Statistiek en vervoer

0
355
Statistiek
© GettyImages / Klaus Vedfelt

Alles over statistiek en vervoer op een rijtje gezet. Daarover leest u in de onderstaande blog.

Personenauto’s, aantal

In ons land rijden er heel veel personenauto’s, wel zo’n 8,8 miljoen. Meer dan vorig jaar, en veel meer dan 10 jaar geleden. Wel zo’n 13,7 % meer. De meeste auto’s zijn in eigendom van een particulier.

Personenauto's

Brandstofverbruik

Het brandstofverbruik van al die auto’s ziet er als volgt uit:

De meeste auto’s rijden op benzine; 80,3%. Daarna is diesel de populairste brandstof; 12,3%. Van de auto’s rijdt 6% elektrisch en daarmee is de elektrische auto de markt aan het veroveren met een marktaandeel van bijna één derde meer dan een jaar geleden. Het aantal auto’s wat rijdt op CNG of LPG is steeds kleiner. Maar 1,4%.

Leeftijd personenauto’s

We rijden vaker met een oudere auto dan 10 jaar geleden. Was toen bijna een derde van de auto’s jonger dan 5 jaar, nu is dat nog maar een kwart. Ook erg oude auto’s, van meer dan 15 jaar, rijden nu steeds vaker gewoon op de weg. En dan hebben we het niet over old-timers. Er rijden zo’n 10% meer auto’s die ouder zijn dan 15 jaar.

Leeftijd eigenaar

Maar ook de leeftijd van de eigenaren van de auto wordt steeds hoger. Niet vreemd natuurlijk in een land dat vergrijsd.

Motoren en hun eigenaren

680.000. Dat is het aantal motoren dat in 2020 in Nederland geregistreerd stond. Vergeleken met 10 jaar geleden is dat zo’n 9 % meer. Motorbezitters zijn steeds vaker 50 jaar of ouder. Motorbezitters in die leeftijdsgroep bezitten 55% van de motoren. Een stijging van bijna 20 procent, vergeleken met 10 jaar geleden. De meeste motoren hebben zelf ook een behoorlijke leeftijd. Tweederde is ouder dan 15 jaar. De meeste motorbezitters per inwonertal wonen in de Noordelijke provincies. Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland en in Zeeland.

Wegen

Met zo’n 13300  km aan rijkswegen en provinciale wegen en 120.000 km aan gemeentewegen heeft Nederland natuurlijk één van de meest fijnmazigste wegverkeersnetwerken ter wereld. Met alle andere verkeerswegen betekent dat zo’n 11 meter per inwoner.

Aantal verplaatsingen per dag

En gebruiken doen we die wegen. Hoewel ieder jaar een beetje minder. De onderstaande tabel bevat informatie over het verplaatsingsgedrag van de Nederlandse bevolking van 6 jaar of ouder in particuliere huishoudens, dus exclusief bewoners van instellingen, inrichtingen en tehuizen. De tabel bevat aantal verplaatsingen per jaar. Het gaat om reguliere verplaatsingen op Nederlands grondgebied inclusief binnenlandse vakantiemobiliteit.

Aantal afgelegde kilometers per persoon

Verplaatsingen

Nederlanders legden in 2020 in eigen land 147 miljard reizigerskilometer af te voet, met fiets, auto, trein of een ander vervoermiddel. Dat is bijna een derde minder dan de 211 miljard kilometer een jaar eerder. Er werd meer gelopen, maar voor alle andere vervoerwijzen nam het aantal gereisde kilometers af. Met de auto werden afgelopen jaar zo’n 25% minder kilometers afgelegd. Dit is mede toe te schrijven aan de coronamaatregelen, zoals de ‘intelligente lockdown’ vanaf maart met onder meer tijdelijke sluitingen van horeca, scholen en kinderopvang. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de mobiliteit van de Nederlandse bevolking van 6 jaar of ouder.

Over statistiek en vervoer kan natuurlijk nog veel meer worden gezegd. En geconcludeerd. Niet alleen over ons, maar ook over onze leefomgeving en hoe we hem hebben ingericht. Motointegrator richt zich toch vooral op de concrete vragen en oplossingen en minder op statistiek en vervoer. Hoe kan u uw auto weer aan de praat krijgen? Hoe komt u aan goedkope, goede onderdelen? Surf eens over motointegrator.nl, daar vindt u de antwoorden.

 

Bronnen:

https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/verkeer-en-vervoer/vervoermiddelen-en-infrastructuur/personenautos

https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/84710NED?q=verplaatsingen

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/26/bijna-een-derde-minder-kilometers-afgelegd-in-2020