Winterbandentest 2023: De beste banden

0
217
Winterbandentest
© GettyImages / juhat

Goede banden op sneeuw, ijs en natte omstandigheden zijn van vitaal belang in het koude seizoen. Ze garanderen niet alleen de veiligheid van de bestuurder, maar ook die van andere weggebruikers. In de ADAC (Duitse ANWB) winterbandentest 2023 testte de ADAC 33 actuele modellen voor kleine auto’s en voor compacte SUV’S. De eigenschappen van de winterbanden in verschillende omstandigheden in het koude seizoen, het brandstofverbruik, het rijgeluid en de levensduur werden op de proef gesteld. Eén ding kan alvast worden onthuld: Twee modellen faalden volledig.

Winterbanden voor kleine auto’s: vier modellen zijn goed

In de winterbandentest testte de ADAC in totaal 16 modellen met de afmetingen 185/65 R15 T. Met deze winterbanden kan maximaal 190 km/u worden gereden. Maar liefst vier banden scoorden goed in de ADAC winterbandentest. De Continental WinterContact TS 870, de Goodyear Ultragrip 9+, de Semperit Speed-Grip 5 en de Michelin Alpin 6 leverden goede resultaten op alle belangrijke criteria en kunnen daarom als evenwichtig worden omschreven.

Zeven banden van de merken BFGoodrich tot Avon hadden een goede middenpositie. Deze banden presteerden nog steeds naar tevredenheid. Toch kunnen deze banden ook de moeite waard zijn, afhankelijk van het individuele rijprofiel. Een blik op de details kan daarom nuttig zijn.

Drie banden konden alleen als voldoende worden beoordeeld. Dit waren de Dunlop Winter Response 2, de Fulda Kristall Montero 3 en de Barum Polaris. In de ADAC winterbandentest 2023 vertoonden deze banden een onzuiver weggedrag, wat vermoeiend en oncomfortabel kan zijn, vooral op langere ritten op de snelweg. Dit gedrag kan zelfs kritiek worden tijdens plotselinge uitwijkmanoeuvres.

De Imperial Snowdragon HP en Wanli SW611 zakten voor de test. Ze vertoonden zulke ernstige gebreken op nat wegdek dat ze alleen als “onbevredigend” konden worden beoordeeld. De Wanli banden vertoonden bijvoorbeeld nog steeds een snelheid van 39 km/u bij het remmen bij een snelheid van 80 km/u. Bovendien kwamen ze pas tot stilstand na een remweg van elf meter – een risico voor alle betrokkenen.

Winterbanden voor compacte SUV’s: positieve conclusie

De maat 215/60 R16 past op veel SUV’s in de compacte klasse en is één van de best verkopende winterbanden. In dit segment scoorde slechts één bandenmodel “voldoende”. Vier bandenmodellen werden beoordeeld als “goed” en twaalf als “bevredigend”. Tot de winterbanden met de beoordeling “goed” behoren de Continental WinterContact TS 870, Dunlop Wintersport 5, Goodyear UltraGrip Performance en Michelin Alpin 6 modellen, die een evenwichtig gedrag vertoonden.

Het is de moeite waard om de twaalf banden met de beoordeling “bevredigend” nader te bekijken, zoals Yokohama en Falken. Ook hier kan, afhankelijk van het profiel van de bestuurder, een goedkopere band het aanbevelen waard blijken, aangezien de geteste banden geen ernstige zwakheden vertoonden op droog of nat wegdek. Slechts vijf banden kregen geen goede beoordeling op sneeuw. Wat betreft gedrag op ijs en brandstofverbruik kregen bijna alle geteste banden de beoordeling “goed”. Slechts één model werd beoordeeld als voorwaardelijk aanbevelenswaardig: de Coopertires WM-SA2+. Deze vertoonde extreme zwakheden op droge wegen, in de slijtagetest, op natte wegen en in de sneeuw, wat betekent dat deze band niet kan worden aanbevolen.

Goedkope winterbanden in de Motointegrator online shop

De banden die beoordeeld zijn in de ADAC winterbandentest 2023 kunt u goedkoop vinden in de Motointegrator online shop. In ons assortiment van ca. 5 miljoen reserveonderdelen en accessoires hebben we winterbanden van hoge kwaliteit van merkfabrikanten op voorraad, evenals andere reserveonderdelen. Overtuig uzelf en kijk in de Motointegrator online shop voor uw nieuwe winterbanden.