Vervangen van de bougies in de Ford Fiesta 1.0 EcoBoost

0
1306

Voor optimale motorprestaties bij een laag verbruik moeten de bougies in uw Ford Fiesta EcoBoost 1.0 altijd in perfecte staat verkeren en perfect functioneren. Het is daarom belangrijk om de bougies regelmatig met de aangegeven intervallen te vervangen.

Raadpleeg uw Ford EcoBoost 1.0-gebruikershandleiding voor informatie over de kilometerstand wanneer u de bougies van uw auto moet vervangen. Voor uw voertuig heeft u drie bougies nodig. Passende vervangende bougies voor uw Ford EcoBoost 1.0 vindt u tegen zeer gunstige voorwaarden en wordt direct bij u thuisbezorgd in de Motointegrator online shop .

Gereedschap voor het vervangen van bougies in Ford Fiesta 1.0 EcoBoost

Voor het vervangen van die elementen in uw Ford Fiesta EcoBoost 1.0 heeft u het volgende gereedschap nodig:

Ford Fiesta gereedschap

Dopsleutelinzet 14 mm voor bougies

Dopsleutelinzet 8 mm voor de bobines

¼ of 3/8 inch ratels passen op de dopsleutels

Verlengstuk voor de ratel

Momentsleutel

Zaklamp

Het vervangen van de bougies van de Ford Fiesta 1.0 EcoBoost kost u niet meer dan 10 minuten. Zet voor het vervangen uw voertuig op een vlakke ondergrond en beveilig het tegen wegrollen door de handrem aan te trekken en de eerste versnelling in te schakelen. Als u met een automaat rijdt, zet u de keuzehendel in “P”.

Waarschuwing: de motor moet “koud” zijn voordat u aan het werk gaat

Voordat u de motorkap opent en de bougies vervangt, moet de motor volledig zijn afgekoeld. De temperatuur van de motor of de cilinderkop mag niet meer dan lauw zijn. Als de motor heet is, kunt u gemakkelijk uw handen, onderarmen en vingers verbranden bij het vervangen ervan. Open de kap om de kaarsen te verwisselen.

Ongeveer in het midden van de motor ziet u drie zwarte, bijna kubusvormige componenten met aan één kant een kabel. Dat zijn de bobines. De bougies bevinden zich aan de onderkant van de bobines. Om de bougies te vervangen, moet u de bobines verwijderen. Om de bobines te kunnen verwijderen, moet u eerst de bougies van de bobines verwijderen.

Koppel de stekkers los van de bobines

Voordat u de bobines kunt verwijderen, moet u de bougies verwijderen. De bougies bevinden zich links van de bobines. Om te verwijderen, pakt u één bougie per keer vast met uw duim en wijsvinger en trekt u deze weg van de bobine. Probeer de connector van de bobine niet van de kabel te trekken. Pak bij het loskoppelen altijd de stekker vast. De pluggen zijn zo geconfigureerd dat u ze tijdens de installatie niet kan vervangen. De kabels zijn zo gedimensioneerd dat ze altijd net lang genoeg zijn om de juiste bobine te bereiken.

Schroef de beugel van de bobine los om te verwijderen

Achter de bobines ziet u 2 zeskantschroeven met kragen voor elke bobine. Draai de schroeven één voor één los met de dopsleutel en een ratel. Vervolgens kunt u de schroeven met de dopsleutel met de hand volledig losdraaien en verwijderen.

Verwijder de bobines

Nadat u de bobinebeugels hebt losgemaakt, kunt u de bobines eruit trekken. Dit vereist enige kracht. Indien nodig kan een licht wiebelen van de bobines helpen om ze van de bougie te trekken. Plaats de bobines op een gereedschapswagen of werkbank in de volgorde waarin ze in de motor zijn geïnstalleerd. Bijvoorbeeld van links naar rechts. Leg de schroeven die bij elke beugel horen opzij.

