Voor- en nadelen: Wat is een glasvezelboot?

0
153
GVK-boot
© GettyImages / Ernst Glas

Boten zijn altijd van hout geweest. Dankzij technische ontwikkelingen is het mogelijk geworden om andere, nog robuustere materialen voor de botenbouw te produceren. Eén daarvan is GVK, dat sinds de jaren zeventig een belangrijke rol speelt als materiaal voor boten. In deze blog leest u wat een glasvezelboot is, wanneer deze beter is dan een stalen boot en hoe lang boten van glasvezel meegaan.

Wat is een glasvezelboot?

GVK is de afkorting voor glasvezelversterkte kunststof, vaak glasvezelkunststof of glasvezel genoemd. Het is een composietmateriaal gemaakt van enerzijds glasvezels en anderzijds thermoharders of thermoplasten.

Een GVK boot bestaat grotendeels uit glasvezelversterkt kunststof. Het materiaal wordt al sinds de jaren zeventig gebruikt, met name voor de productie van de romp en het dek. Maar het is al veel langer bekend: het werd al in de jaren dertig in de industrie gebruikt en in 1957 steeg het eerste vliegtuig van polyester op.

Wat zijn de voordelen van GVK-boten?

Het GVK-composietmateriaal biedt verschillende voordelen die overgebracht kunnen worden op de GVK-boot:

  • Het materiaal is bestand tegen UV-straling en onvoorspelbaar weer.
  • De onderkant van GVK-boten is glad en stevig. Ze glijden daardoor met bijzonder weinig weerstand door de golven.
  • GVK is zeer licht in vergelijking met andere bootmaterialen en heeft daardoor een lagere waterverplaatsing.
  • Het composietmateriaal is stabiel en elastisch en daardoor perfect voor de rompbouw.
  • Glasvezelversterkte kunststof heeft een hoge corrosieweerstand.
  • Het materiaal wordt als zeer zuinig beschouwd wat betreft de levensduur.
  • GVK heeft een elektrisch en thermisch isolerende werking en is antimagnetisch.

Nog een groot voordeel: met een beetje oefening kunt u uw glasvezelboot repareren. Oppervlakkige schade kunt u eenvoudig zelf herstellen. Het materiaal heeft echter een belangrijk nadeel: GVK-boten zijn gevoelig voor stoten. Als u ermee aan de grond loopt, is ernstige schade door materiaalbreuk waarschijnlijk.

Wat is beter: een stalen of glasvezelboot?

Staal heeft, net als GVK, veel voordelen. Door zijn sterkte is het materiaal een ideale keuze bij extreem weer. Het is aanpasbaargemakkelijk te repareren en kan worden beschermd tegen roest met behulp van moderne corrosiebeschermingssystemen. Bovendien is staal lang niet zo schokgevoelig als GVK. Het gewicht van stalen boten is echter aanzienlijk hoger. Enerzijds heeft dit invloed op de waterverplaatsing, maar anderzijds heeft het ook invloed op de hantering en de vereisten voor het transporteren van de boot.

Hoe lang gaat een glasvezelboot mee?

Glasvezelversterkte kunststof is ontworpen om lang mee te gaan. Veel glasvezelboten gaan 30 tot 50 jaar of zelfs langer mee. Dit is echter afhankelijk van hoe goed u uw boot onderhoudt. Als u hem jaarlijks in het najaar en/of voorjaar een uitgebreid onderhoudsprogramma geeft, inclusief plamuren, schuren en polijsten en een nieuwe verflaag, gaat uw polyester boot zeker lang mee.

Kunt u een polyester boot tweedehands kopen?

Er zijn zeker goede GVK-boten te koop op de tweedehandsmarkt. Hier moet u echter goed kijken. Idealiter kiest u voor een boot die zijn hele leven goed is onderhouden en door een liefhebber is gebruikt. Dan kunt u er nog vele goede jaren mee beleven. Als alternatief kunt u een oude, versleten glasvezelboot restaureren. Maar wees dan bewust van de grotere inspanning waarmee u te maken zult krijgen. Ook in dit geval moet u de berekeningen zorgvuldig uitvoeren. Omdat het vaak economisch zinvoller kan zijn om een ​​nieuwe GVK-boot te kopen in plaats van een oude te restaureren.

Liever uw glasvezelboot repareren? De juiste accessoires voor uw boot koopt u eenvoudig online bij Motointegrator.