Belangrijke informatie over het vervangen van de distributieriem

0
317
Distributieriem
© CHIEW / Shutterstock

De uitvinding van de distributieriem voor de aandrijving van de nokkenas(sen) betekende eens revolutie in de motortechniek, die tot dan toe gebruik maakte van stoterstangen of andere technieken om de kleppen te bedienen. De kettingriem is echter een slijtageonderdeel, en het vervangen ervan is een even veeleisende als tijdrovende klus.

Over het belang en het vervangen van de distributieriem

Vóór het gebruik van de distributieriem werd de nokkenas aangedreven door tandwielen of rolkettingen. De nieuwe aandrijvingsvariant met de tandriem verscheen in het begin van de jaren zestig en verving steeds meer de vorige aandrijvingsvarianten, hoewel sommige auto- en motorfabrikanten de vorige aandrijvingstechniek nog enige tijd bleven gebruiken. De distributieriem was een van de redenen waarom benzine- en dieselmotoren met meer dan één nokkenas op de markt kwamen en werd de standaardaandrijving voor de nokkenas(sen) en kleptiming.

Hoog ontwikkelingsniveau

Tandriemen hebben intussen een zeer hoog ontwikkelingsniveau bereikt, wat niet in de laatste plaats te merken is aan de levensduur van de onderdelen. Sommige motoren lopen meer dan 200.000 kilometer met een enkele distributieriem. Tegelijkertijd moeten de componenten bestand zijn tegen hitte, vocht en vele andere ongunstige bedrijfsomstandigheden. Een zeer belangrijke bijdrage tot de lange levensduur van tandriemen is de inkapseling van de gehele riemaandrijving, die het binnendringen van vuildeeltjes of vloeistoffen zoveel mogelijk moet voorkomen en inderdaad een goede bescherming biedt.

Slijtage-onderdeel – vervangingsinterval

Distributieriemset
https://www.motointegrator.nl/producten/388699-distributieriemset-contitech-ct1063k2

Niettemin blijft de distributieriem een slijtageonderdeel dat u strikt volgens de specificaties van de fabrikant en de voorgeschreven vervangingsintervallen door een nieuw onderdeel moet laten vervangen. Ook al heeft de distributieriem tegenwoordig een lange levensduur, het blijft een feit dat een gebroken poly V-riem tot dure motorschade zal leiden. Helaas worden de vervangingsintervallen vaak genegeerd door autobezitters. Als de distributieriem scheurt, kan er echter schade ontstaan aan de kleppen en de zuigers. Het is niet ongewoon dat u dan de hele cilinderkop moet vervangen. Ook de drijfstanglagers en de krukas kunnen beschadigend, wat tot ernstige motorschade kan leiden.

Vervangen van de distributieriem

Het ontwerp van moderne voertuigen en de installatie van veel extra eenheden maken het vervangen van de distributieriem niet bepaald gemakkelijk. Het is dan ook geen wonder dat vervanging een van de meest complexe, tijdrovende en dus dure reparaties is. Verschillende onderdelen moet u laten verwijderen voor de vervanging van de poly V-riem. Bijvoorbeeld luchtfilters, verschillende motordeksels en soms zelfs afzonderlijke eenheden zoals de dynamo. Dit kan snel oplopen tot enkele uren werk. Maar de inspanning is gerechtvaardigd. De kosten als gevolg van een kapotte distributieriem zijn veel hoger.

Vervanging andere onderdelen

Het is ook zeer belangrijk om tijdens het vervangen van de distributieriem enkele andere onderdelen te vervangen, die net als de distributieriem zelf aan slijtage onderhevig zijn. Deze omvatten onderdelen zoals span- en geleiderpoelies, die ervoor zorgen dat de distributieriem correct wordt geleid en dat de riemspanning correct is. De waterpomp wordt vaak ook door de distributieriem aangedreven, en daarom kan het ook de moeite waard zijn dit onderdeel te vervangen, aangezien het apart vervangen van de waterpomp praktisch evenveel werk met zich meebrengt als het vervangen van de poly V-riem zelf.

Regelmatige inspectie is belangrijk

Distributieriem
https://www.motointegrator.nl/producten/140994-distributieriemset-skf-vkma-01121

Afhankelijk van het merk en model van de auto moet u de distributieriem en de toestand ervan regelmatig controleren. Na bepaalde tijdsintervallen moet u de riem in het algemeen vervangen. De vervangingsintervallen zijn afhankelijk van de voertuigfabrikant en uiteraard van het desbetreffende voertuigmodel en het bouwjaar. Er zijn ook verschillen tussen het vervangen van distributieriemen voor dieselmotoren en voor benzinemotoren.

Kostenramingen

Het is raadzaam bij een garagebedrijf verschillende kostenramingen op te vragen. En pas daarna de riem te vervangen, aangezien er soms grote prijsverschillen zijn. Het zelf vervangen van een distributieriem is bij moderne voertuigen erg moeilijk, omdat er meestal speciaal gereedschap nodig is. Ook moet u bij het vervangen van de riem met een aantal zaken rekening moet houden. Een verkeerde procedure kan snel duur uitvallen. Daarom mag u de distributieriem alleen door ervaren monteurs laten vervangen.