Zomer – de probleemgebieden van uw voertuig

0
632
Zomer
© janista / Shutterstock

Rijden in de zomer: dit zijn de meest voorkomende oorzaken van pech

Zomertijd is vakantietijd. Om te voorkomen dat u de lange reis in de zomer met uw eigen auto moet beëindigen door pech, dient u eerst een aantal typische zwakke punten te controleren.

Zomer
© Fotosenmeer / Shutterstock

Laat de motorolie op tijd verversen

Volgens de pechstatistieken staat motorschade op de tiende plaats qua pechfrequentie. De nokkenas en zuiger komen niet vaak abrupt tot stilstand, maar deze schade is bijzonder kostbaar. Tegelijkertijd mogen de huidige lange verversingsintervallen er niet toe leiden dat de olieverversing wordt gemist; het oliepeil moet u ook regelmatig controleren. Het voorjaar is het juiste moment voor de verandering, want in de winter heeft zich vaak condens gevormd. Dit vermindert de gladheid. Overschrijdingen van de vervangingsintervallen voor de tandriem zijn niet minder problematisch. Zelfs als u de dure vervanging graag uitgestelt, mag u de vervanging in geen geval verwaarlozen, omdat de scheur meestal niet wordt aangekondigd.

Door een defecte thermostaat kan de motor oververhit raken

Een andere oorzaak van schade in de zomer is oververhitting van de motor. In de regel is – in tegenstelling tot wat men aanneemt – het gebrek aan koelvloeistof niet de oorzaak. Bij een moderne motor loopt de koelvloeistof na een koude start in eerste instantie niet door de radiateur. Hierdoor bereikt het apparaat sneller zijn bedrijfstemperatuur, wat weer het verbruik vermindert. Een thermostaat zorgt ervoor dat een klep opengaat, waardoor de koeler kan doorstromen. Als de koeling door de wind niet voldoende is, wordt een ventilator ingeschakeld. Een defect in de thermostaat kan daarom gemakkelijk leiden tot oververhitting, omdat het geavanceerde koelsysteem is uitgeschakeld.

Remvloeistof regelmatig verversen

Regelmatig accu-onderhoud is net zo belangrijk. Het hoge stroomverbruik van het airconditioningsysteem leidt in de zomer tot extra stress, terwijl conventionele loodzuuraccu’s ook vloeistof kunnen verliezen door verdamping. Als de verminderde prestatie al merkbaar is, is het vaak te laat – de power storage unit is onherstelbaar beschadigd. Daarom dient u gedemineraliseerd water tijdig bij te vullen. De remmen vertonen ook bijzondere zwaktes in de zomer. De oorzaak: Het remsysteem is beschadigd door de hoge buitentemperaturen die warmer zijn dan in de winter. Als zich water heeft opgehoopt in de remvloeistof, zal zich damp vormen in het remcircuit. Het drukpunt van de rem dwaalt af, waardoor een slechte bestuurbaarheid en verminderde remwerking ontstaat. Het probleem wordt verergerd doordat de belading tijdens de vakantiereis ook groter is door het hogere voertuiggewicht.

Airconditioning verhoogt de rijveiligheid

glasfolie
© And One / Shutterstock
© And One / Shutterstock

Bij oudere voertuigen is ook onderhoud aan het airconditioningsysteem aan te raden. Normaal gesproken is dit een gesloten systeem waaruit geen koelvloeistof ontsnapt. Er zijn echter nog steeds kleine verliezen, waardoor de prestaties van het systeem afnemen – wat natuurlijk vooral merkbaar is tijdens de zomerse hitte. U mag echter nooit zonder airconditioning weg gaan, omdat is aangetoond dat de hitte in de auto uw concentratievermogen vermindert. Wie overweegt de ramen te tinten met glasfolie moet nu ook in actie komen. Door de zonnestralen te weerkaatsen, kan u de opwarming van de auto effectief verminderen. Als u op deze zaken let, komt u ook in de zomerse hitte veilig op uw bestemming – en kunt u ontspannen uw vakantie doorbrengen.