Zorg voor een cabriokap: tips en trucs

0
143
Cabriokap
© GettyImages / balhash

De meeste cabriokappen zijn gemaakt van kunststof en vereisen daarom speciale zorg. Vooral kou, vocht en warmte hebben een grote invloed op de levensduur van cabriokappen. Hoe u de cabriokap moet onderhouden om een ​​lange levensduur te garanderen, leest u in deze blog.

Cabriokap – zo lang gaat hij mee

Hoe lang een overkapping meegaat, hangt vooral af van de manier waarop deze wordt onderhouden. De meeste cabriokappen bereiken hun gemiddelde levensverwachting na ongeveer tien jaar. Of ze deze leeftijd ook daadwerkelijk bereiken, wordt beïnvloed door gebruiksomstandigheden en weersinvloeden zoals UV-straling. Als u de cabriokap goed verzorgt en de cabriolet in de winter in de garage laat staan, kunt u wellicht langer genieten van de cabrioletkap.

Een cabriolet wassen, maar hoe?

Automatische autowasstraten zijn over het algemeen geen probleem voor cabriokappen. Sommige autowasstraten hebben zelfs speciale programma’s voor cabrio’s waarbij de contactdruk van de borstels lager is, waardoor de bovenkant minder belast wordt. De hogedrukstraal mag in geen geval op de cabrioletkap worden gericht. Als u niet zeker weet hoe u het cabriodak moet onderhouden, vindt u meer informatie in de gebruiksaanwijzing van de cabriolet.

Met de hand wassen is het beste. Meestal is het voldoende om de bovenkant droog te borstelen met een zachte natuurborstel. Als de cabrioletkap nat wordt gereinigd, mogen voor de eerste wasbeurt alleen koud water en natuurlijke haren worden gebruikt. Wat voor een tent geldt, geldt ook voor de cabrioletkap. Bovenbladen mogen nooit worden opgevouwen als ze erg vuil of vochtig zijn, omdat dit schuurplekken en schimmelvlekken kan veroorzaken. Een regelmatige visuele inspectie helpt ook om grote schade door bijvoorbeeld vogelpoep te voorkomen.

Tip: Gebruik alleen cabriokapreiniger als deze erg vuil is.

Als het voertuig bijzonder vuil is, kunnen topreinigers een goede keuze zijn. Afhankelijk van het materiaal van de cabrioletkap kunnen topreinigers worden gebruikt voor kunststof en stoffen kappen. Het gebruik ervan wordt echter alleen aanbevolen als de verontreiniging niet op een andere manier kan worden verwijderd. Huishoudelijke vlekverwijderaars zijn een absolute no-go.

Impregnatie voor textieldaken

Impregnering van het cabriodak wordt alleen aanbevolen voor cabriodaken van textiel. Af en toe opnieuw impregneren kan nuttig zijn om het materiaal te beschermen. Een blik op de gebruiksaanwijzing van het voertuig helpt u bij het bepalen van de juiste toepassing. Let op: De impregnering van het cabriodak moet vóór de eerste regen/wasbeurt volledig droog zijn.

Verzorgingsproducten op siliconenbasis houden de rubberen afdichtingen soepel. Kunststof achterruiten hebben ook regelmatig onderhoud nodig, omdat ze door de jaren heen bekrast, vergeeld en broos worden. Hoewel lichte krassen met speciale reinigers kunnen worden verwijderd, moet bij ernstige slijtagesporen het dak worden vervangen omdat de achterruit moeilijk of niet te vervangen is.

Cabrio in de winter – ja of nee?

Veel cabriochauffeurs laten hun auto in de winter geparkeerd staan. Een cabriolet kan ook in de winter gereden worden. Alleen de kunststof achterruiten mogen niet met een ijskrabber worden bewerkt. Als er een ontdooispray wordt gebruikt, mag deze niet in contact komen met het dak. Bij zeer lage temperaturen kan de bovenkant soms bevriezen. Dan mag deze zeker niet geopend worden.

Als u uw cabriolet in de mottenballen legt, moet u de bovenkant sluiten, maar het autoraam op een kier laten staan ​​om het interieur van de auto te ventileren.

In de onlineshop van Motointegrator vindt u de juiste cabriokapimpregnaties, cabriokapreinigers en verzorgingsproducten voor cabriolet tegen een redelijke prijs. Ontdek het zelf en blader door ons assortiment van ongeveer 5 miljoen reserveonderdelen en accessoires.