Het luistert nauw: Taken van de cilinderkop

0
1406
Cilinderkop
© Shutterstock / Kirill Vasilev

De cilinderkop sluit niet alleen de cilinder af, maar biedt ook plaats aan de nokkenas en de kleppen. Schade is zeldzaam, maar reparatie is complex. Een verbrandingsmotor kan zijn vermogen alleen ontwikkelen als brandstof en zuurstof op een precies vastgesteld tijdstip in de cilinders stromen. Bij een viertaktmotor zijn de kleppen, die zich in de cilinderkop bevinden, hiervoor verantwoordelijk. Dit onderdeel moet niet alleen plaats bieden aan de kleppen, maar moet er ook voor zorgen dat er geen lekken zijn. Schade is duur, en reparatie lijkt niet altijd economisch.

Cilinderkop biedt plaats aan nokkenas en kleppen

In principe is de cilinderkop een eenvoudig vormgegeven gietstuk waarin, naast de reeds genoemde kleppen, ook de nokkenas is ondergebracht. De nokkenas stuurt de kleppen, zodat brandstof en lucht op het juiste moment de cilinder kunnen binnenkomen, terwijl de uitlaatgassen dienovereenkomstig worden uitgestoten. In een tweetaktmotor gebeurt deze sturing meestal via de zuiger, zodat er geen kleppen nodig zijn. Om deze reden is de cilinderkop veel eenvoudiger van ontwerp en wordt hij correcter gewoon cilinderdeksel genoemd. De overgang tussen de cilinder en de cilinderkop is een neuralgisch punt, omdat een onvoorwaardelijke dichtheid moet worden gegarandeerd. De cilinder is omgeven door koelwater, dat bij een lek wordt aangezogen en verbrand. Op dezelfde manier komt koelwater in het smeercircuit en komt olie op zijn beurt in het koelcircuit. Vooral het eerste is problematisch omdat de smering van de olie wordt verminderd door het hoge watergehalte.

Niet helemaal strak: beschadiging van de cilinderkoppakking

Cilinderkop
https://www.motointegrator.nl/producten/430762-cilinderkop-amc-908010

Lekken kunnen verschillende oorzaken hebben. Enerzijds kan de pakking van de cilinderkop, die gewoonlijk van hittebestendig metaal is gemaakt, beschadigd zijn – niet elke pakking is gedurende lange tijd bestand tegen de drukverhoudingen. Het is echter ook mogelijk dat de cilinderkop kromgetrokken is als gevolg van de hoge belastingen. Als hij niet meer vlak tegen de cilinder ligt, kan de cilinderkoppakking de spleet niet afdichten. Een andere oorzaak van een kromgetrokken kop kan zijn dat de bevestigingsbouten niet goed en ongelijkmatig zijn aangedraaid. Ondanks de schijnbare stabiliteit zijn veel cilinderkoppen zeer gevoelig voor deze ongelijkmatige belasting. Bij sommige modellen ontstaan haarscheurtjes in het materiaal als gevolg van fabricagefouten. Dit leidt ook tot lekken, zodat u de cilinderkop in ieder geval moet vervangen.

Defecte cilinderkop: Het is van essentieel belang een gespecialiseerde garage te bezoeken

Cilinderkop
https://www.motointegrator.nl/producten/367483-cilinderkop-amc-908505

Beide storingen uiten zich onder meer in een verdunning van de olie, die vaak leidt tot lekken in verschillende delen van het motorblok. Evenzo bemerkt men een sterke, zichtbare vorming van uitlaatgas, dat ontstaat bij de verbranding van water. Andere oorzaken van defecten aan de cilinderkop zijn te vinden in de kleppen. Als de klep afbreekt als gevolg van warmtestress en fabricagefouten, wordt meestal de cilinderkop aangetast. Demontage is dan hoe dan ook noodzakelijk, omdat de cilinder vrijwel zeker beschadigd is. Bij voertuigen met een distributieriem kan een scheur in de riem ertoe leiden dat de kleppen door de zuiger worden verpletterd. Vervolgens moet u ook de cilinderkop laten gedemonteerd. In principe kan hetzelfde resultaat worden verwacht als een distributieketting breekt; dit is echter uiterst zeldzaam.

Reparatie niet altijd zinvol

De demontage van een cilinderkop, evenals de daaropvolgende revisie, is voorbehouden aan gespecialiseerde bedrijven. Met name de revisie kan men alleen laten uitvoeren door motorrevisoren. Het afdichtingsvlak moet worden vlakgeslepen, de klepzittingen gefreesd en de klepgeleiders vernieuwd. Of een dergelijke reparatie de moeite waard lijkt, hangt af van de restwaarde van het voertuig, de kilometerstand van de motor en de kosten van een vervangende eenheid.