Hoofdremcilinder defect – wanneer remmen moeilijk wordt

0
4433
Hoofdremcilinder
© Shutterstock / Sarut Chaprasert

Heeft uw voertuig langer dan normaal en meer druk op het rempedaal nodig tot het gewenste remeffect optreedt? Dan is een beschadigde hoofdremcilinder de waarschijnlijke oorzaak.

Hoe kunt u zien dat de hoofdremcilinder defect is?

De eerste aanwijzing dat het defect is, is wanneer het rempedaal te ver kan worden ingetrapt zonder merkbare weerstand. Dit resulteert in een zogenaamde stationaire slag, wat betekent dat het meer tijd kost voordat de remkracht begint te werken.
Een tweede aanwijzing kunt u vinden wanneer u stilstaat, bijvoorbeeld bij een verkeerslicht. U zult dan merken dat de druk van de rem afneemt wanneer u langere tijd stilstaat en u het pedaal dus steeds verder in de richting van het vloerpaneel moet bewegen.

Als u aan de hand van dergelijke storingen van het remsysteem controleert of alle manchetten, leidingen en aansluitingen intact zijn en het ook niet komt door een tekort aan remvloeistof in het expansievat, dan is er een probleem met de hoofdremcilinder.

Waar bevindt zich het defecte onderdeel en wat doet het?

Hoofdremcilinder
https://www.motointegrator.nl/producten/277135-hoofdremcilinder-trw-automotive-pma169

De hoofdremcilinder bevindt zich in de motorruimte en is optisch niet meer dan een klein, nogal onopvallend buisje. Hij is onder het expansiereservoir in de onmiddellijke nabijheid van de rembekrachtiger gemonteerd.
Door het rempedaal in te trappen, wordt via een veer de vereiste druk in de cilinder opgebouwd. Het principe is vergelijkbaar met dat van de fietspomp. In plaats van lucht wordt remvloeistof door de remslangen geperst en slaat dan op de remmen. Dit is waar het gewenste remeffect optreedt.

Zelf veranderen of naar de garage gaan?

Geoefende en ervaren hobbymonteurs kunnen ook zelf een onderdeel zoals de hoofdremcilinder vervangen. Er zijn echter een paar dingen die u in gedachten moet houden.
Voordat u zelfs maar begint met de demontage, moet u ervoor zorgen dat een nieuw onderdeel wordt geïnstalleerd dat compatibel en gelijkwaardig is aan het onderdeel van de fabrikant. Originele onderdelen zijn in dit geval aan te bevelen.

Hoofdremcilinder
https://www.motointegrator.nl/producten/536185-hoofdremcilinder-ate-032126-05123

Bovendien moet, alvorens de cilinder zelf te verwijderen, de volledige remvloeistof uit het systeem worden verwijderd. Doet u dit niet, dan kan dit leiden tot schade aan mens en machine.

Zodra het nieuwe reserveonderdeel is geïnstalleerd, moet u voorzichtig zijn. Alle verbindingen, dichtingen en moffen moeten goed passen. Daarna kan nieuwe remvloeistof worden toegevoegd. Daarna is het belangrijkste: bloeden. Als u met name deze laatste stap niet nauwkeurig uitvoert, kunnen er snel nieuwe problemen in het remsysteem ontstaan en zelfs tot een levensbedreigende storing leiden.
Aangezien dit een reparatie is waarvan de werking van het gehele remsysteem afhangt, mag deze alleen zelf uitvoeren indien de nodige kennis aanwezig is. In alle andere gevallen moet het laten uitvoeren door een gespecialiseerde garage.