Wiellagers vervangen: Overzicht symptomen, vervanging en kosten

0
6094
Wiellager
© GettyImages / sergeyryzhov

Maakt uw auto zoemende geluiden in bochten? Dan kan het zijn dat een wiellager defect is. U kunt er zeker wat langer mee rijden. Maar op een gegeven moment zult u de wiellagers moeten vervangen. Deze blog vertelt u de kosten en tal van andere nuttige informatie over diagnose en reparatie.

Hoe weet u of een wiellager van de auto defect is?

Als een wiellager geluid maakt, is dit een typisch eerste teken van een defect. Het is meestal een zoemend geluid dat u het meest hoort in bochten. Afhankelijk van de stuurbeweging kan dit veranderen. Sommige autobezitters ervaren het geluid ook als een piep. Eerder op slechte wegen, kan het ook als bonzend overkomen. Andere tekenen van een defect lager:

  • Als het wiel is opgekrikt, is het erg moeilijk om te draaien.
  • Het lager heeft speling.
  • Bij het remmen trekt de auto zijwaarts.
  • De besturing voelt anders aan.

Het wiellager kan eenvoudig worden gelokaliseerd door het voertuig op te krikken. Pak het wiel van boven en onder vast en probeer het te verplaatsen. Als het wiel speling heeft, moet u het lager laten vervangen.

Hoe lang kunt u rijden met een defect wiellager?

Vraagt ​​u zich af hoe snel u dit onderdeel moet vervangen? Met een beschadigd wiellager kunt u in principe gewoon doorrijden. Naarmate de slijtage vordert, kunnen de gevolgen echter verwoestend zijn. Als het lager oververhit raakt, leidt dit vaak tot een blokkade van het wiel.
Als het lager versleten is, kunt u het wiel niet of moeilijk draaien. Dit wordt veroorzaakt door de rollen in het lager die uitzetten als gevolg van warmteontwikkeling. Het is goedkoper om het wiellager direct te laten vervangen. Anders bestaat het risico op verdere gevolgschade, zoals schade aan de wielnaaf, door lagerschade aan de auto.

Zo kunt u het wiellager vervangen en kosten besparen

Ga als volgt te werk om het wiellager te vervangen:

  1. Breng de auto omhoog op een hefplatform.
  2. Demonteer het wiel waarvan het wiellager kapot is.
  3. Afhankelijk van het automodel moet u nu andere voertuigcomponenten demonteren (bijv. delen van de remmen, aandrijfas). Zo legt u het wiellager bloot.
  4. Met een speciaal gereedschap kunt u het wiellager losmaken van de wielnaaf.
  5. Vervang het wiellager en monteer alle eerder gedemonteerde componenten één voor één.

Het wiellager van de auto is één van de veiligheidsrelevante componenten. Voer de reparatie alleen zelf uit als u echt weet hoe u dit moet doen. Anders kunt u beter de kosten van een garage accepteren.

Wiellagers vervangen: overzicht kosten en werklast

De wiellagerkosten variëren tussen de 50 en 300 euro*. Ze zijn echter afhankelijk van het model en de fabrikant van uw voertuig. In uitzonderlijke gevallen kan het wiellager ook duurder zijn. De hoeveelheid werk die nodig is voor de vervanging is moeilijk te berekenen. De inspanning varieert enorm, afhankelijk van de constructie van het voertuig. Reken op ongeveer 1,5 tot 4 uur.
Bij een uurtarief van 100 euro* per uur kost het vervangen ervan tussen de 150 en 400 euro*. De totale kosten liggen dus tussen de 200 en 700 euro*. Maar: In de meeste gevallen worden wiellagers per as vervangen. Reken dus voor de zekerheid op dubbele kosten.
Wilt u het wiellager vervangen en tegelijkertijd geld besparen? Of het nu gaat om VW Golf 6, BMW 5-serie of Ford Fiesta: geschikte wiellagers en wiellagersets voor uw auto bestelt u eenvoudig online bij Motointegrator.

*Marktprijzen per 12.5.2022