BMW xDrive vs. sDrive – wat zijn de verschillen tussen de twee aandrijfconcepten?

0
8178
BMW
© GettyImages / James O'Neil

Echt rijplezier begint hier. BMW adverteert al sinds 2006 wereldwijd met deze pakkende slogan. Vandaag gebruikt de Beierse autofabrikant twee verschillende aandrijfconcepten, xDrive en sDrive, om dit doel te bereiken.

sDrive – het klassieke aandrijvingsconcept van BMW

Eén aandrijvingsconcept

Gedurende vele decennia waren BMW’s slechts verkrijgbaar met één aandrijvingsconcept. Een voorin in lengterichting geplaatste motor en een aangedreven achteras zorgden voor rijdynamiek en rijplezier in BMW’s van alle klassen. Oorspronkelijk stond sDrive voor BMW’s met achterwielaandrijving. Inmiddels is de aanduiding sDrive ook ingevoerd voor BMW auto’s met voorwielaandrijving, die pas enkele jaren geleden zijn geïntroduceerd.

Voorwielaandrijving óf achterwielaandrijving

Vooral de kleinere BMW-modelseries hebben. Bijvoorbeeld de BMW 1 Reeks vanaf 2020, de BMW 2 Reeks Active Tourer of de BMW X1. In dit voertuig is de motor dwars geplaatst en drijft hij de voorwielen aan via een versnellingsbak. In sommige voertuigen van deze modelseries kunt u echter ook vierwielaandrijving bestellen. De vooras neemt echter het grootste deel van het motorvermogen over. Als het elektronische regelsysteem een te groot verschil in snelheid tussen de vooras en de achteras constateert, dan verhoogt het aandeel aandrijfkracht voor de achterwielen.

sDrive: óf de achteras, ófwel de vooras is aangedreven

De aanduiding zegt niets over de configuratie van de aandrijving, of er een automatische transmissie of een sperdifferentieel is gemonteerd. BMW is de enige fabrikant die normaal bestuurde voertuigen tot op zekere hoogte met een aparte aanduiding aanduidt. Voertuigen van BMW met twee aangedreven assen dragen het achtervoegsel xDrive.

BMW xDrive – de vierwielaandrijving uit München

Mercedes noemt het 4Matic, bij VW heet het 4Motion, bij Audi Quattro en in het algemeen gewoon 4WD voor Four-Wheel Drive of AWD voor All-Wheel-Drive. We hebben het over vierwielaandrijving voor motorvoertuigen. Zoals veel fabrikanten gebruikt BMW zijn eigen benaming voor zijn vierwielaandrijving en noemt het xDrive. Deze toevoeging aan de type-aanduiding maakt het gemakkelijk om BMW’s met vierwielaandrijving te onderscheiden van BMW’s met slechts één aangedreven as. In principe doen al deze systemen hetzelfde. Ze zijn bedoeld voor een optimale aandrijving en koersstabiliteit op alle ondergronden. Maar ook op gladde wegen en andere ongunstige omstandigheden, en dus voor meer rijveiligheid. Audi beschouwt men sinds de introductie van de originele Quattro in 1980 als pionier op het gebied van vierwielaandrijving voor personenauto’s. Maar ook BMW heeft inmiddels een lange geschiedenis van voertuigen met vierwielaandrijving achter de rug.

Van de 325i met vierwielaandrijving uit 1985 tot de X-modellen uit 2021

325i met permanente vierwielaandrijving

BMW heeft zijn vierwielaandrijvingssysteem in de afgelopen 35 jaar consequent doorontwikkeld. Het begon allemaal met een 325i met permanente vierwielaandrijving in 1985, die op de Frankfurt Motor Show aan een groot publiek werd voorgesteld. In deze eerste vierwielaangedreven BMW werd de aandrijfkracht verdeeld tussen de voor- en achteras in een verhouding van 37 : 63. Verscheidene viscoseblokkeringen in de versnellingsbak van de achteras en in de tussenbak waren de kenmerken van deze eerste vierwielaandrijving.

BMW 525iX, de eerste BMW in de 5 Serie met vierwielaandrijving

Deze werd 3 jaar later gevolgd door de BMW 525iX, de eerste BMW in de 5 Serie met vierwielaandrijving. Deze BMW 5 Serie werd uitgerust met een nieuw ontwikkeld systeem met traploos en automatisch instelbare meervoudige platenkoppelingen.

BMW X5 of SAV

In 1999 introduceerde BMW de X5, de eerste zogenaamde Sports Activity Vehicle, afgekort SAV. In deze BMW werd de aandrijfkracht over de twee assen verdeeld via een planetaire versnellingsbak in een verhouding van 38 : 62. Voor het eerst gebruikt de BMW X5 de parameters van verschillende elektronische regelsystemen van de auto om de vierwielaandrijving te regelen.

De X3 en X5 die vanaf 2003 werden geproduceerd, waren de eerste voertuigen van de Beierse fabrikant die met het innovatieve xDrive-aandrijfconcept waren uitgerust. Vandaag de dag zijn meer dan 90 BMW modellen leverbaar met xDrive als standaarduitrusting of als optie.

Drive
© GettyImages / Thomas Barwick

xDrive – intelligente elektronica verdeelt de aandrijfkracht

Mechanisch middendifferentieel

Verschillende autofabrikanten, zoals Audi, gebruiken vaak een mechanisch middendifferentieel op hun voertuigen met vierwielaandrijving. Dit mechanische differentieel reageert op snelheidsverschillen tussen de voor- en achteras en leidt de aandrijfkracht naar de voertuigas met de betere grip. Een elektronisch gestuurde meervoudige plaatkoppeling vervult deze functie in de BMW X Drive.

De verdeling van de aandrijfkracht

De verdeling van de aandrijfkracht in dit systeem slaagt onder normale omstandigheden in een verhouding van 40 tot 60. Dat wil zeggen dat 40 % van de aandrijfkracht naar de voorwielen en 60 % naar de achterwielen gaat. Afhankelijk van de rijsituatie kan echter tot 100 % van de aandrijfkracht aan de vooras of de achteras gaan. Tussenliggende niveaus zijn natuurlijk ook mogelijk. Voor een optimale verdeling van het vermogen naargelang de vraag is de elektronische aansturing van de meervoudige plaatkoppeling gekoppeld aan het rijstabiliteitscontrolesysteem van BMW.

Andere parameters in de berekening van de vermogensverdeling

Voor de berekening van de vermogensverdeling zijn de volgende parameters belangrijk. De wielsnelheden, de stand van het gaspedaal, de zogenaamde giersnelheid (draaiing van het voertuig om de verticale as) en andere parameters. Op die manier kan de neiging van het voertuig tot over- of onderstuur in een vroeg stadium worden tegengegaan. Als een BMW met xDrive bijvoorbeeld de voorwielen naar de buitenkant van de bocht begint te duwen, d.w.z. onderstuurt, reageert de elektronica. Het leidt een groter deel van de aandrijfkracht naar de achterwielen en vermindert het aandeel naar de voorwielen. Het besturingssysteem reageert in minder dan 100 ms.

Welke voordelen biedt de xDrive in het dagelijkse rijgedrag?

Onder normale omstandigheden van een droge, geasfalteerde weg, gematigde snelheden en in stadsverkeer biedt BMW xDrive geen voordeel ten opzichte van de sDrive modellen. Het heeft zelfs een nadeel. Door de extra onderdelen is het gewicht van het voertuig hoger en stijgt dus ook het brandstofverbruik. In vergelijking met vroegere permanente vierwielaandrijvingen is dit echter maar matig.

Stabiel op zijn rijstrook en controleerbaar

Bij ongunstige weersomstandigheden, vooral op besneeuwde en gedeeltelijk beijzelde wegen, gladde gebladerte en wegdekken met wisselende grip, kan vierwielaandrijving zijn voordelen doen gelden. De bliksemsnelle verdeling van de aandrijfkracht over de wielen met de beste grip houdt het voertuig stabiel op zijn rijstrook en controleerbaar. Maar alleen tot de fysieke grenzen. Op een gladde weg zijn de zijdelingse stuurkrachten van een BMW met xDrive niet groter dan die van een normale BMW met aangedreven achteras.

Hogere snelheden in bochten

In scherpe bochten haalt een BMW met vierwielaandrijving doorgaans hogere snelheden dan een BMW met slechts één asaandrijving. Door meer vermogen toe te wijzen aan de wielen aan de buitenkant van de bocht, zijn hogere snelheden mogelijk. Als u zich echter aan de toegestane snelheden in het wegverkeer houdt, zult u alleen op een afgesloten stuk weg van dit voordeel kunnen profiteren.

Accelereren op gladde ondergrond en sneeuw

Een xDrive is ook superieur aan zijn sDrive-broers bij het accelereren op gladde ondergrond en het wegrijden op een besneeuwde weg.