De accu – redenen waarom hij vaak voortijdig verzwakt

0
1631
Accu
© GettyImages / Yumi mini

De statistieken zijn duidelijk. In meer dan een derde van de gevallen is de accu van de auto de oorzaak van een defect. In deze blog leest u waarom de accu van een auto vaak verzwakt en wat u eraan kunt doen.

Waarom ontlaadt de accu in de auto?

Tegenwoordig worden autoaccu’s als volwassen beschouwd. De technologie is al meer dan 100 jaar oud. Het kan dus nauwelijks aan de accu’s zelf liggen dat ze vaak snel leeg zijn en u een beroep moet doen op de pechdienst. De belangrijkste oorzaken van een verzwakte of volledig ontladen auto-accumulator zijn gebrek aan zorg door de eigenaar en gewoonten die ongunstig zijn voor de levensduur. Bijvoorbeeld, korte ritten.

Uithoudingstest voor de accu

Korte ritten

Telkens als u de motor start, moet de auto-accu van de auto optimaal presteren. Hoe kouder de motor, hoe harder de startmotor moet werken en hoe meer stroom hij van de accu nodig heeft om de motor te starten. De meeste stroom vloeit over het algemeen tijdens het starten en de accu heeft dan enige tijd nodig om volledig op te laden door de alternator. Korte ritten zijn daarvoor vaak niet voldoende. Bovendien wordt tijdens korte ritten ook elektriciteit aan de accu onttrokken. Bijvoorbeeld voor het navigatiesysteem, de autoradio, de stoelverwarming of de airconditioning. Deze verbruikers vertragen het opladen van de accu. Het gebeurt dus vaak dat de accumulator na elke korte rit iets minder oplaadt. Als gevolg van deze onvolledige oplading is er op een bepaald moment niet meer voldoende lading om het voertuig te starten.

Automatisch start-stopsysteem

Dit is ook de reden waarom de autoaccu’s in moderne voertuigen met automatische start-stop aanzienlijk groter zijn en een hogere capaciteit hebben dan in voertuigen zonder dit automatische systeem. Als de motor na elk stoplicht opnieuw moet start, belast dit de accu enorm.

Toenemende afzetting van sulfaatkristallen

Als een accu over een langere periode nooit volledig oplaadt, heeft dit verdere gevolgen. Als de accu niet volledig is opgeladen, zetten zich door de lage spanning sulfaatkristallen van het zwavelzuur af op de loodplaten van de accu. Hierdoor neemt de capaciteit van de accu geleidelijk af. Deze zogenaamde sulfatering is niet omkeerbaar wanneer zij ver gevorderd is. Dit betekent dat het niet meer kan worden teruggedraaid door de accumulator volledig op te laden. De toenemende afzetting van sulfaatkristallen leidt uiteindelijk tot het volledig uitvallen van de batterij. Dan is de enige oplossing de batterij te vervangen door een nieuwe.

Onbewuste consumenten ontladen de accu ongemerkt

Lichten branden

Ontlading als gevolg van vergeetachtige consument treft vooral oudere voertuigen. In oudere auto’s kunnen de lichten blijven branden wanneer het contact wordt uitgeschakeld. s Avonds en in het donker is dit meestal geen probleem. Wanneer echter overdag bij slecht weer met de lichten aan wordt gereden, kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien dat de lichten nog branden wanneer het voertuig geparkeerd staat. Na een paar uur is de auto-accumulator leeg.

Onopgemerkte verbruikers

Bij moderne voertuigen is dit probleem meestal niet meer aan de orde omdat de lichten automatisch uitschakelen. Maar zelfs in moderne voertuigen kunnen onbewuste verbruikers de accu belasten en ontladen. Bijvoorbeeld, een defecte schakelaar voor de verlichting in het handschoenenkastje. Als de verlichting van het handschoenenkastje enkele dagen blijft branden, zal zelfs de sterkste auto-accumulator uiteindelijk leeg raken. Hetzelfde geldt wanneer bijvoorbeeld de verlichting in de bagageruimte niet meer uitschakelt wanneer het kofferdeksel sluit.

