Vrij zicht tijdens het rijden dankzij goede wisserbladen

0
262
Wisserbladen
© Olaf Naami / Shutterstock

Wisserbladen vervangen en schoonmaken voor helder zicht! Plus: de vier testwinnaars in 2017

Ruitenwissers bestaan al sinds 1903 en zorgen voor een helder zicht. Zonder ruitenwissers zou autorijden onveilig zijn en vaak een blinde rit. De APK eist intacte ruitenwissers, zowel aan de achter- als aan de voorzijde.

Een kleine geschiedenisles over de ruitenwissers

Van 1908 tot 1926 waren er alleen manuele ruitenwissers, die nog tot in de jaren 1950 en enigszins tot in de jaren 1960 werden gebruikt.
In 1926 werd in de VS de eerste ruitenwisser met een elektromotor ontwikkeld. Sinds de jaren zestig gebruikt men de nu bekende intervalwissers. Sinds 1999 hebben de platte ruitenwissers de markt veroverd. Ze hebben de gelede ruitenwissers vervangen.
Info: Flat blade ruitenwissers kunt u gemakkelijk en bijna zonder gereedschap achteraf monteren. Ze zijn ook bekend onder de naam Aerotwin.

Vervanging wisserbladen

Het is zelden nodig om de ruitenwissers volledig te vervangen. Het is voldoende om de wisserbladen regelmatig te vervangen. Eenmaal per jaar is de richtlijn. Flatblades zijn echter duurzamer dan ruitenwissers met beugel.
De ruitenwissers moet u regelmatig controleren. Als u een lange reis maakt, moet u zelfs twee reservewissers meenemen.

Het is belangrijk niet te wachten tot de wissers piepen of over de voorruit stuiteren voordat u actie onderneemt. Dit kan de voorruit beschadigen en de voorruit wordt gewoon niet zonder strepen schoon. Het licht breekt bij strepen en daardoor belemmert het zicht ernstig.

Test winnaars 2017

Dit jaar presteerden de SWF 119318 wisserbladen het best in de test met hoge prestaties. Gevolgd door de Aerotwin A 979S ruitenwisserbladen set van Bosch. De beste prijs-kwaliteitverhouding werd gewonnen door het ruitenwisserblad van Open Parts WB 0016.00. Dit product, evenals het model op de vierde plaats, de ruitenwisserbladen FlexPro van Veribest, worden geleverd met een opmerkelijk aantal adapters. Dit betekent dat zij voor vele merken kunnen worden gebruikt.

Het resultaat van de wisserbladen

Ruitenwissers
© Gabriele Maltinti / Shutterstock

Zodra u een nieuwe ruitenwisser gemonteerd heeft, moet u hem onmiddellijk testen. Omdat er grote kwaliteitsverschillen zijn, zelfs binnen één productlijn. Het beste is om het raam hiervoor vochtig te maken.

Onderhoud wisserbladen

Wissers zijn permanent blootgesteld aan alle weersomstandigheden. UV-stralen kunnen het rubber op lange termijn uitdrogen en poreus maken. Vorst heeft een soortgelijk effect. Insecten, maar ook bladeren en kleine stokjes en kleverige bloesems dragen bij tot de aantasting. Daarom moet u de bladeren zorgvuldig verwijderen. Schoon water is hiervoor voldoende. Hardnekkig vuil kunt u verwijderen met een beetje water en antivries. Sterke chemicaliën horen niet thuis op het gevoelige rubber.

Kooptip

Het is de moeite waard om niet de goedkoopste aanbiedingen te kopen. Het is raadzaam te zoeken naar een rubbermengsel. Natuurlijk rubber wordt gebruikt voor het contact met de voorruit en de rest is gemaakt van hardere rubbercompounds.

Als de ruitenwissers niet meer goed op de voorruit zitten, moet u de instelling controleren. Wanneer u een automatische herkenning heeft voor de ruitenwissers in de boordautomaat, moet u als leek naar de garage gaan. Als de sproeier van de voorruit verstopt is, kan een eenvoudige naald helpen om de sproeier te reinigen.
Raadpleeg bij het vervangen van de ruitenwisser altijd de informatie van de fabrikant over de auto en de ruitenwissers om te weten te komen in welke stand u de ruitenwisser kan  vervangen. Trek nooit met kracht aan de verbindingen, anders is het contact met de voorruit niet meer 100%.