Autoradio vervangen – Tips voor het installeren van een nieuwe autoradio

0
1103
Autoradio vervangen
© GettyImages / gaspr13

Een nieuwe autoradio biedt veel comfort en functies waar de meeste oude radio’s niet meer tegenop kunnen. In deze blog leest u hoe u gemakkelijk zelf uw autoradio kunt vervangen en waar u op moet letten.

Hoe vervangt u een autoradio?

Het vervangen van een radio gebeurt meestal in een paar eenvoudige stappen. Voordat u begint met het verwijderen van de oude radio, moet u de accu loskoppelen. Dan kunt u de buitenste afdekking van de radio verwijderen. Meestal zit alleen het deksel vast en kunt u er vrij gemakkelijk afhalen, zo nodig met behulp van een schroevendraaier. Om de oude radio uit de gleuf te kunnen trekken, heeft u speciale zogenaamde ontgrendelingspennen nodig. Dit gereedschap wordt meestal bij de radio geleverd. Deze twee smalle gereedschappen worden helemaal in de daarvoor bestemde gleufjes rechts en links van de radio geschoven. Hierdoor komt de radio los en glijdt hij uit de klemmen die hem op zijn plaats houden.

Voorzichtig trekken, frame verwijderen

U kunt dan de radio uit de gleuf trekken. Om te voorkomen dat de stekkers aan de achterkant voortijdig loskomen, moet u langzaam aan de radio trekken. Als u de radio er helemaal uit heeft gehaald, kunt u alle stekkers losmaken. Nu moet u het oude montageframe verwijderen. Het montageframe is vastgezet met metalen lipjes. U moet deze lipjes openbuigen om het montageframe eruit te kunnen trekken. Een schroevendraaier is hiervoor geschikt. Wanneer de lipjes gebogen zijn, kunt u het montageframe verwijderen.

Installatie

Om de nieuwe radio te installeren, duwt u eerst het nieuwe installatieframe in de radiosleuf. Zet het frame vast door de metalen lipjes te buigen. Sluit vervolgens de nieuwe radio aan op alle kabels van uw voertuig en duw hem ongeveer halverwege in het inbouwframe. Sluit vervolgens de accu aan om te controleren of alles naar behoren werkt. Als uw nieuwe radio is uitgerust met een antidiefstalapparaat, kan het zijn dat u een code moet invoeren nadat u de radio hebt aangezet. Als alles naar behoren werkt, kunt u de radio helemaal in de gleuf schuiven tot hij vastklikt. Daarna hoeft u alleen nog maar de nieuwe rand aan te brengen om de installatie te voltooien.

Is het mogelijk om een nieuwe radio in een auto te installeren?

In principe is het mogelijk in elke auto een nieuwe radio te installeren. De gemakkelijkste vervanging is voor oudere auto’s en kleine auto’s met een standaard radio. De vervanging is iets gecompliceerder in nieuwere voertuigen, die nu vaak zijn uitgerust met een gecombineerd radio-, navigatie- en communicatiesysteem. Nieuwe radio’s, die u bijvoorbeeld in een accessoirewinkels kunt kopen, zijn meestal gestandaardiseerd. Dit is echter niet altijd het geval met de infotainmentsystemen die in moderne voertuigen zijn geïnstalleerd. Hier kunt u vaak alleen een origineel apparaat van de voertuigfabrikant gebruiken. In principe zijn er twee gestandaardiseerde maten voor nieuwe radio’s.

Wat is het verschil tussen een 1-DIN en een 2-DIN radio?

De aanduidingen 1-DIN 1 en 2-DIN verwijzen naar de afmetingen van de behuizing van een radio, of nauwkeuriger gezegd, naar de hoogte van de behuizing. De behuizingshoogte van 1-DIN-radio’s bedraagt 50 mm. 2-DIN radio’s zijn met 100 mm twee keer zo hoog. De breedte van de behuizing is met 180 mm identiek. Door de hogere behuizing kunnen meer functies worden ondergebracht in 2-DIN-radio’s. De hoogte is voldoende om bijvoorbeeld een touchscreen te plaatsen voor een gemakkelijke bediening. Een 1-DIN radio kunt u gemakkelijk installeren in een gleuf voor een 2-DIN radio met een geschikte adapter. Omgekeerd is een relatief grote inspanning vereist om de gleuf voor een 2-DIN radio te vergroten. 2-DIN-radio’s noemt men vaak dubbel-DIN-radio’s.

Welke autoradio aansluitingen zijn er?

In het verleden hadden radio’s slechts één aansluiting voor de voeding, één aansluiting voor de antenne en aansluitingen voor één of twee luidsprekers. Het aantal functies is in de loop der jaren echter aanzienlijk toegenomen. Tegenwoordig is een moderne autoradio uitgerust met een groot aantal aansluitingen. Om de radio’s onderling te kunnen uitwisselen, werden de afmetingen en de toewijzing van de aansluitingen enkele jaren geleden gestandaardiseerd in ISO-norm 10487.

