Drijfstanglagerschalen: Wanneer vervangen?

0
6600
Drijfstanglagerschalen
© Shutterstock / Vereshchagin Dmitry

De drijfstanglagerschalen zorgen ervoor dat de zwaar belaste drijfstang wordt ondersteund. In het geval van een mogelijk defect, moet u onmiddellijk handelen.

In de motor worden cilinders en zuigers het zwaarst belast – hier wordt immers het vermogen voor de aandrijving opgewekt.  De zuigers worden via een drijfstang op de krukas aangesloten, zodat het door de verbranding van brandstof opgewekte vermogen in een draaiende beweging kan worden omgezet. Het zwaar belaste drijfstanglager kan beschadigd raken, een vervanging van de drijfstang lagerschalen is verplicht.

Sterk belaste drijfstang lagerschalen

Het drijfstanglager levert een speciaal probleem op: Door de beperkte ruimte kan het lager niet eenvoudigweg  worden vergroot. Met name de zuiger beperkt de maximale breedte in een bepaald frame. Om deze reden worden lagers gebruikt die zeer bestand zijn tegen hoge belastingen en zeer slijtvast. Een paar decennia geleden was het nog vrij gebruikelijk om conventionele rollagers te gebruiken de drijfstanglagers. Dit is vandaag echter niet meer het geval. In dit glijlager komt een kleine opening vrij tussen de drijfstang en de zuiger of krukas, die is gevuld met olie. Deze olie zorgt ervoor dat beide metalen onderdelen niet tegen elkaar wrijven – maar op een smeerfilm. Met behulp van de drijfstanglagerschalen wordt de juiste opening ingesteld zodat dit type lager daadwerkelijk zijn functie vervult. Als er contact zou zijn met de lagerschaal en de drijfstang, ontstaat er onmiddellijk materiële slijtage.

Hoe kunt u drijfstanglagerschade ontdekken?

Drijfstanglagerschade wordt aangekondigd door niet-specifieke geluiden. Als er een vermoeden is van dergelijke lagerschade, is een onmiddellijk bezoek aan een garage verplicht. In geen geval mag u geen verdere ritten malen, omdat dit naar verwachting aanzienlijke schade zal veroorzaken. De smeerfilm kan onmiddellijk afbreken en de drijfstang vastlopen in geval van dergelijke schade. Dan is aanzienlijke gevolgschade te verwachten, terwijl eenvoudige drijfstanglagerschade vaak kan worden hersteld door de lagerschalen van de drijfstang te vervangen. De reparatie moet worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf, omdat de ingreep omvangrijk is en bovendien grote deskundigheid vereist.

De oorzaken van drijfstanglagerschade

Drijfstanglagerschalen
© Shutterstock / Birak

De oorzaak van dergelijke schade is moeilijk vast te stellen. Defecten in het smeercircuit zijn mogelijk, variërend van inferieure olie tot een laag oliepeil. Na een lange levensduur is het mogelijk dat er corrosie is gevormd op de drijfstanglagerschalen, wat leidt tot slijtage wanneer de motor weer in gebruik wordt genomen. Meestal kan echter een productiefout in de drijfstanglagerschalen of een zeer hoge kilometerstand worden genoemd als reden voor de schade.