Controleren van de ruitenwissers en -vloeistof is even belangrijk als banden vervangen

0
664
Ruitenwissers vloeistof
© Shutterstock / Andrey Solovev

De lente staat voor de deur en het is tijd om uw auto klaar te maken voor het warme seizoen. In het volgende artikel leggen wij u uit waarom u speciale aandacht moet besteden aan ruitenwissers en ruitenwisserwater.

Wanneer de winter ten einde loopt en de lente zich aankondigt met de eerste warme zonnestralen, is het voor bestuurders tijd om hun auto’s voor te bereiden op de komende maanden. Het wisselen van winter- naar zomerbanden en een grondige reiniging van vuil en vooral zout is slechts een deel van de taken die moeten worden uitgevoerd. Ruitenwissers en ruitenwisserwater vergeet men echter vaak tijdens de grote voorjaarsschoonmaak van de auto. Het controleren van deze belangrijke onderdelen op veiligheid kan snel gebeuren en kost niet veel geld.

Waarom ruitenwisservloeistof met antivries niet geschikt is voor lente en zomer

Antivries in het ruitenwisserwater is belangrijk. Maar alleen in de winter. Het mengsel van water en antivries heeft vrijwel geen effect op insecten, boomsap en ander vuil op de voorruit dat in het voorjaar en de zomer ontstaat. Dit kan leiden tot gevaarlijke verblinding door de koplampen van tegenliggers in het donker.
Het wordt daarom aanbevolen om in het voorjaar, wanneer het vorstgevaar geweken is, het nog in de watertank aanwezige ruitenwisserwater snel op te gebruiken en te vervangen door water met speciale zomerreinigingsmiddelen. De reinigende werking is veel beter voor pollen, stof en harsen en de middelen laten geen smeerfilm achter op de voorruit. Het maakt niet uit of u concentraten gebruikt om zelf te mengen of kant-en-klare mengsels. En als u een reservebus ruitenwisserwater in de kofferbak hebt voor de winter, moet die natuurlijk worden vervangen door een bus met zomerreiniger.

Ruitenwissers vloeistof
© nito / Shutterstock

Ook belangrijk – controleer de ruitenwissers

Ruitenwissers zijn in geen enkel seizoen zo noodzakelijk als in de winter. IJs, sneeuw en sterk vervuild wegdek zijn de oorzaken van sterke slijtage van de ruitenwisserbladen. IJs, zoutkristallen en vuil zijn harder dan het rubber van de ruitenwissers en laten snel sporen achter op de fijne rubberen lippen. Haal de ruitenwissers een of twee keer over een ijzige voorruit en de ruitenwissers zijn meestal een zaak voor hergebruik.
U kunt controleren of een ruitenwisserblad beschadigd of gewoon vuil is, althans binnen bepaalde grenzen. Daartoe neemt u de rubberen lip tussen de toppen van uw duim en wijsvinger en strijkt u met uw vingertoppen langs de rand. Zo kunt u vuil verwijderen dat zich heeft vastgezet en voelen of er kleine scheurtjes of gebreken zijn.

Scherpe randen

Opdat een ruitenwisser het water volledig van de voorruit kan wissen, moeten de rubberen lippen scherpe randen hebben. IJs en vuil beschadigen de randen en zij kunnen hun werk niet meer doen. Er vormen zich strepen en er blijven waterstrepen op de voorruit staan. Op dit punt moet u ten laatste de ruitenwisserbladen vervangen door nieuwe. Voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers.