Aluminium velgen reinigen – met huismiddeltjes of speciale reinigers?

0
4706
Aluminium velgen reinigen
© GettyImages / Ivanko_Brnjakovic

Aluminium velgen reinigen met ongeschikte reinigingsmiddelen kan een omslachtige aangelegenheid zijn. Wij laten u zien met welke reinigingsmiddelen u de aluminium velgen van uw auto snel en zonder veel moeite weer schoon en glanzend krijgt.

Waar kan ik mijn velgen reinigen?

U kunt de velgen van uw auto overal reinigen waar auto’s wassen is toegestaan. Dit betekent dat u in de regel de velgen niet op de oprit of op de parkeerplaats voor uw huis mag schoonmaken. Geschikte plaatsen voor het reinigen van velgen zijn autowasstraten en zelfbedieningswasboxen in autowasstraten of benzinestations. Hier wordt het vuile water behandeld en zo wordt het milieu beschermd.

Hoe vaak moet u aluminium velgen reinigen?

Aluminium velgen moeten regelmatig worden schoongemaakt. Regelmatig betekent ongeveer twee keer per maand tijdens de normale autowasbeurt. Hoe vaker u de velgen schoonmaakt, hoe minder vuil zich kan ophopen en hoe gemakkelijker het schoonmaken gaat. Dit geldt vooral voor remstof, dat zich na verloop van tijd kan ophopen tot een dichte, vaste en zeer hardnekkige korst en zich in het oppervlak kan branden. Als u veel rijdt en ziet dat de velgen erg vuil zijn, moet u de velgen zo nodig buiten het normale ritme reinigen. Kortere reinigingsintervallen worden ook aanbevolen in de winter.

Basisreiniging van aluminium velgen bij elke wielwissel

Twee keer per jaar, één keer in het voorjaar en één keer in het najaar, wanneer u de wielen van het voertuig verwisselt, moet u de velgen grondig reinigen voordat u ze opslaat. Dit is de beste gelegenheid om ook de binnenkant van de velgen grondig te reinigen.

Waarom moeten velgen schoon zijn?

Schone velgen zien er niet alleen beter uit. Je kunt schade ook gemakkelijker opsporen. Met name fijne scheurtjes, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan wanneer u over een stoeprand rijdt, kunt u op een schone velg sneller ontdekken dan op een vuile velg. Bovendien zien vooral lichtmetalen velgen er vele jaren als nieuw uit als u ze regelmatig reinigt en dragen ze aanzienlijk bij tot een hogere doorverkoopprijs.

Wat kunt u gebruiken als reiniger voor lichtmetalen velgen?

Aluminium velgen
© GettyImages / Birdlkportfolio

Voor een perfecte reiniging van de velgen heeft u een reinigingsmiddel, een emmer water, een washandje en/of een velgenborstel en, indien nodig, een tandenborstel nodig. Voordat u uw aluminium velgen met een reinigingsmiddel behandelt, moet u het grofste vuil verwijderen met een hogedrukreiniger. Dit zal de daaropvolgende manuele reiniging veel gemakkelijker maken. U kunt de aluminium velgen van uw auto snel weer laten glanzen met verschillende producten, zowel professionele velgenreinigers als diverse huismiddeltjes.

Professionele velgenreinigers

Een professionele velgenreiniger reinigt de velgen meestal zeer snel en grondig. Het reinigingsmiddel spuit u op en moet een bepaalde tijd inwerken alvorens u het met veel water kan afspoelen. Ondanks de sterke reinigende werking is handmatige behandeling met een borstel of washandje vaak onvermijdelijk. Een nadeel van professionele reinigers is hun hoge prijs, die kan oplopen tot 40 euro per liter. Huismiddeltjes om aluminium velgen schoon te maken zijn veel goedkoper en niet minder effectief.

Huismiddeltjes

Het wordt aangeraden om voor het reinigen van aluminium velgen een pH-neutraal reinigingsmiddel te gebruiken. Afhankelijk van de aard van de lichtmetalen velg, kunnen zure of alkalische reinigingsmiddelen het metaal aantasten. Dit gevaar bestaat meestal niet bij professionele velgenreinigers. Niettemin zijn verschillende huismiddeltjes doeltreffend gebleken voor het reinigen van aluminium velgen. Bijvoorbeeld azijnessence, ovenspray, cola en tandpasta.

Kunt u aluminium velgen reinigen met ovenspray?

Ovenspray is doeltreffend gebleken voor het reinigen van aluminium velgen. Het voordeel is dat het schuim aan de rand blijft kleven en naar binnen kan werken. Laat het schuim 10 tot 15 minuten inwerken. Als de rand erg vuil is, moet u hem daarna ook afborstelen en grondig spoelen met veel water.

Velgen schoonmaken met azijn essence

U moet een beetje voorzichtig zijn als u azijnessence gebruikt. Het bevat 25 % zuur. Het is meestal geen probleem om het op gelakte velgen te gebruiken. Op kale velgen zonder beschermende coating kan het zuur het metaal aantasten. Om uw aluminium velgen met azijnessence schoon te maken, mengt u de essence in een verhouding van 1 op 1 met water in een spuitfles en besproeit u de velgen met deze oplossing. Na een korte inweektijd kunt u vuil relatief gemakkelijk verwijderen met een washandschoen of borstel. Spoel de rand vervolgens grondig af met water.

Cola voor het reinigen van aluminium velgen

Ook cola is geschikt voor het reinigen van licht vervuilde aluminium velgen. Cola bevat onder meer fosforzuur als verzuringsmiddel. Dit zuur heeft een goede reinigende werking. Hier geldt echter hetzelfde als bij het gebruik van azijnessence. Om schoon te maken, doe wat cola op een vochtig schoonmaakdoekje en maak de rand ermee schoon. Het nadeel van cola is dat het residu sterk blijft plakken. Daarom moet u de rand en uw handen na afloop grondig met water spoelen.

Gebruik tandpasta om hardnekkig vuil van velgen te verwijderen

Tandpasta is ook een beproefd huismiddeltje voor het reinigen van aluminium velgen. Tandpasta bevat gewoonlijk oppervlakteactieve stoffen zoals een afwasmiddel en vaak marmerpoeder als een mild schuurmiddel. Het meel is fijn genoeg om geen krassen te maken op geverfde oppervlakken, maar heeft een goed reinigende werking op hardnekkig vuil. Doe een strook van 4 à 6 cm op een vochtige doek en veeg de rand ermee af. Voor vuil waar u met een doek en uw vingers niet bij kunt, kan een tandenborstel goed werk leveren. Spoel de rand na het reinigen met tandpasta grondig af met water.

Reinigen van aluminium velgen met kwarkzeep, zachte zeep en afwasmiddel

Met kwarkzeep, zogenaamde zachte zeep en eenvoudige afwasmiddelen kunt u ten minste licht vervuilde aluminium velgen snel en grondig reinigen. Kwarkzeep en zachte zeep worden eerst opgelost in warm water volgens de instructies van de fabrikant en kunt u dan gebruiken om de velgen te wassen.

Aluminium velgen reinigen
© GettyImages / N_Saroach

Hoe verwijdert u gele vlekken van aluminium velgen?

In de winter ontstaan vaak gele vlekken op aluminium velgen. Dit gebeurt vooral bij gelakte velgen. De lelijke vlekken zijn waarschijnlijk veroorzaakt door strooizout, remstof en ander vuil. U kunt deze vlekken meestal verwijderen met een beetje tandpasta. In de handel zijn speciale verfgommen te koop waarmee u deze vlekken kunt verwijderen.

Reinigen en polijsten van aangetaste aluminium velgen

Blank aluminium oxideert bij blootstelling aan de lucht. Dat betekent dat het roest. Hierdoor vormt zich een grijs-witte laag. Speciale aluminium polijstpasta’s van de vakhandel of zuiveringszout zijn geschikt voor het reinigen en polijsten van aangetaste aluminium velgen. Doe wat zuiveringszout op een vochtige poetsdoek en wrijf ermee over de aangetaste oppervlakken. Dit zal het aluminium weer glanzend en helder maken. Het is belangrijk de gepolijste oppervlakken daarna af te dichten om de glans te behouden.

Tip: Aluminium velgen afdichten na reiniging

Om ervoor te zorgen dat aluminium velgen er na het reinigen lang schoon en verzorgd uitzien, moet u de velgen behandelen met een speciaal afdichtmiddel. Het dichtingsproduct vormt een beschermende laag waarop water en vuil relatief gemakkelijk weglopen en niet zo snel blijven kleven. Een afdichtmiddel maakt ook de volgende schoonmaakbeurt veel gemakkelijker.

Reinigen van aluminium velgen – deze producten mag u niet gebruiken

Er zijn een paar producten die u nooit mag gebruiken om aluminium velgen schoon te maken. Zoals bijvoorbeeld remmenreiniger. Remreinigers zijn zeer agressief en kunnen een aluminium velg snel beschadigen. Vloeibare schuurmiddelen en schuurpoeders, die in bijna elk huishouden te vinden zijn, zijn ook niet geschikt. Oplosmiddelen zoals aceton, terpentinesurrogaat of nitroverdunner zijn evenmin geschikt.