De beste gezinsauto – ruimte en veiligheid voor het hele gezin

0
258
Gezinsauto
© GettyImages / Marko Geber

Een gezinsauto moet aan twee eisen voldoen. Hij moet voldoende ruimte bieden voor het hele gezin, inclusief bagage, en hij moet veilig zijn. In de volgende blog leest u waar u op moet letten als u een gezinsauto koopt.

Comfort, ruimte en uitrusting van een gezinsauto

Beenruimte

Een gezinswagen moet aan andere eisen voldoen dan een gewone limousine of zelfs een sportwagen. Een belangrijk punt is de beenruimte voor de achterbank. De zitdiepte op de achterbank moet u ook in aanmerking nemen. Als kinderen in een kinderzitje zich moeten strekken om uit het raam te kijken, is dat niet noodzakelijk een argument voor de geschiktheid van het voertuig voor gezinnen.

Opbergruimten en bergruimte

Opbergruimten en bergruimte in het interieur zijn ook een belangrijk criterium voor een gezinswagen. Dit omvat bijvoorbeeld houders voor flessen en drankblikjes en grote opbergvakken in de deuren. Klaptafels zoals die in een vliegtuig bieden ruimte voor spelletjes en kleurboeken op langere reizen.

Entertainmentsysteem

Een entertainmentsysteem met LCD-schermen in de rugleuningen van de voorzetels en een DVD-speler om favoriete films af te spelen tijdens het rijden zijn aanbevolen, maar vandaag de dag nog steeds relatief dure extra’s. Een alternatief zijn stopcontacten bij de achterzetels waarop u draagbare DVD-spelers kunt aansluiten.

Zonwering

Geïntegreerde zonwering op de achterruiten is ook belangrijk.

Bekleding

Last but not least moet de keuze van de bekleding van de zetel gebaseerd zijn op de geschiktheid voor het gezin. Stoffen bekleding is relatief goedkoop, maar vlekken trekken snel in en schoonmaken is tijdrovend. Ondanks de hogere prijs, wordt lederen bekleding aanbevolen. Lederen zittingen zijn bestand tegen vlekken, zeer duurzaam en gemakkelijk schoon te maken.

Laaddrempelhoogte en bagageruimte voor een gezinsauto

De hoogte van de laaddrempel wordt vaak vergeten bij de aankoop van een gezinswagen. Het is echter wel belangrijk dat u de auto zo comfortabel mogelijk kan inladen. Dit betekent dat de laaddrempel zo laag mogelijk moet zijn. Zo kunnen kinderwagens, boodschappen en bagage tijdens vakantiereizen zonder al te veel moeite worden in- en uitgeladen. Het volume van de kofferruimte moet aangepast zijn aan het aantal gezinsleden.

Dakkoffer

Vakantie-uitstapjes met de gezinsauto zijn een bijzondere uitdaging. Dan moeten niet alleen de strand- en badspullen, maar ook alle bagage veilig passen. Dit geldt vooral wanneer een self-catering vakantie is gepland in een vakantiewoning of op een camping en een bepaalde voorraad eten en drinken van thuis wordt meegenomen. Maar voordat u de bagageruimte tot de nok volstouwt en u zich het zicht naar achteren volledig ontneemt, moet u de aanschaf van een dakkoffer overwegen. Een dakkoffer met groot volume breidt de opbergruimte aanzienlijk uit. Niemand hoeft het dan zonder luchtbed of geliefd strandspeelgoed te stellen.

Kinderstoeltje
© GettyImages / ljubaphoto

Veiligheid in de gezinsauto

Vooral in een gezinsauto moet veiligheid voor alle passagiers een prioriteit zijn. Net als elke andere auto moet een gezinsauto zijn uitgerust met de veiligheidsvoorzieningen die tegenwoordig gebruikelijk zijn. Veiligheidssystemen die actieve en passieve veiligheid bieden, zoals airbags, ESP en ABS, moeten ook vanzelfsprekend zijn in een gezinsauto.

Uitschakelbare passagiersairbag

Als een klein kind in een kinderzitje tegen de rijrichting in op de passagiersstoel voorin reist, is het van essentieel belang dat u de airbag van de passagier voorin kan uitschakelen. Dit is mogelijk op de meeste, maar niet alle, voertuigen. Vraag de dealer of u de airbag in uw auto kan uitschakelen. Laat u tonen hoe u het activeert en deactiveert. Meestal vindt u in het handschoenenkastje een schakelaar om de passagiersairbag met de contactsleutel uit te schakelen.

Raamregelaars beveiligen

Als u de ruiten en het zonnedak elektrisch kan bedienen, zorg er dan voor dat de elektrisch bediende ruiten en het sluitmechanisme voor het zonnedak zijn uitgerust met een zeer gevoelige knelbeveiliging. Knijpkrachten die bij volwassenen alleen maar schouderophalingen veroorzaken, kunnen al zeer pijnlijk zijn voor de kleine kinderhandjes.  In een gezinsauto moet het in het algemeen mogelijk zijn de raamregelaars te deactiveren, bij voorkeur vanaf de bestuurderszijde.

