Vitaminen voor de auto: zijn dieseladditieven nuttig?

0
450
Dieseladditieven
© GettyImages / LeoPatrizi

Over dieseladditieven zijn de meningen verdeeldm want het is de vraag of ze echt zin hebben of dat  ze zelfs de motor kunnen beschadigen? In deze blog leest u wat er in dieseladditieven zit, wanneer ze een nuttige toevoeging zijn voor uw brandstof en waar u op moet letten bij het gebruik ervan.

Dieseladditieven: de voordelen ervan

Dieseladditieven zijn toevoegingen. Ze worden aan de brandstof toegevoegd om een ​​specifiek effect te bereiken. Welke dat is, hangt af van de toegevoegde additieven en het gewenste doel. Fabrikanten streven meestal één of meer van deze doelen na met hun dieseladditieven:

  • Motorbeveiliging:
  • Speciale anti-slijtage materialen zijn ontworpen om de motor te beschermen en zo de levensduur te verlengen. Dit bereikt u door een betere smering.
  • Chemische toevoegingen: Ze maken vuilafzettingen los zodat ze zich niet in het motorblok kunnen nestelen. Dit draagt ​​ook bij aan de levensduur van de motor.
  • Modifiers: Deze additieven verbeteren de ontvlambaarheid en daarmee het cetaangetal van een motor. Dit kan leiden tot een verhoging van de prestaties.

Een goed voorbeeld van het gericht inzetten van additieven is de zogenaamde winterdiesel. Speciale toevoegingen voorkomen dat de diesel in de winter bevriest. De brandstof wordt niet stroperig en kan het brandstoffilter niet verstoppen.

Zijn dieseladditieven zinvol?

Afhankelijk van het product wijzen de fabrikanten van dieseladditieven op een groot aantal voordelen, bijvoorbeeld:

  • lager dieselverbruik
  • geoptimaliseerde uitstoot van vervuilende stoffen
  • verwijdering van bestaande afzettingen in het systeem
  • corrosiebescherming voor de motor
  • geoptimaliseerde ontbrandbaarheid van de diesel
  • betere motorprestaties

Sommige fabrikanten spreken zelfs van een langdurig positief effect op de onderhouds- en reparatiekosten. Dit als gevolg van de verminderde slijtage. Op het eerste gezicht lijken dieseladditieven zinvol. Er zijn enkele tests uit autobladen die positieve ervaringen melden met dieseladditieven. In hoeverre deze feitelijk op objectieve basis tot stand zijn gekomen, is voor de leek echter nauwelijks te begrijpen. Neutrale tests zijn bijvoorbeeld nauwelijks beschikbaar.
Enkele jaren geleden liet de fabrikant van dieseladditieven Liqui Moly een onafhankelijke test uitvoeren door de Society for Technical Monitoring (GTÜ, te Stuttgart). Hiervoor hebben ze metingen gedaan aan twee voertuigen van GTÜ-medewerkers. Ze reden vervolgens enkele honderden kilometers met dieseladditieven in de tank. Het resultaat: Zelfs bij hoge motortoerentallen was er geen koolmonoxide meer waarneembaar. Dit is een teken van onvolledige verbranding. Bovendien stootten de voertuigen slechts ongeveer de helft zoveel koolwaterstoffen uit.

Dieseladditieven mengen: zo werkt de toepassing

Om diesel te verrijken met additieven, moet u ze in een speciale verhouding mengen. Wilt u een premium diesel die de motor continu optimaliseert? Meng hiervoor dan de dieseladditieven met de brandstof in een verhouding van 1:5000.
Voorbeeld: Uw tank heeft een inhoud van 75 liter. Bereken de juiste mengverhouding met de formule “Brandstofhoeveelheid : 5000”. U moet 75 liter : 5000 = 0,015 liter aan de volle tank toevoegen, dus 15 milliliter dieseladditieven.
Wilt u liever een intensieve reiniging uitvoeren om het systeem te ontdoen van bestaande afzettingen? Dan is een hogere dosering van 1:1000 nodig. In het bovenstaande voorbeeld zou dat 75 liter zijn: 1000 = 0,075 liter, d.w.z. 75 milliliter dieseladditief.
Tip: Deze vuistregels dient u louter als richtlijn op te vatten. Raadpleeg altijd de verpakking van het additief voor informatie over het correct mengen van het dieseladditief.

Heeft elk voertuig echt dieseladditieven nodig?

Dieseladditieven hebben weinig effect als u al hoogwaardige brandstoffen gebruikt. Maar heeft u een gebruikte auto gekocht die vroeger veel met inferieure diesel reed? Dan profiteert de auto van een intensieve reiniging met dieseladditieven. Ook als u slechts korte afstanden rijdt, kunt u met de add-ons iets goeds voor uw voertuig doen. Dieseladditieven zijn ideaal voor reizen naar het buitenland, waar mogelijk alleen inferieure brandstoffen beschikbaar zijn. Last but not least gebruiken veel autobezitters een dieseladditief om hun auto optimaal te bevoorraden en de levensduur te verlengen.
Zou u het willen proberen? Motointegrator levert gemakkelijk hoogwaardige brandstof- en olieadditieven bij u thuis – ontdek ze nu.