De brandstofpomp: Deze tests moet u uitvoeren vóór vervanging

0
5038
Brandstofpomp
© Shutterstock / hxdbzxy

De brandstofpomp zorgt ervoor dat het injectiesysteem van benzine of diesel wordt voorzien. Hoe kunt u een defect in het belangrijke onderdeel identificeren?

Zelfs als auto’s steeds betrouwbaarder worden en mechanische oorzaken zelden de reden voor pech zijn: als de brandstofpomp uitvalt, zal het voertuig zeker tot stilstand komen. U kunt met relatief eenvoudige middelen zelf testen of de pomp de oorzaak van de storing is.

Er zijn in principe twee mogelijke oorzaken van fouten die het transport van brandstof kunnen verhinderen:

  1. De brandstofpomp krijgt geen spanning meer
  2. Er is een defect in de brandstofpomp zelf

Controleer eerst het elektrische systeem op functionaliteit. Het zoeken naar fouten begint met de verificatie van de back-up. Een overzicht van de zekeringennummers vindt u in de gebruikershandleiding van het voertuig, zodat u de zekering voor de brandstofpomp snel kunt vinden. Als de zekering is doorgebrand, moet deze worden vervangen door een nieuwe zekering met dezelfde stroomsterkte. In geen geval mag een sterkere zekering worden geïnstalleerd. Anders bestaat het risico dat de zekering niet langer het vooraf bepaalde breekpunt in de schakeling blijft. Als de nieuwe zekering ook snel doorbrandt, moet de oorzaak door een gespecialiseerde werkplaats worden onderzocht. Beschadiging van de kabelisolatie, het relais of de pomp zelf kan de oorzaak zijn van de te hoge stroom.

Controleer de spanning op de pomp

Gebruik ook een multimeter om te controleren of er spanning op de pomp staat. Zorg ervoor dat u een spanning van meer dan 12 volt op de pomp kunt meten – lagere waarden duiden op een verlies als gevolg van gecorrodeerde kabels of verbindingen. Belangrijk: de voltmeter moet daarom meten met beide meetstiften op de brandstofpomp. Als de metingen geen resultaat opleveren en de pomp niet werkt, dient u het onderdeel zelf te vervangen. Als de brandstofpomp nog werkt, kan er nog steeds een defect zijn. Vooral ontstekingsfouten bij hoge belastingen, zoals versnellingsprocessen of bergopwaarts rijden, duiden er echter op dat de leveringsdruk mogelijk te laag is. Voordat hier verdere tests worden uitgevoerd: vervang het brandstoffilter om een ​​extra foutoorzaak uit te sluiten.

Druktest onthult noodlijdende brandstofpomp

Vervolgens moet een druktest worden uitgevoerd. Hiervoor heeft u een testtoestel nodig, die u in de winkel koopt voor ongeveer 20 tot 30 euro. Als alternatief kan de druktester ook worden geleend bij een garage. Het apparaat is verbonden met de behuizing van het brandstoffilter. Voor deze test is een andere persoon nodig om de motor te starten – wat alleen gebeurt als het voertuig niet meer start. De pompdruk is echter toerentalafhankelijk, zodat een lagere waarde niet als een verrassing mag komen bij het testen van de starter. Hier is het voldoende als het meetapparaat überhaupt een waarde afgeeft. Als grove richtlijn moet de pomp na een bedrijfstijd van 15 seconden een brandstofhoeveelheid van ongeveer 375 cm³, ofwel 0,375 liter, in een brandstofbestendige container kunnen pompen. Indien dit niet het geval is, kan een defect de oorzaak zijn.