Wintervakantie – bagagevervoer, dakkoffers en verlichting

0
964
Wintervakantie
© Shutterstock / Krasula

Wat controleert u voordat u op wintervakantie gaat?

Bandenspanning

Het is zeer waarschijnlijk dat u de bandenspanning sowieso regelmatig controleert en vertrouwt op de waarschuwingen of herinneringen van uw boardcomputer. Voordat u op wintervakantie gaat, moet u echter nog een test uitvoeren: vanwege de lage temperaturen, het extra gewicht en de oneffenheden van de bergwegen is het raadzaam om de bandenspanning aan te passen. U dient 0,2 tot 0,3 bar meer te vullen dan aangegeven door de fabrikant. Bij zeer zware lasten zou dit zelfs 0,5 bar extra moeten zijn.

Sneeuwkettingen

Om erachter te komen welke bandenspanning uw auto echt nodig heeft, kunt u een kijkje nemen in de handleiding of aan de binnenkant van uw bestuurdersportier. Hier vindt u een tabel met alle relevante informatie. Bij sommige voertuigen vindt u deze informatie op de tankdop. Daarnaast moet u, zeker in de bergen, altijd sneeuwkettingen bij u hebben. Ringsluitingen worden in het bijzonder aanbevolen. Ze zijn eenvoudig te bevestigen en veroorzaken geen ernstige geluidsoverlast.

Accu

Lage temperaturen hebben het vermogen om veel vocht te transporteren. Ook uw voertuig blijft hiervoor niet gespaard. Niet voor niets hebben accu’s en gloeilampen in de winter meer te lijden dan in de zomer. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat u de accu van de auto controleert voordat u op reis gaat. In een garage kunt u niet alleen de accu controleren, maar indien nodig ook laten vervangen.

Gloeilampen

De gloeilampen in uw auto hebben niet alleen last van vocht, maar vooral van de kou. Hoe kouder de gloeidraad van de lamp, hoe meer stroom hij nodig heeft als hij aan staat. Het resultaat is duidelijk: de lamp brandt veel sneller door en de verlichting valt uit. Neem daarom voor de zekerheid altijd een reserve-onderdelenpakket autolampen mee.

Veiligheidsmiddelen

Wintervakantie
© Shutterstock / docstockmedia

Mocht u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch pech hebben op weg naar uw wintervakantie, dan bent u waarschijnlijk op zoek naar uw waarschuwingsapparatuur. In de regel bevindt deze zich echter onder of naast de zware en goed opgeborgen bagage. Om te voorkomen dat u in de eerste plaats in deze vervelende situatie terecht komt, is het raadzaam om het veiligheidshesje, gevarendriehoek en verbanddoos vooraf binnen handbereik op te bergen.

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

De situationele vereisten voor winterbanden in Duitsland is geen uitzondering. Hetzelfde geldt voor Oostenrijk, waar winterbanden moeten worden gemonteerd als er sneeuw ligt. Op bepaalde trajecten kunnen in Frankrijk en Italië ook op korte termijn winterbanden verplicht zijn. Bij winters weer zijn winterbanden in Zwitserland niet verplicht. En hoewel u in Duitsland geen sneeuwkettingen hoeft mee te nemen, zijn ze in Oostenrijk, Zwitserland en Italië bij winterse wegomstandigheden een must. In Frankrijk zijn op sommige wegen sneeuwkettingen verplicht en verkeersborden geven dat aan. Ook met de minimale profieldiepte is voorzichtigheid geboden: deze is doorgaans 1,6 mm, maar in Oostenrijk voor winterbanden een minimum van 4 mm.

Hoe laadt u de auto correct in voor uw wintervakantie?

Wintervakantie
© Shutterstock / gorillaimages

Wie in de winter reist, doet dat meestal met zware bagage. Winteruitrusting, sportieve kleding, logge koffers en grote reistassen moeten veilig opgeborgen worden. Elke autoreiziger is des te gelukkiger als alles in de auto ingeladen is. Maar wees voorzichtig: losse bagage kan gevaarlijk zijn tijdens het rijden. Niet alleen wordt het voertuig zwaarder en de remweg langer, maar ook bagagestukken bewegen met kleine trillingen en kunnen een reële bedreiging worden.

Om het risico bij een ongeval te verkleinen, zijn eigenlijk maar een paar stappen nodig. Als de bagage goed is vastgezet met hulpmiddelen zoals gordels en netten, is de kans groot dat de inzittenden in een noodgeval lichtgewond wegkomen. Zodat u veilig op uw bestemming aankomt, hebben we de belangrijkste tips voor het inpakken van uw auto op een rijtje gezet:

Zware voorwerpen beneden

Vooral zware voorwerpen vormen een hoog risico op letsel en mogen in de auto niet om uw oren vliegen. Berg zware bagage daarom zo ver mogelijk in de kofferbak of in de voetenruimte op. Plaats deze dan ook zo dicht mogelijk bij de achteras te plaatsen, dan verschuift het zwaartepunt naar het midden van het voertuig.

Bagage vastzetten met spanbanden, sjorogen en netten

Zet alle bagage vast zodat deze niet kan wegglijden of naar voren vliegen in bochten of plotseling remmen. Voor het vastzetten kunt u spanbanden gebruiken die u kruiselings in de sjorogen op de laadvloer schroeft. Gebruik hiervoor ook veiligheidsgordels. Berg kleinere artikelen op in containers zoals gesloten dozen, terwijl u breekbare artikelen vooraf inpakt in stof, luchtkussenfolie of iets dergelijks. Een net beveiligt ook bagage in de kofferbak die over de rugleuningen van de achterbank uitsteekt. Daardoor zal deze niet ongehinderd naar voren vallen. Gebruik het dak van de auto voor volumineuze ladingen. Besteedt hier ook speciale aandacht aan, omdat niet-vastgezette bagage andere weggebruikers in gevaar kan brengen.

Benen naar beneden

Eindelijk vakantie en voeten omhoog – veel passagiers nemen dit heel letterlijk en leggen tijdens het rijden nonchalant hun benen op het dashboard. Zelfs dit zorgeloze gedrag kan in een noodsituatie ernstige gevolgen hebben: als er een botsing plaatsvindt, raakt het hoofd hard op de onderbenen en kan ernstig letsel oplopen.

Overlaad de auto niet

Omdat u op vakantie op elke situatie voorbereid wilt zijn, belaadt u uw eigen voertuig vaak veel te zwaar. Dat het rijgedrag van de auto bij overschrijding van een bepaald gewicht sterk kan veranderen, wordt meestal niet in aanmerking genomen. Voor de meeste auto’s gelden laadvermogenwaarden van 400 tot 500 kg, die strikt moeten worden nageleefd. Schat het gewicht van alle passagiers en zware bagage om het laadvermogen te bepalen. Het gewicht van de bestuurder is echter al opgenomen in het opgegeven leeggewicht van de auto bij 75 kg.

Wintervakantie
© Shutterstock / Sergey Novikov

Koop reserveonderdelen en accessoires online bij Motointegrator

In de online winkel van Motointegrator vindt u talrijke artikelen op het gebied van auto’s en motorfietsen – en tegen topprijzen voor de wintervakantie. Geniet van alle voordelen van online winkelen en bestel vandaag nog uw reserveonderdelen en accessoires vanuit het comfort van uw eigen huis.

 

Bronnen:

http://www.auto-news.de

http://www.handelsblatt.com

https://www.adac.de