Motorkoeling – de motor loopt alleen optimaal bij de juiste temperatuur

0
1309
Motorkoeling
© Shutterstock / HUKEEHOM

Een goed functionerend motorkoelsysteem garandeert een betrouwbare werking van de motor onder alle omstandigheden. Dit artikel beschrijft hoe motorkoeling werkt, waar u op moet letten en hoe u schade kunt herkennen.

Bij de verbranding van brandstof in de motor komt veel warmte vrij. Er is slechts een kleine hoeveelheid nodig om de motor op bedrijfstemperatuur te houden. Afhankelijk van de buitentemperatuur kan de warmte van de motor ook worden gebruikt voor de interieurverwarming. Het grootste deel van de motorwarmte moet echter worden afgevoerd en aan de omgeving worden afgegeven, zodat de motor niet oververhit raakt. Het koelsysteem van de motor zorgt hiervoor.

Functie en onderdelen van motorkoeling

De verbrandingswarmte wordt van de motoronderdelen overgedragen op het koelwater. Via het koelcircuit bereikt het koelwater de radiator, van waaruit de warmte vervolgens wordt afgegeven aan de omgevingslucht. Afhankelijk van het voertuig zorgen een of meer ventilatoren op de radiateur voor extra koeling. De belangrijkste onderdelen van het motorkoelsysteem zijn de radiateur met radiateurventilator, een waterpomp, een thermostatische klep en een expansievat.

De radiator – fijne lamellen zorgen voor maximale koeling

De radiator heeft een groot oppervlak met zowel fijne koelkanalen als zeer fijne lamellen. Hij wordt gewoonlijk aan de voorkant van het voertuig achter de grille gemonteerd. Moderne radiatoren zijn meestal gemaakt van aluminium, dat een goede warmtegeleider is. De radiateurventilator bevindt zich voor of achter de radiateur. In oudere voertuigen wordt de ventilator vaak rechtstreeks door de motor aangedreven en draait hij altijd mee. In modernere voertuigen wordt de ventilator aangedreven door zijn eigen elektromotor, afhankelijk van de temperatuur van de koelvloeistof. De tekenen van een lekkende radiateur zijn een constant verlies van koelvloeistof, een duidelijk schommelende temperatuurweergave of het uitvallen van de verwarming.

De waterpomp – niets werkt in motorkoeling zonder de pomp

De water- of koelvloeistofpomp zorgt ervoor dat het koelwater continu door het koelcircuit wordt gepompt. De pomp wordt gewoonlijk aangedreven door tandriemen, V-snaren of V-ribben. In moderne personenauto’s worden nu vaak elektrische koelvloeistofpompen geïnstalleerd, die onafhankelijk van het motortoerental en naar gelang van de vraag werken. De elektrische pompen verbruiken ook minder energie. Dit betekent dat brandstof kan worden bespaard. Een ander voordeel is dat de pompen ook kunnen draaien wanneer de motor is uitgeschakeld en zo de motor kunnen blijven koelen of de voertuigverwarming van warm water kunnen blijven voorzien. Mechanisch aangedreven waterpompen zijn typische slijtageonderdelen. Als de motor te heet wordt ondanks voldoende koelwater in het systeem, is de oorzaak vaak de waterpomp.

De thermostaatklep – belangrijk voor de optimale motortemperatuur

Motorkoeling
© Shutterstock / vchal

De thermostatische klep regelt het koelcircuit en daarmee de motortemperatuur. Wanneer de motor koud is, circuleert de koelvloeistof alleen door de motor tot deze op bedrijfstemperatuur is. Pas dan opent de thermostatische klep het grote koelcircuit via de radiator en, indien aanwezig, het airconditioningsysteem. Bovendien schakelt de thermostaatkraan indien nodig ook de radiatorventilator in. Het meest voorkomende defect op dit punt is een thermostatische klep die niet meer sluit. Als gevolg daarvan warmt de motor zeer langzaam op en bereikt hij vaak niet zijn optimale bedrijfstemperatuur. Een permanent gesloten thermostatische klep is zeldzamer. In dat geval wordt de motor zeer snel te heet. De temperatuurdisplay loopt op tot in het rode gebied en het waarschuwingslampje gaat branden.

Het expansievat – zodat de druk niet te hoog wordt

Hoe warmer het koelwater wordt, hoe meer het uitzet. Hierdoor neemt de druk in het koelsysteem toe. Om te voorkomen dat de druk te hoog wordt en schade veroorzaakt, kan het koelwater uitzetten in het expansievat. Wanneer het koelwater weer afkoelt, loopt het terug in het koelcircuit. Het expansievat gaat meestal langer mee dan het voertuig waarin het is ingebouwd.
Voor een goede werking van het motorkoelsysteem in de winter is het belangrijk voldoende antivriesbescherming te bieden met een antivriesmiddel dat voldoet aan de specificaties van de autofabrikant. Een ongeschikt antivriesmiddel kan echter schade aan het koelsysteem veroorzaken als gevolg van materiaal incompatibiliteit.