Kinderveiligheidssloten op de achterdeuren

Een ander veiligheidskenmerk dat niet mag ontbreken in gezinsauto’s is het kinderslot voor de achterdeuren. Gezinsauto’s zijn erg handig als u de kindersloten afzonderlijk voor beide zijden vanaf de bestuurderszijde kan activeren of deactiveren. Dit moet op zijn minst mogelijk zijn door een hendel op het slot van de deuren over te halen.

Als u de gezinsauto nieuw aanschaft en u kinderen in een kinderzitje moet meenemen, moet u zo mogelijk tegelijkertijd een Isofix-kinderzitjesbevestigingssysteem bestellen. Deze systemen maken het gemakkelijk om kinderzitjes op de achterbank vast te zetten.

Achteruitkijkcamera en PDC

Een achteruitrijcamera en een PDC-systeem (Park Distance Control) zijn nuttige veiligheidsvoorzieningen voor een gezinsauto. Ze maken het voor de bestuurder gemakkelijker om naar de achteren te manoeuvreren. Het kan ook voorkomen dat u bij het achteruitrijden kinderen over het hoofd ziet die zich achterin de auto bevinden.

Hoofdsteun met zijkussen

Zogenaamde hoofdsteun met zijkussen kunnen comfort bieden op lange ritten en een extra pluspunt zijn voor de veiligheid. Als deze kunnen worden neergeklapt, kunnen ze extra steun bieden aan de kleine hoofdjes van kinderen en dienen als hoofdsteunen. Niet alle voertuigen hebben deze functie.

Hoeveel zitplaatsen heeft een gezinsauto nodig?

Een gezinsauto moet ten minste evenveel zitplaatsen bieden als het gezin leden telt. Als er in de nabije toekomst een nieuw gezinslid is gepland, moet u een reserveplaats opnemen. Praktisch zijn voertuigen met variabele zitsystemen, waarbij u nog een bank kunt toevoegen om zo 2 extra zitplaatsen te creëren, indien nodig. Een verschuifbare achterbank kan ook een voordeel zijn om de bagageruimte te vergroten als niet alle kinderen meereizen.

Welke automodellen zijn geschikt als gezinsauto?

De klassieke gezinsauto is nog steeds de stationcar. Een stationcar kan comfortabel plaats bieden aan 5 personen, d.w.z. 2 volwassenen voorin en 3 kinderen op de achterbank. In de regel biedt een stationcar een grote bagageruimte en voldoende ruimte op de achterbank. Als de stationwagen niet meer volstaat, dan kan een grote SUV een gezinswagenoplossing zijn.

SUV

De meeste grote SUV’s hebben een extra zitbank, zodat er tot 7 personen in deze voertuigen kunnen zitten. Als u echter deze extra zitbank gebruikt, wordt de bagageruimte aanzienlijk beperkt. Bestelwagens en minibussen bieden in alle opzichten aanzienlijk meer ruimte. In deze voertuigen kunt u tot zeven kinderen en twee volwassenen onderbrengen. Zelfs de bagageruimte is nog relatief groot in een volledig bezette minibus. Een ander voordeel van deze gezinsauto’s is dat de passagiers op de achterbank meestal comfortabel kunnen in- en uitstappen via een grote schuifdeur aan de zijkant.

Gezinsauto
© GettyImages / skynesher

Hoeveel kost een gezinsauto?

Het korte antwoord op deze vraag is: dat hangt ervan af. Het lange antwoord is: de prijs van een gezinsauto hangt af van een aantal factoren. Naast de hoeveelheid ruimte, het aantal zitplaatsen en de uitrusting spelen ook de motor en niet in de laatste plaats het merk een rol bij de prijs van een gezinsauto. Goedkope gezinsauto’s zijn al verkrijgbaar voor minder dan 20.000 euro. Deze auto’s zijn geen ruimtewonderen, maar ze bieden voldoende ruimte voor het hele gezin en een degelijke uitrusting.

In de prijsklasse tot 20.000 euro worden kleine stationcars en minivans aangeboden als gezinsauto’s. Grotere, krachtigere en beter uitgeruste stationwagens en bestelwagens zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 30.000 euro. Minivans en bestelwagens die geschikt zijn voor gezinnen kosten vanaf ongeveer 40.000 euro. Er zijn geen bovengrenzen aan de prijzen, zelfs niet voor gezinsauto’s. Als geld geen bezwaar is, dan vindt u stationwagens, bestelwagens en SUV’s in de luxeklasse. Ze kosten minstens 50.000 euro en soms meer dan 100.000 euro.