Vervangen van de distributieriem

0
292
Distributieriem
Een snelle lunchpauze - bij de Twingo kan dat

Als bij moderne motoren de distributieriem breekt, is dat helemaal niet grappig: afhankelijk van de snelheid waarmee het gebeurt, gaat de hele motor naar de motorhemel. Daarom vervang ik vandaag uit voorzorg de riem van de Renault Twingo 16V, inclusief de waterpomp.

Preventie:

Hopelijk zijn we het er allemaal over eens dat je alleen zelf aan je auto moet werken als je weet wat je doet. Als u het niet zeker weet, kunt u uw voertuig beter laten onderhouden door een gespecialiseerde werkplaats. Het vervangen van de distributieriem is bij de meeste auto’s ingewikkelder dan bij de Renault Twingo en er is vaak speciaal gereedschap voor nodig. En als u ernstige fouten maakt, riskeert u totaal verlies. Dus wees slim en gebruik mijn kleine verhaal als inspiratie om het zelf te proberen!

motor
Daar ergens onder…

Waarom de verversingsintervallen aanhouden?

Niet elk voertuig heeft een distributieriem. De klepbediening bovenaan de cilinderkop kan ook via één of meerdere distributiekettingen of tandwielen gebeuren. Verwar de distributieriem niet met de V-riem of geribbelde riem; deze bevinden zich aan de voorkant van de motor en drijven hulpeenheden aan, zoals de dynamo of de servopomp. De distributieriem zit strak onder een deksel, wordt gespannen tussen de krukas (onder) en de nokkenas (boven) en laat meestal ook de koelvloeistofpomp draaien. Het regelt de soepele interactie tussen de op en neer bewegende zuigers en het openen en sluiten van de inlaat- en uitlaatkleppen.

Afhankelijk van het voertuig moet een distributieriem elke 80-120.000 kilometer of na een aantal jaar vervangen worden. Mocht deze onverhoopt scheuren, dan “hangen de kleppen bovenaan de cilinderkop open” en komen de zuigers van onderen. Er zijn een paar “vrijlopende” motoren waarbij de kleppen niet worden aangeraakt, zelfs niet als de zuigers in de hoogste stand staan. In de meeste gevallen schieten de zuigers vanwege het ontwerp door de open kleppen door de cilinderkop of buigen deze. Schade aan de zuigerkoppen, lagers en de gehele cilinderkop is onvermijdelijk. Daarom kun je beter niet te lang wachten met veranderen…

Geribbelde riem
Eerst moet de geribde riem eraf.

Wat hebben we nodig voor de werkzaamheden?

Om de distributieriem van de Renault Twingo 16V te vervangen, heeft u alleen een kleine ratel, een grote “moer” voor de riemschijf en een lang verlengstuk voor de ratel nodig. Verder een krik, kriksteunen en een momentsleutel. Om het koelwatercircuit bij te vullen hebben we gedestilleerd water en het juiste koelvloeistofadditief nodig. Sterker nog, ik deed het werk achter in de tuin tijdens mijn lunchpauze met behulp van de eenvoudigste huismiddeltjes.

Motorsteun
De motorsteun kan ook vervangen worden…

Motorlagers eraf, koelvloeistof eruit

De dynamo wordt ontspannen en vervolgens kan de geribbelde riem worden verwijderd. Bovenop wordt de kleine viercilinder op de carrosserie gehouden door een motorsteun van hard rubber en gegoten aluminium. Deze moet eraf, het is de bovenkap van de distributieriem. Ik besluit spontaan om hem nieuw te halen, maar dat is een ander verhaal. Wanneer de bodemafdekking verwijderd is, kan het koelwater in een geschikte bak worden afgetapt, omdat we tegelijkertijd de pomp gaan vervangen.

Vervang de distributieriem
Nu wordt alles zichtbaar

Met zachte kracht

Om de riemaandrijving beter te kunnen bereiken, moet de auto worden opgekrikt en moeten het rechter voorwiel en de binnenste wielkast worden verwijderd. De onderste poelie zit zeer strak op het krukastandwiel en kan alleen met een grote verlenging worden losgemaakt.