Aansluitingen gegroepeerd in drie blokken

In een moderne autoradio zijn de aansluitingen gegroepeerd in drie blokken, genaamd blok A, blok B en blok C, en gebundeld in één connector. Blok A bevat de aansluitingen voor de voeding van de radio. Hier zijn de stekkers voor de aarding van de radio of een permanente stroomvoorziening, zodat u de radio ook kan gebruiken als het contact is uitgeschakeld. Blok B bevat de aansluitingen voor de luidsprekers. Blok C bevat zogenaamde uitbreidingsaansluitingen, bijvoorbeeld voor een telefooningang, voor een CD-wisselaar en andere apparaten. De meeste van deze verbindingen in blok C kunnen door de fabrikanten naar eigen goeddunken worden gebruikt.

Standaardisatie van de verbindingen (maar niet altijd)

Deze standaardisatie van de verbindingen moet het gemakkelijker maken radio’s uit te wisselen. Niet alle fabrikanten houden zich echter aan de specificaties van deze norm. Zo zijn bijvoorbeeld de stekkers voor de permanente stroomaansluiting en de stroomaansluiting die alleen wordt geactiveerd wanneer het contact wordt ingeschakeld, bij voertuigen van Audi, VW en Opel omgekeerd. Het kan dus zijn dat deze aansluitingen moeten worden gewijzigd om uw nieuwe autoradio goed te laten werken.

Antenne

Indien de radio van een zeer oud voertuig wordt vervangen, kan het nodig zijn een extra adapter voor de aansluiting van de radioantenne aan te schaffen. Op zeer oude radio’s heeft de antenne-ingang, bekend als DIN, een ingangsweerstand van 150 ohm. De zogenaamde ISO-antenneaansluiting op nieuwe radio’s heeft daarentegen een ingangsweerstand van 50 ohm.

Autoradio
© GettyImages /sanjagrujic

Hoe lang duurt het om een autoradio te vervangen?

Normaal duurt het vervangen van een autoradio niet langer dan ongeveer 30 minuten. In een paar eenvoudige stappen is de oude radio verwijderd en de nieuwe geïnstalleerd. Om de werkzaamheden zonder onderbreking te kunnen uitvoeren, moet u vóór de installatie controleren of de pintoewijzing van de nieuwe radio overeenkomt met die van de oude radio. Zo nodig zult u adapters moeten aanschaffen om de aansluitingen met elkaar te kunnen verbinden.

Hoeveel kost het om een radio te laten installeren?

Veel garages bieden vaste prijzen voor de installatie van een radio. Voor de installatie van een standaardradio met standaardafmetingen en een gestandaardiseerde pintoewijzing, kunt u rekenen op kosten vanaf ongeveer 30 euro. Afhankelijk van de vraag of u bijvoorbeeld een extra USB-aansluiting voor en achter of een DAB-antenne voor de voorruit moet installeren, kunnen de kosten oplopen tot ongeveer 150 euro, afhankelijk van de aanbieder. Als de bekleding van de middenconsole, met inbegrip van alle wijzerplaten en schakelaars, vóór de installatie moet worden verwijderd, kunnen de installatiekosten nog hoger uitvallen. In ieder geval is het de moeite waard de prijzen te vergelijken.

Wat te doen als de autoradio niet werkt?

Een van de meest voorkomende oorzaken van het niet werken van de autoradio is een defecte zekering. In praktisch alle voertuigen is de radio beveiligd met een eigen zekering. In de handleiding van uw auto staat waar u de doos met de zekeringen kunt vinden en welke zekering verantwoordelijk is voor de radio. Als de radio niet werkt ondanks een intacte zekering, dan is een mogelijke foutbron de stroomvoorziening. Wanneer u de radio verwijdert, kunt u een spanningstester gebruiken om te testen of de stroomtoevoer naar de radio intact is. Als alternatief kunt u ook een oude radio aansluiten. Wanneer dit werkt, is de stroomtoevoer in orde. Als de radio stroom krijgt, dan zit de fout waarschijnlijk in de radio. In dit geval is de enige optie naar de dealer te gaan en de radio naar de fabrikant te sturen om hem te laten controleren.

Waar moet u op letten als u een autoradio koopt?

Wanneer u een nieuwe autoradio koopt, moet u ervoor zorgen dat hij in de gleuf van uw auto past. Dit betekent dat u moet opletten of u een platte 1-DIN radio of een grotere dubbele DIN-radio nodig hebt. Welke functies de radio moet hebben, hangt natuurlijk af van uw persoonlijke voorkeuren. Het wisselen van een radio is een goede gelegenheid om een toestel te kiezen waarmee u uw favoriete muziek kunt afspelen vanaf uw smartphone, tablet of USB-stick met een Bluetooth-interface en een USB-ingang.