Lekstromen

Zelfs als de radio is ingeschakeld tijdens het onderhoud van de auto, kan dit ertoe leiden dat de accu al na een paar uur niet meer voldoende spanning heeft om de motor te starten. Hoe ouder de accu, hoe groter de kans dat dit probleem zich voordoet. Zogenaamde lekstromen kunnen ervoor zorgen dat de accu voortijdig en snel ontlaadt, zowel in nieuwe als in oudere voertuigen.

Accu opladen
© GettyImages / GregorBister

Accu ontlading als gevolg van lekstromen

Lekstromen treden altijd op in een autoaccu wanneer de bovenkant van de accu vuil is. Het vuil trekt vocht aan. Hierdoor kan stroom vloeien van de ene accupool naar de andere. De stromen zijn niet hoog, maar ze zijn voldoende om de accu na verloop van tijd te ontladen. Om lekstromen en dus voortijdige ontlading van de batterij te voorkomen, moet u de bovenkant en de contacten van de autoaccu altijd schoon en droog houden.

Alternator en andere oorzaken van een snel ontladen accu

Het feit dat de autoaccu snel ontlaadt, hoeft niet altijd aan de accu zelf te liggen. Een veel voorkomende oorzaak van een verzwakkende accu is een defecte alternator, een defecte laadregelaar en een versleten V-snaar. Een versleten V-riem kondigt zich aan door een duidelijk waarneembaar piepen vanuit de motorruimte. Als dit piepen hoorbaar is, slipt de V-riem over de poelie van de motor, de waterpomp of de alternator. Als gevolg daarvan wordt de alternator niet optimaal aangedreven en laadt de accu niet of slechts gedeeltelijk op. Op korte termijn kan een speciale spray uitkomst bieden. Het vervangen van de V-snaar is echter meestal onvermijdelijk.

Laadindicatielampje

Als de alternator zelf of de laadregelaar defect is, wordt dit aangegeven door het laadindicatielampje op het dashboard. Het laadindicatorlampje brandt altijd als de motor start. Als het lampje blijft branden nadat de motor is gestart, is dit een teken dat ofwel de alternator ofwel de laadregelaar defect is. In deze gevallen moet een specialist de fout vaststellen.

Kortsluiting

Een andere oorzaak van een ontladen accu in de auto kan kortsluiting in de boordelektronica zijn, waardoor de accu snel ontlaadt. Evenzo kan een defect in het motorbesturingsapparaat de oorzaak zijn van een snel ontladende accu in de auto. Zelfs met deze oorzaken is uw enige optie om naar een garage te gaan om het defect op te sporen en te verhelpen.

Auto-accu
© GettyImages / joebelanger

Te laag vloeistofpeil in de accu cel

De meeste autoaccu’s zijn tegenwoordig onderhoudsvrij. Dit betekent dat u het vloeistofpeil in de afzonderlijke accucellen niet regelmatig hoeft te controleren. Bij oudere types accu’s kan echter na verloop van tijd vloeistof verdampen uit een of meer cellen. Als het niveau te laag is, neemt de capaciteit van de accu af en loopt hij sneller leeg als de auto stroom afneemt. U kunt bepalen of er nog voldoende vloeistof in de accucellen zit door een eenvoudige visuele controle. Als het vloeistofpeil te laag is, kunt u gedestilleerd water toevoegen aan de betreffende accucel. Dan zou het probleem weer opgelost moeten zijn.

Slijtageonderdeel

In principe moet u niet vergeten dat een auto-accu een slijtageonderdeel is dat ook af en toe stuk kan gaan. Bijvoorbeeld door sterke trillingen tijdens het rijden. Als een enkele cel van de accu uitvalt, wordt de maximale accuspanning met 2 volt verlaagd. Vaak is deze verminderde spanning niet meer voldoende om de motor te starten. In dit geval zal alleen een controle door een specialist en, indien nodig, de vervanging van de batterij helpen.