Differentieelslot: meer grip en tractie met het sperdifferentieel

0
1438
Sperdifferentieel
© GettyImages / Aleksandr Kondratov

Rijdt u vaak op sneeuw, ijs of modderige wegen? Dan kunt u met een sperdifferentieel in de auto beduidend meer grip krijgen en voorkomen dat de wielen gaan doordraaien. In deze blog leest u wat een sperdifferentieel is, hoe het werkt en welke voordelen het biedt.

Wat is een differentieelslot?

Om het mechanisme van het differentieelslot te begrijpen, moet men eerst de functionaliteit van een normaal differentieel kennen. Elke auto is uitgerust met dit differentieel. Bij rechtdoor rijden draaien het linker- en rechterwiel hetzelfde aantal keren. Bij bochten is dit echter anders: het wiel aan de binnenkant van de bocht legt een kortere afstand af dan het wiel aan de overzijde en heeft dus een lagere snelheid. Als beide wielen vast met elkaar verbonden waren, zou het binnenste wiel gaan draaien. Het differentieel zorgt ervoor dat er minder vermogen naar het wiel aan de binnenkant van de bocht wordt overgebracht, waardoor het niet doordraait.
Het differentieelslot bereikt precies het tegenovergestelde: het blokkeert het differentieel en daarmee het balancerende effect. Dit geeft u een starre verbinding tussen de wielen – hetzij op één as of zelfs tussen de voor- en achteras in auto’s met vierwielaandrijving. Dit belooft voordelen op moeilijke ondergronden, maar leidt soms tot nadelen op normale wegen.

Sperdifferentieel vs. ESP: mechanisch of elektronisch slot?

Op het eerste gezicht lijkt het “Electronic Stability Program” (ESP) een soortgelijk effect te hebben als een sperdifferentieel: het voorkomt dat de wielen doordraaien. In feite zijn beide functies gebaseerd op zeer verschillende mechanismen:

  • Differentieelslot: Het sperdifferentieel zorgt ervoor dat het wiel dat niet meer draait weer draait. U kunt dus weer gaan rijden als het voertuig vast komt te zitten op ijs. In ruil daarvoor brengt het vermogen over naar dit wiel.
  • ESP: Het elektronische sperdifferentieel daarentegen duwt niet het wiel dat niet meer draait, maar remt het wiel af. Hierdoor wordt ook het snelheidsverschil tussen de twee wielen kleiner. In het ergste geval kan dit er echter toe leiden dat beide wielen stilstaan. Dan helpt het alleen om het elektronische sperdifferentieel uit te schakelen.

De meeste automobilisten hebben geen sperdifferentieel in de auto nodig. Het toont echt zijn sterke punten off-road, waar sneeuw, modder en ijs aan de orde van de dag zijn. Het wordt daarom meestal voornamelijk in harde terreinwagens ingebouwd. En in sportwagens om de snelheid in bochten te verbeteren. ESP daarentegen is standaard in auto’s met vierwielaandrijving.

Differentieelslot in de auto: voor- en nadelen

Het gebruik van een geactiveerd sperdifferentieel heeft een aantal voordelen:

  • Soepel rijden op sneeuw, ijs, gladde wegen en modder
  • Voorkomen dat het ene wiel doordraait terwijl het andere stilstaat
  • Verbeterde tractie op oneffen of zachte oppervlakken
  • Optimale en effectieve acceleratie in bochten

Deze voordelen gaan echter gepaard met enkele nadelen. Allereerst beïnvloedt het differentieelslot de prijs van het voertuig – auto’s die ermee zijn uitgerust, zijn aanzienlijk duurder. Het onderdeel verhoogt ook het gewicht van het voertuig, wat merkbaar is in termen van brandstofverbruik. Bovendien is het minder geschikt om op normaal wegdek te rijden – ze verhogen de slijtage van het sperdifferentieel in de auto.

Een sperdifferentieel achteraf inbouwen: kan dat?

Normaal gesproken zijn slechts enkele voertuigen uitgerust met een sperdifferentieel. Dit omvat SUV’s en sportwagens. Als u er een ander voertuig mee wilt uitrusten, moet u uw opties zorgvuldig onderzoeken. Er zijn retrofit-sets waarmee u een sperdifferentieel aan bepaalde auto’s kunt toevoegen. Afhankelijk van de fabrikant variëren de kosten hiervoor tussen de 1.000 en 4.000 euro*. Voeg daarbij de kosten voor het installeren van het differentieelslot.
Aangezien het hier gaat om een ​​ingreep in veiligheidsrelevante componenten, dient u dit werk aan professionals over te laten. Laat uw vertrouwde autoreparatiewerkplaats de vervanging uitvoeren om ervoor te zorgen dat het differentieel correct werkt. Als u de installatie zelf wilt doen, bestel dan Reserveonderdelen voor het sperdifferentieel en passend speciaal gereedschap online bij Motointegrator.

*Marktprijzen per 1-6-2022