveiligheidsvoorschriften.

Uw eigen veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Daarom: veiligheidsbril, veiligheidsschoenen, handschoenen en gehoorbescherming! Wegwerphandschoenen blijken ook steeds weer van pas te komen.

Tip: Zo slim en praktisch als werkpakken met veel zakken en klinknagels zijn: klinknagels maken krassen! Dus zorg ervoor dat als u er één koopt dat uw geliefde auto er niet onder lijdt.

En wat nog meer?

Zowel hobby monteurs als professionals zijn autoliefhebbers. Enthousiastelingen kunnen alles gebruiken wat maar denkbaar is, zodat zij na verloop van tijd een heel arsenaal aan gereedschap zullen verzamelen. Als alle hier genoemde hulpmiddelen voorhanden zijn, kan de trotse eigenaar zich goed uitgerust achten. Het is essentieel om zonder hype gereedschap te doen, hoge kwaliteit loont altijd!