Problemen, gevolgen en kosten van een defecte uitlaat

0
435
Uitlaat
© Shutterstock / Orlando_Stocker

Een defecte uitlaat kan gevaarlijk zijn. Wij leggen uit welke risico’s er zijn en welke kosten er ontstaan.

Verschillende onderdelen van de uitlaat

Het uitlaatsysteem bestaat uit verschillende onderdelen die samen het gehalte aan verontreinigende stoffen in de uitlaatgassen en de geluidsontwikkeling verminderen. Het systeem omvat een katalysator, een uitlaatspruitstuk, een middendemper, een voordemper, een achterdemper en een uitlaatpijp. De achterste geluiddemper vervult de functies van de centrale geluiddemper en de voorste geluiddemper. De uitlaatgassen gaan door de geluiddemper en splitsen zich in verschillende deelstromen van verschillende lengte. Door interferentie-effecten heffen de geluidsgolven elkaar gedeeltelijk op en daalt het geluidsniveau.

De gevolgen van een defecte uitlaat die niet is gerepareerd

Bestuurders mogen niet blijven rijden met een defecte uitlaat. Ten eerste neemt de geluidsoverlast toe als de uitlaat brult en loeit. In het wegverkeer moet u ervoor zorgen dat u geen hinder veroorzaakt voor andere weggebruikers, ook niet door lawaai. Een ander risico is het afscheuren van delen van de uitlaat. Ze worden in het achteropkomende verkeer geslingerd, wat tot ongelukken kan leiden. Als de uitlaatdelen vast komen te zitten op de grond, kunnen grotere delen van het uitlaatsysteem worden afgescheurd, waardoor de reparatiekosten stijgen. Een defecte uitlaat kan een dodelijk gevaar zijn. In het ergste geval kunnen door gescheurde onderdelen of gaten uitlaatgassen in het interieur terechtkomen. Als dit geurloze bestanddelen van het uitlaatgas zijn en u het gevaar pas opmerkt als het te laat is, wordt het lichaam moe en dreigt vergiftiging.

De rechtsgrondslag

Bestuurders en eigenaars van voertuigen moeten ervoor zorgen dat hun auto in goede staat verkeert wanneer zij aan het wegverkeer deelnemen. Als de auto geluidsoverlast veroorzaakt, is dat een gebrek. In het eenvoudigste geval krijgt u een waarschuwingsboete; in het uiterste geval volgt een heffing in de boeteklasse. Indien er gevaar bestaat dat onderdelen afscheuren, dat delen van de uitlaat over de grond slepen of dat de rookontwikkeling bij de uitlaatpijp extreem hoog is, kan verder rijden worden geweigerd. Uiterlijk merkt u bij de volgende APK-keuring de defecte uitlaat op en moet u deze repareren. Rijden zonder katalysator is niet alleen een overtreding van de Wegenverkeerswet, het is ook mogelijk een overtreding van de Belastingverordening.

De kosten van de reparatie van de uitlaat

Uitlaat
© LanaElcova / Shutterstock

De kosten voor de reparatie van de katalysator bedragen tussen 650 en 1.000 euro. De uitgaven voor de zuivere materiaalkosten bedragen ten minste 250 euro. Als u de lambdasonde ook moet vervangen, bedragen de kosten ongeveer 200 tot 250 euro. Indien u de achterste demper of de hoofddemper wilt vervangen, moet u rekening houden met kosten van ongeveer 300 tot 500 euro. De kosten zijn onder meer afhankelijk van de voertuigklasse of het voertuigmodel. Als u bijvoorbeeld de achterdemper van uw Mercedes E-Klasse wilt repareren, lopen de kosten op tot 1.000 euro. Als u de hele uitlaat laat vervangen, kost de reparatie ongeveer 1.500 euro. In het geval van een VW Golf bedragen de reparatiekosten ongeveer 500 tot 750 euro.