Voorruit vervangen – waar moet u op letten?

0
1504
Voorruit
© GettyImages / Nam Ju Lee

De voorruit maakt deel uit van de structuur van een motorvoertuig. Het beschermt de inzittenden tegen de gevolgen van een ongeval, vooral in het geval van kantelen. Een beschadigde of gebarsten ruit geeft niet alleen een lelijk zicht, het kan ook een groot veiligheidsrisico vormen.

Hoe kan er een scheur in de voorruit ontstaan?

Er zijn natuurlijk verschillende redenen waarom de ruit kan barsten of breken. Meestal vallen puin of delen van de lading van een voorligger of wordt er iets op de weg geworpen. Dit scenario komt maar al te vaak voor bij automobilisten die regelmatig snelwegen en andere drukke wegen gebruiken. Andere oorzaken zijn:

+ slechte montage van de voorruit

+ Temperatuurveranderingen

+ Sterk zonlicht, hitte

+ Drukveranderingen

+ Defecten in het glas

+ Hagel, gebroken takken, bal

Hoe groot kan een scheur in de voorruit zijn?

Of een barst in uw ruit gerepareerd kan worden, hangt af van drie factoren:

+ Locatie van de scheur

+ Lengte van de scheur

+ Diepte van de scheur

De twee gevaarlijkste gebieden waar uw voorruit kan barsten, bevinden zich in uw gezichtsveld en rond de randen van de voorruit. Als een scheur aan de bestuurderszijde langer is dan enkele centimeters, is het installeren van een nieuwe voorruit een must.

Ook kleine scheurtjes of een diepe scheur langs de rand van de voorruit kunnen meestal niet worden gerepareerd. Beschadiging van de omtrek van de ruit verhoogt het risico van een volledige defect voorruit bij een ongeval. Als vuistregel geldt dat als de schade meer dan een kwart van het voorruit bedraagt ​​of scheuren heeft die langer zijn dan 9 cm, u een nieuw voorruit moet installeren. Als de schade zich in het directe gezichtsveld van de bestuurder bevindt, mag deze niet groter zijn dan een muntstuk van twee euro. Houd er rekening mee dat zelfs kleine scheuren en barsten die extreem diep zijn, mogelijk niet kunnen worden gerepareerd.

Voorruit
© GettyImages /
bunyarit

Een beschadigde voorruit brengt risico’s met zich mee

Rijden met een gebarsten voorruit verhoogt de kans op ongevallen en brengt niet alleen het leven van de inzittenden in gevaar, maar ook van de mensen in de omgeving. Een beschadigde voorruit, of een voorruit die niet goed is afgesteld en vastgelijmd, kan bij een aanrijding eruit springen. De voorruit biedt ook structurele ondersteuning voor de auto, waardoor een niet goed gemonteerde voorruit er zelfs voor kan zorgen dat het dak instort.

Speciaal geprofileerde componenten, in auto’s zuilen genoemd, leveren een belangrijke bijdrage aan de stabiliteit van het voertuig. Deze worden A-, B-, C- en D-stijlen genoemd en strekken zich uit van de onderkant tot het dak van de auto. De A-stijlen bevinden zich aan de voorkant van het voertuig. De A-stijl wordt al jaren dunner en dunner, daarom is de voorruit tegenwoordig meer een veiligheidsvoorziening dan een paar decennia geleden. Als een voorruit niet correct wordt vervangen, zal deze niet goed aan het voertuig hechten.

Rijden met een beschadigde voorruit

Kleine barstjes kunnen eenvoudig worden gerepareerd door een gerenommeerde autoglasexpert. Als de schade echter te groot is en ongeveer de lengte en breedte van een creditcard heeft, moet het venster worden vervangen.

Standaard kuipruiten bestaan ​​uit twee stukken transparant glas die in het midden zijn verlijmd met een vinylhars. De vinylhars houdt het glas op zijn plaats tijdens een botsing en voorkomt dat gebroken glas rondvliegt, wat kan leiden tot ernstig of dodelijk letsel. Als de vinylhars of de veiligheidslaag is gescheurd of afgeschilferd, is de ruit niet meer bestand tegen grote aanrijdingen.

Dit betekent: bestuurder en passagiers zijn niet meer optimaal beschermd. Bij een botsing kunnen rondvliegende glasscherven ernstig letsel of de dood tot gevolg hebben. Een grote scheur kan ook het gezichtsvermogen van de bestuurder negatief beïnvloeden. Verblinding door zonlicht of koplampen maakt het dan moeilijk om te zien tijdens het rijden.

Kan een ruit ook barsten?

De voorruit is gelaagd, wat betekent dat de ruit bestaat uit twee glaslagen met tussen de lagen een dunne kunststoffilm. Deze constructie, ook wel “veiligheidsglas” genoemd, voorkomt dat het glas uit elkaar valt in gevaarlijkere scherven. Een gebarsten ruit breekt meestal in kleinere stukken.

Wanneer moet u een beschadigde voorruit vervangen?

Voorruit
© GettyImages / nopponpat

Als u niet zeker weet of een voorruit moet worden gerepareerd of vervangen, neem dan contact op met een professional. Een deskundige kan u helpen beslissen of een reparatie of een vervanging beter is voor uw voertuig. Extreme hitte of kou kan het impactpunt benadrukken en groter maken. Reparaties zijn doorgaans goedkoper dan een volledige vervanging.

In ieder geval moet beschadigd glas zo snel mogelijk worden vervangen. Kleine scheuren of beschadigingen kunnen in de loop van de tijd groter worden, en grote scheuren kunnen een gevaar vormen voor u en uw passagiers.

U dient een afspraak te maken met een autoglas specialist om gebroken of gebarsten glas tijdig te repareren. Veel bedrijven bieden reparaties op locatie aan en sturen een technicus naar uw huis of kantoor. Voordat u een aanbieder kiest, moet u meerdere aanbiedingen voor vervanging van de voorruit vergelijken om er zeker van te zijn dat u de juiste prijs voor de service betaalt.

Het vervangen van de voorruit

Kleine scheurtjes of beschadigingen kunnen vaak voor minder dan 100 EUR gerepareerd worden door een autoglas expert. Als de schade echter te ernstig is, heeft u een gekwalificeerde professional nodig om de voorruit te vervangen.

U kunt de ruit natuurlijk ook zelf vervangen. Hoewel vervanging doorgaans minder dan een uur in beslag neemt, is het vaak aan te raden om een ​​professional te zoeken die over de nodige ervaring en het juiste gereedschap beschikt. De technicus vervangt eerst de rubberen tochtstrip die de voorruit langs de glasranden aan het frame van het voertuig houdt.

Nieuwe generatie voertuigen gebruiken voorruiten die op de carrosserie zijn gelijmd. De oude voorruit moet eerst worden uitgesneden. Vervolgens worden het verzamelpunt en het glas gereinigd en voorbereid voor het plaatsen van de nieuwe ruit. Indien nodig kunnen de nieuwe voorruit en de nieuwe vormdelen met een urethaanlijm weer in het voertuig worden gemonteerd.

Wat kost het om een ​​voorruit te vervangen?

Glasschade door vallende stenen wordt in veel gevallen volledig gedekt door een (volledige) omniumverzekering. Het maakt niet uit of de ruit gerepareerd kan worden of vervangen moet worden. Bent u niet verzekerd tegen vallende stenen, dan kan het vervangen van de voorruit tussen de 300 en 900 euro kosten. De kosten zijn afhankelijk van het voertuigtype en de specificaties van de fabrikant. Na het vervangen van de voorruit moet u vaak diverse hulpsystemen opnieuw kalibreren.