Vignetten en stickers correct verwijderen

0
688
Sticker
© Shutterstock / j0ki

Net voor de jaarwisseling is het zover: vignetten, tolstickers en stickers voor de bewonersparkeervergunning verlopen en moet u vervangen. Iedereen die wel eens heeft geprobeerd oude stickers van de voorruit te verwijderen, weet: het is een vermoeiend gehannes en meestal niet zo eenvoudig als je zou denken. Speciale reinigingsmiddelen beloven een gemakkelijke verwijdering van vignetten. Maar hoe effectief zijn ze eigenlijk?

Vignet- en stickerverwijderaar in de test

In een test van AutoZeitung werden twaalf middelen voor het verwijderen van autostickers op de proef gesteld. De producten kosten tussen de drie en 13 euro. Als u de prijzen extrapoleert naar 100 milliliter, worden de enorme prijsverschillen duidelijk: het duurste product is maar liefst 40 keer duurder dan de goedkoopste proefproduct. Het is des te verrassender dat de testwinnaar HG stickerverwijderaar het equivalent van meer dan 70 euro goedkoper is dan het duurste product, het Nigrin-vignet en stickerverwijderaar. Het resultaat laat zien dat kwaliteit niet altijd tot uiting komt in hoge prijzen.

Harde testomstandigheden

Om de effectiviteit van de twaalf producten te testen, creëerden de testers zo realistisch mogelijke omstandigheden. Originele stickers van verschillende materialen zoals papier, plastic en folie geplakt op autoglas en kunstmatige veroudert in de klimaatkamer. Helaas was geen van de geteste producten volledig overtuigend. Om de stickers van het glas te krijgen, was alleen het gebruik van de verwijderaar niet voldoende. Vingernagels of zelfs een bot mes moest men ook gebruiken.

Dit zijn de winnaars en verliezers

Geen van de geteste producten kon het volledige aantal punten behalen. Maar uiteindelijk was de stickerverwijderaar van HG het meest overtuigend. De testwinnaar bevindt zich in het middelste prijssegment. De Meyer Chemie-probleemoplosser en de Caramba-stickerverwijderaar behaalden de 2e en 3e plaats. De labelverwijderaar van UHU en de stickerverwijderaar van Wepos kwamen als laatste binnen – ze behaalden respectievelijk slechts een schamele 56 en 59 procent van het mogelijke aantal punten.

Lelijke lijmresten verwijderen

Vooral lijmresten die vignetten en stickers op de ruit achterlaten zijn vervelend. In de test was dit voor alle testprocedures het geval, zodat extra hulp apart geleverd moest worden. De testwinnaar en de producten van Mellerud en tesa bleken hier het meest effectief. De labelverwijderaar van Kontakt Chemie Solvent 50 liet het meeste residu achter. In termen van compatibiliteit met andere materialen behaalden echter bijna alle kandidaten een bevredigend resultaat. Alleen de producten van Meyer Chemie, UHU en Wepos lieten witte vlekken achter op donkere bekleding. Andere proefpersonen kregen aftrek in termen van milieu- en gezondheidscompatibiliteit: Sommige producten dragen de waarschuwing “ernstige gezondheidsschade”, maar hebben geen kinderslot op de sluiting.

In de online winkel van Motointegrator kunt u een groot aantal reparatie- en beschermingsmiddelen krijgen – ook voor het verwijderen van vervelende stickers.

Bronnen:
http://www.autozeitung.de/