Zelf afdichtende autobanden: wat zijn dat en hoe werken ze

0
132
Zelf afdichtende autobanden
© GettyImages / changyu lu

Zelf afdichtende banden: geen lekke banden meer

Een lekke band is altijd vervelend. Banden verwisselen langs de kant van de weg is niet leuk en ook niet veilig – als er zelfs maar een reservewiel in de auto zit. Zogenaamde zelf afdichtende autobanden nemen deze zorgen weg. Bij bandenschade verzegelen ze zichzelf. En u blijft gewoon rijden. In deze blog leest u hoe zelf afdichtende autobanden werken, welke voor- en nadelen ze hebben en met welke kosten u rekening moet houden.

Wat zijn zelf Seal-autobanden?

Letterlijk vertaald betekent het Engelse ‘seal’ zoiets als zegel, zegel of sluiting. Dit geeft al een indicatie van wat de banden bijzonder maakt: ze verzegelen zichzelf zelfstandig. Het werkt als volgt:

  • De fabrikant levert zelf afdichtende autobanden mee met een kleverige substantie aan de binnenkant. Deze omsluit het gehele loopvlak.
  • Als u bijvoorbeeld over een spijker rijdt die in het loopvlak boort, ontstaat er een gat.
  • De luchtdruk in de band drukt de kleverige massa in het resulterende gat. Hierdoor wordt het afgesloten en kan de druk nu weer worden vastgehouden.
  • U kunt verder rijden met de zelfdichtende banden zonder dat u het defecte wiel hoeft te vervangen. De rijeigenschappen veranderen niet als gevolg van de onafhankelijke afdichting.

Voor- en nadelen van zelf afdichtende autobanden: is het de investering waard?

Wat zijn de voordelen van zelf afdichtende autobanden? In feite kunt u uzelf een aantal problemen besparen door dit te doen:

  • Een lekke band kan uw zorgvuldig geplande schema in de war sturen. Een lekke band repareren met zelf afdichtende autobanden duurt slechts enkele seconden en u merkt er meestal niet eens iets van.
  • De Seal Inside-technologie dicht gaten tot een grootte van 5 millimeter betrouwbaar af.
  • U vermijdt het risico op een ongeval wanneer u een band verwisselt in doorgaand verkeer.
  • Zelf afdichtende autobanden bieden u meer zekerheid dan pechhulpsets, die vaak lastig te gebruiken zijn en niet het gewenste resultaat opleveren.
  • hoeft geen nieuwe velgen te kopen, want zelf afdichtende autobanden kunnen op uw normale autovelgen worden gemonteerd.
  • In tegenstelling tot noodbanden kunt u in theorie op elke snelheid met zelf afdichtende autobanden rijden.

Er zijn echter ook enkele nadelen te melden. Zelf afdichtende autobanden zijn iets duurder dan normale banden. Verwacht extra kosten tot 20 procent vergeleken met banden zonder zelfdichtende technologie. Bovendien bieden zelf afdichtende autobanden geen 100 procent veiligheid. Het afdichtmiddel kan niet op de zijwanden van de band worden gebruikt, omdat dit de demping van de band zou aantasten. Dus als een vreemd voorwerp het zijoppervlak van de band lekt, stopt uw ​​voertuig nog steeds. Door de zelf afdichtende-technologie kunnen de autobanden niet gerecycled worden. Daarom zijn er hogere verwijderingskosten.

Hoe herkent u zelf afdichtende autobanden?

Let bij het kopen van zelf afdichtende autobanden op de term ‘Seal’ in de productnaam. De meeste bandenfabrikanten bieden banden met afdichtingstechnologie aan en hebben deze beschrijvende namen gegeven:

  • ContiSeal bij Continental
  • Seal Inside van Pirelli
  • SEALGUARD-banden van Hankook
  • SealTech bij Goodyear
  • Zelfafdichting van Michelin
  • B-SEAL bij Bridgestone

In de regel kunt u ook direct aan het rubber zien of het een band met afdichtingstechniek betreft. Veel fabrikanten graveren een overeenkomstige opmerking op de zijflank van de band.

Wat moet er gebeuren bij zelfafdichting?

Als er een vreemd voorwerp in de band boort, dicht het systeem af. Soms zit de spijker of schroef echter nog steeds vast in het rubber. Verwijder het voorwerp zo snel mogelijk om verdere schade of verwijding van de opening te voorkomen.

Zelfs als u theoretisch met de afgedichte band zou kunnen blijven rijden, is deze nog steeds beschadigd. Laat de band onmiddellijk controleren en repareren om gevaar te voorkomen. Raadpleeg hiervoor zeker een professional. Bandenreparaties mogen alleen door specialisten uitgevoerd worden.

Heeft u niets meer te besparen en heeft u nieuwe banden nodig ? Bij Motointegrator kunt u hoogwaardige modellen van topfabrikanten online bestellen tegen betaalbare prijzen.