Verwijder de bougies

Na het verwijderen van de bobines kunt u de bougies losdraaien. Hiervoor heeft u de bougiestekker, een verlengstuk en de ratel nodig. Maak eerst de bobines één voor één los totdat ze met de hand kunnen worden losgeschroefd. Draai vervolgens de bougies met de hand los met een dopsleutel en verlengstuk.

Kijk naar de staat van elke bougie nadat u deze heeft verwijderd. Als een bougie erg vettig of roetachtig is, is er ergens een defect of fout. Voordat u de nieuwe bougies monteert en verder rijdt, dient u de oorzaak van dit defect te achterhalen en te verhelpen. Plaats de verwijderde bougies naast de betreffende bobine.

Vergelijk nieuwe bougies met bougies die uit de motor zijn verwijderd

Haal de nieuwe bougies uit de verpakking en verwijder de bescherming van het schroefdraad. Houd een nieuwe bougie naast een oude en vergelijk de diameter, draadlengte en totale lengte van de bougie. Als alles overeenkomt en als de gestempelde nummers ook overeenkomen, kunt u de nieuwe bougies installeren.

Installeer de nieuwe bougies

Ford Fiesta bougies

Controleer voor het monteren van de nieuwe bougies eerst of de zitting van de bougie in de cilinderkop rondom het draadgat schoon is zodat de bougies perfect kunnen zitten. Hiervoor kunt u het beste een zaklamp gebruiken.

Steek vervolgens een nieuwe bougie in de bougiedop en gebruik de bougiedop en een verlengstuk om de nieuwe bougie in het gat in de cilinderkop te leiden. Draai eerst de bougie er met de hand in. Dit moet zonder al te veel moeite mogelijk zijn. Voelt u weerstand en kunt u de plug niet gemakkelijk met de hand verder indraaien, dan dient u de plug los te draaien en terug te plaatsen.

Wanneer u alle drie de bougies zo ver mogelijk met de hand hebt ingedraaid, moet u de bougies aandraaien met een koppel van 13 Newtonmeter. Haal hier de momentsleutel, stel deze in op het juiste moment en monteer deze met het verlengstuk op de bougiedoppen. Draai alle bougies vast met het voorgeschreven aanhaalmoment.

Installeer de bobines

Als de nieuwe goed en stevig vastzitten, kunt u de bobines opnieuw installeren. Neem de bobines in de volgorde waarin u ze uit de motor hebt verwijderd en duw elke bobine met lichte druk op de bougie. De twee gaten voor de bevestigingsschroeven wijzen naar achteren. Neem daarna de zeskantschroeven. Steek de schroeven één voor één in de daarvoor bestemde gaten in de bobinehouder en draai de schroeven er met de hand zo ver mogelijk in. Pak daarna de dopsleutel en het verlengstuk en draai de schroeven er zo ver mogelijk in. Zet tot slot de momentsleutel op het verlengstuk met een aanhaalmoment van 10 Newtonmeter en draai tenslotte de schroeven vast.

Om het vervangen van de bougies op de Ford Fiesta EcoBoost 1.0 te voltooien, hoeft u alleen nog maar de connectoren van de bobine weer op de bobines aan te sluiten. Pak met één hand de connectoren tussen duim en wijsvinger vast en schuif de connector op de aansluiting op de bobine. Een beetje, maar niet veel, kracht is nodig om de connector aan te drukken. Controleer of alle stekkers goed vastzitten en niet wiebelen.

Start de motor

Voordat u de motorkap weer sluit, dient u de motor even te starten om te controleren of alles goed is gemonteerd en of het contact goed werkt. Hiermee is de vervanging van de bougies op de Ford Fiesta EcoBoost 1.0 voltooid.

Gebruikte bougies zijn niet geclassificeerd als gevaarlijk afval, ook niet als ze af en toe met olie zijn besmeurd. De verwijderde bougies van uw Ford Fiesta EcoBoost 1.0 kunt u in de grijze bak bij het restafval deponeren of inleveren bij de schroothandelaar.