Vervang de distributieriem
Hopelijk heb je een goed ontbijt gehad

Om te voorkomen dat de motor onbedoeld gaat draaien, heeft een vindingrijke technicus bij Renault een gat in het vliegwiel en het motorblok uitgelijnd, zodat de krukas met een pin worden vastgezet. Indien nodig zal oefening ook volstaan.

motor
Zodat de motor niet draait…

Degenen onder jullie die leeftijdsblind zijn (zoals ik) kunnen een gekleurde markering op de twee wielen schilderen, dan is het gemakkelijker om ze achteraf aan te passen. In tegenstelling tot de V-riem of geribbelde riem kan de nieuwe distributieriem niet zomaar worden omgelegd. Dit moet gebeuren met de nokkenas en krukas in de juiste stand ten opzichte van elkaar; elke motor heeft hiervoor zijn eigen markeringen.

Vervang de distributieriem
Dubbel gemarkeerd houdt beter vast

Spanrol en waterpomp

Zodra de spanrol is losgemaakt en verwijderd, kan de oude riem worden verwijderd. Nu kan ook de koelvloeistofpomp worden losgeschroefd en verwijderd. Bij de meeste voertuigen worden zowel de spanrol als de waterpomp vervangen als onderdeel van het vervangen van de distributieriem. Dit is efficiënter dan dat u later de distributieriem weer moet verwijderen, bijvoorbeeld als de waterpomp lekt. Daarom zijn er zogenaamde “distributieriemkits” waarin alle onderdelen zitten. Deze is van Conti en bevat de riem, spanrol en waterpomp met alle benodigde afdichtingen.

waterpomp
Haal de oude waterpomp eruit

Zorg er bij het installeren van de nieuwe waterpomp voor dat de contactvlakken schoon zijn en dat de afdichting zich in de juiste positie bevindt, anders gaat het nieuwe onderdeel direct weer lekken. Ook moeten de juiste aanhaalmomenten worden aangehouden; een momentsleutel kost niet veel geld.

Vervang de distributieriem
Vers verzegeld

Het resultaat is “spannend”

Zodra de nieuwe distributieriem via de nieuwe waterpomp strak op de poelies is geplaatst, wordt de spanrol op de Twingo in de juiste positie gezet. Vaak moet de gordel met een excenter op de juiste voorspanning worden afgesteld. Als vuistregel geldt dat de gordel over het langste stuk met de vingers maximaal 90 graden kan worden gedraaid. Er zijn ook zogenaamde Sehm-meetapparaten waarmee de spanning mechanisch kan worden gecontroleerd en met een tafel kan worden vergeleken.

De nieuwe distributieriem
De nieuwe distributieriem zit erop.

Bij de kleine Twingo-motor is er vrijwel geen “langste afstand” voor de distributieriem, daarom ben ik toch wel enigszins blij dat de 16-kleppenmotor een automatische spanrol heeft. Wanneer deze vastgeschroefd is, trek je aan de borgpin en de veer drukt de riem op de juiste spanning. Tot de volgende verandering. Iemand zegt opnieuw dat de Fransen geen briljante motoren kunnen bouwen. Ik zie het anders. Verwijder de borgpen/boor en laat de motor drie keer draaien. Kloppen de markeringen op het nokkenastandwiel en het krukastandwiel nog? Bovenkant! Plaats de katrol erop en draai alle schroeven vast. Alles met de juiste aanhaalmomenten, alstublieft.

Vervang de distributieriem
Crunch, crunch – en dan met koppel.

Nazorg

Als alle kunststof panelen er weer op zitten, de motorsteun op zijn plaats zit en de geribbelde riem over de dynamo is gespannen, kan er verse koelvloeistof worden bijgevuld. Zit alles strak? Dan starten we de motor en zijn blij als er niets rammelt (te los?) of jammert (te strak?) en alles de hele tijd soepel loopt. Patiënt gezond, weer enkele jaren gerust.


Auteur: Jens Tanz – Sandmann