Zo houd u marters uit de buurt van uw auto

0
425
Marters
© Shutterstock / Miroslav Hlavko

Marterbeten op voertuigen vormen een serieus probleem. Deze beten worden meestal veroorzaakt door de zogenaamde “steenmarters”, ook wel “automarters” genoemd. Hier leggen we uit waarom marters geïnteresseerd zijn in uw voertuig, welke schade ze kunnen aanrichten, hoe u een marterbeet kunt herkennen en hoe u zich effectief kunt beschermen tegen deze dieren.

Welke schade richt een marter aan?

De bougiekabels, kunststof leidingen, rubberen hulzen, isolatiematerialen en de koelvloeistof- en ruitenwisserslangen van het voertuig worden het vaakst aangetast door marterschade. Ontstekingskabels die worden doorgebeten bijvoorbeeld, die het voertuig onmiddellijk uitschakelen, zijn bijzonder ernstig.
Als er alleen aan kabels of leidingen is geknaagd, bestaat vaak het risico op nog grotere gevolgschade. Als bijvoorbeeld de ontstekingskabel is afgebeten, is de schade vaak niet direct zichtbaar. Dit overbelast de motor en beschadigt tegelijkertijd de katalysator omdat de brandstof niet goed verbrandt.

Waarom beschadigen marters auto’s?

De steenmarter is voortdurend op zoek naar beschermde, verwarmde schuilplaatsen en ontwikkelt daarbij een zeer uitgestrekt territorium. Als nieuwsgierige en nachtactieve dieren verkennen zij hun omgeving op zoek naar een ideale schuilplaats die hen beschermt tegen licht en lawaai. Als de knaagdieren een geschikte plek in de auto vinden, markeren ze die met hun geur om zich te handhaven tegen hun soortgenoten. Wanneer een andere steenmarter het territorium doorkruist, wordt hij door de geurafscheiding gewekt en valt hij de omringende pijpen en buizen aan. Pas als de geurmarkering van de concurrent is verwijderd, komen de dieren tot rust.

Hoe weet u dat er een marter in de auto zat?

Als ervaren klimmer vindt de marter zijn weg naar de auto via de motorkap. Eerst moet u uitkijken voor pootafdrukken op de auto. Als u vindt wat u zoekt, controleer dan of de sporen van vier of vijf tenen zijn. In tegenstelling tot een kat heeft een marter vijf tenen. Dergelijke afdrukken zijn de eerste die aangeven dat marters met uw voertuig hebben geknoeid. U kunt de marter ook herkennen aan zijn kleine tandjes en bijbehorende sporen op de respectievelijke kabels in de auto. Als de marter bijvoorbeeld aan de koelwaterslang heeft geknabbeld, zal er koelvloeistof lekken. Beukenmarters laten ook hun uitwerpselen en urine achter. Daarom herkent u de dieren vaak aan hun sterke geur. Omdat de marters hun prooi vaak in het voertuig deponeren, is het niet ongewoon dat etensresten ook op de auto te vinden zijn. Bovendien verliezen de dieren haar, waarmee u ze ook kunt identificeren.

Vergoedt uw autoverzekering marterschade?

Als het contract hierin voorziet, vergoedt de gedeeltelijk cascoverzekering meestal marterschade. Er zijn ook aanvullende verzekeringen die de kosten van herstel van marterschade en gevolgschade dekken. Zeker in landelijke gebieden is zo’n verzekering zinvol, aangezien de kosten voor complete motorschade door een marterbeet vaak in de vijfcijferige range liggen.

Wat helpt het beste tegen marters in de auto?

Als u altijd op dezelfde plek parkeert, kan een zelfgemaakte frame bedekt met konijnengaas snel helpen. Deze kan eenvoudig onder de motorruimte worden geschoven en wordt indien nodig snel weer verwijderd. Dit werkt net zo goed met een stuk plaatstaal of een stuk hout met spiralen, aangezien marters niet graag op bewegende of lawaaierige voorwerpen lopen.
Staat uw auto ook ergens anders geparkeerd, dan kunt u andere methoden gebruiken, b.v. door geuren. Deze zijn vaak gebaseerd op de geuren van de persoonlijke roofdieren van de marter en dienen als afschrikmiddel. Maar ook eenvoudige geuren zoals Tabasco, knoflook of hete specerijen kunnen succesvol zijn.

De dieren vreten zich een weg door allerlei kabels. Bent u op zoek naar een nieuwe bougiekabel na een marteraanval, dan kunt u terecht in de online winkel van Motointegrator. Hier vindt u een grote selectie aan reserveonderdelen.