Asmanchetten – veiligheidsfactor en kostenveroorzaker

0
1435
Asmanchetten
© Shutterstock / fujji

Met name in voertuigen met voorwielaandrijving wordt het vermogen overgebracht via aandrijfassen. De asmanchetten bevinden zich aan de uiteinden van de aandrijfassen. Deze aandrijfasmanchetten moeten bijzondere aandacht krijgen bij onderhoud en verzorging.

Overbrenging van het vermogen van de motor naar de wielen

De motor wekt de kinetische energie op, die wordt aangepast met de overbrengingsverhouding of reductie. Het vermogen wordt via de cardanas en het asdifferentieel overgebracht op de achteras. Bij voertuigen met voorwielaandrijving wordt het vermogen rechtstreeks uit de versnellingsbak gehaald, bij SUV’s en terreinwagens via de tussenbak. Bij doorgaande assen bevindt de zogenaamde fusee zich in de as, d.w.z. een aandrijfas die stijf in de asbalk loopt. Hier wordt het voorzien van smeerolie op de aansluitpunten. Expliciet met voorwielaandrijving is deze opzet echter niet mogelijk omdat de wielen gestuurd worden. Hier moeten gelede aandrijfassen worden gebruikt.

Mechanische slijtage van de aandrijfassen als belangrijkste defect

 

Asmanchetten
© Shutterstock / Dejan Lazarevic

Om de stuurhoek en het hoogteverschil ten opzichte van de versnellingsbak bij het in- en uitlopen van het wiel te compenseren, moet aan de uiteinden een kruiskoppeling worden geïntegreerd. Zoals bij elke verbinding van dit ontwerp, werken hier sterke mechanische krachten. De gevolgen zijn versleten gewrichten. Vervanging van de aandrijfasgewrichten is in principe mogelijk, maar relatief duur. Als deze cardankoppelingen nu in vet lopen, wordt de mechanische slijtage drastisch verminderd.

Hierdoor neemt de levensduur van de koppelingen aanzienlijk toe, wat tot aanzienlijke kostenbesparingen leidt, aangezien de universele koppelingen van de aandrijfassen minder vaak hoeven te worden vervangen. Het veiligheidsrisico van versleten asgewrichten mag niet worden onderschat. Het spoor kan worden beïnvloed en verantwoordelijk zijn voor overmatige eenzijdige slijtage van het loopvlak van de banden. Op gladde wegen en bij aquaplaning kan het voertuig ongecontroleerd uitwijken.

De oplossing: de kruiskoppelingen permanent smeren

Smeernippels zoals die op grote cardanassen om de kruiskoppelingen van binnenuit te smeren, zijn beperkt door hun geringe afmetingen en zijn moeilijk te implementeren, en bovendien zeer onderhoudsgevoelig. Als een rubber manchet over de kruiskoppeling wordt getrokken en aan de uiteinden wordt afgedicht, is er vrijwel geen onderhoud nodig, omdat het vet niet kan ontsnappen. Niettemin zijn deze rubber manchetten natuurlijk ook aan zware belastingen onderhevig. Om bij het in- en uitsturen elastischer te kunnen reageren, hebben de manchetten een golvende structuur als een accordeon of een veer. Dit verlengt de levensduur van de balg. Er ontstaat echter ook schade aan de aandrijfasmanchetten:
– Slijtage door ouderdom (de weekmakers ontsnappen, het rubber wordt hard en poreus).
– zeldzame materiaaldefecten
– gescheurde moffen als gevolg van externe schokken of mechanische overbelasting
– Gebruik onder extreme omstandigheden (warm, koud, nat, droog, enz.)

Regelmatige inspectie van de asmoffen

Daarom is het belangrijk de aandrijfasmoffen van uw auto regelmatig te controleren. Dit gebeurt meestal in de garage. Het is echter niet ongewoon dat oudere voertuigen een onderhoudsachterstand hebben. Monteurs die alleen het hoogstnoodzakelijke moeten doen, zoals olie verversen, zullen niet altijd de onderkant en het chassis visueel inspecteren op schade. De onberispelijke staat van de asmoffen is uiterst belangrijk.

Afhankelijk van de manier waarop een voertuig wordt gebruikt, ontsnapt het vet binnen zeer korte tijd en blijven vuildeeltjes aan het resterende vet kleven. Hierdoor neemt de mechanische belasting zo sterk toe dat de kruiskoppelingen van de aandrijfassen aan enorme slijtage onderhevig zijn. Binnen korte tijd kan de aandrijfasverbinding onherstelbare schade vertonen en de aanzienlijk duurdere vervanging van de verbinding noodzakelijk maken.

Hoe ouder het voertuig en de asmoffen, hoe vaker u ze moet controleren

Asmanchetten
https://www.motointegrator.nl/producten/235546-asmanchetten-set-pascal-g6w026pc

Daarom moet u de aandrijfasmanchetten regelmatig controleren. Een visuele inspectie alleen is niet altijd voldoende. Dit komt omdat er scheurtjes in de manchette kunnen zijn die u niet op deze manier kan opsproren. Daartoe moet u de asmof intensief inspecteren. Bij het geringste teken van zwakte moet u de ashmoffen vervangen. Een dergelijk teken zou bijvoorbeeld een poreus, gescheurd rubber zijn.

De binnenste moffen (versnellingsbakzijde) worden minder beïnvloed (stuurhoek aan de buitenkant). Toch moet u ook deze manchetten regelmatig controleren. Als een buitenmanchet gescheurd is, is het dus niet absoluut noodzakelijk om ook de binnenmanchet te vervangen. Maar preventieve vervanging voorkomt dit natuurlijk wel. Bovendien is er een kostenvoordeel, aangezien het niet meer nodig is de aandrijfas opnieuw te verwijderen.

Asmoffen: maximale veiligheid en vermijd onnodige kosten

Inbouwsets voor uw voertuig zijn al verkrijgbaar in het lage één- tot tweecijferige euro segment. De kosten van een aandrijfas of cardankoppeling kunnen, afhankelijk van het voertuig, al snel in de honderden euro’s lopen. Controleer uw asmanchetten dus regelmatig op eventuele schade. Hoe ouder het voertuig en de asmoffen, hoe vaker u ze moet controleren. Houdt u er rekening mee dat het vervangen van ashoezen ook een gedegen vakkennis vereist. Afhankelijk van het model kan het zelfs nodig zijn de wiellagers opnieuw af te stellen als de as alleen aan de buitenkant is gedemonteerd. In ieder geval verlengen intacte moffen de levensduur van de aandrijfassen en staan ze voor veiligheid.